spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
13-mai-2024

Trei vasluieni, participanti ai proiectului „Crescut pe Muzicã”

- Advertisement -

ARTISTI… Trei tineri din Vaslui au reprezentat judetul Vaslui în proiectul „Crescut pe Muzicã”, menit sã punã în valoare familiile de muzicieni traditionali din tarã. Acestia sunt Andrei Stoica, Ionut Alexandru si Mãdãlin Mavroianu, toti trei crescuti în jurul Fanfarei de la Valea Mare. Andrei si Ionut cântã la trompetã, iar Mãdãlin, la bariton. Alãturi de alti 17 tineri din tarã, acestia au participat timp de o lunã la sase serii de ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativã, etnomuzicologie si media literacy. La atelierele sustinute pe Zoom, tinerii au fost initiati si ghidati sã creeze propriile materiale documentare. Prin aplicatiile si temele propuse, ei au cercetat istoria familiei si comunitãtii din care fac parte, chestionând importanta pãstrãrii si prezentãrii traditiilor locale.

Ionut Alexandru face parte din generatia tânãrã de pe lângã Fanfara de la Valea Mare. „Cânt la trompetã, îmi place sã cânt muzicã de fanfarã, cânt cu copiii si câteodatã cu adultii, repet în jur de douã-trei ore pe zi si îmi doresc sã devin un lãutar foarte bun”, spune tânãrul. Colegul sãu, Andrei Stoica, este trompetist de la 6 ani si îsi doreste sã ducã traditia mai departe. „Sunt din satul Valea Mare, un sat de oameni lãutari cu muzica în suflet. Îmi place sã cânt melodii lãutãresti vechi si vreau sã duc traditia mai departe prin muzica pe care o cânt. Îmi place sã cânt cu prietenii mei foarte mult si ne mândrim cu muzica pe care o facem”, povesteste tânãrul. Mãdãlin Mavroianu cântã în comunitatea din sat alãturi de Costel Sarambel, seful Fanfarei de la Valea Mare. „Am 13 ani si de un an am învãtat sã cânt la bariton de la tatãl meu, Iulian Mavroianu. Exersez cu baritonul vreo douã-trei ore si îmi place sã cânt atât cu copiii pe stradã, cât si acasã. Acum cânt dupã ureche, dar pe viitor mi-ar plãcea sã am un profesor si sã mã înscriu la Scoala de Muzicã din Vaslui”, spune Mãdãlin.

Cei 20 de tineri sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii traditionale

Proiectul „Crescut pe Muzicã” este implementat de cãtre Asociatia ACCES Cãlãrasi si finantat de Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale. Participantii la ateliere au fost gãsiti si contactati în pricipal prin intermediul retelei stabilite acum cinci ani de initiatoarea proiectului Crescut Pe Muzicã, Simona Constantin. Pe atunci Simona lucra la o cercetare pe teren în vederea lansãrii unui catalog cu ultimii lãutari din tarã. Cei 20 de copii si adolescenti gãsiti din toatã tara cântã sau danseazã si sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii traditionale, din regiunea în care trãiesc. „În proces, tinerii au arãtat cã au competentele digitale necesare vremurilor în care trãim si cã globalizarea educatiei este posibilã, atât timp cât existã acces printr-un smartphone si o conexiune bunã la internet. Atelierele nu au fost lipsite de provocãri, tinerii din mediul rural au avut probleme de conexiune la internet, chiar si de semnal. Au fost si multe momente plãcute, de exemplu atunci când participantii s-au intervievat reciproc, au avut discutii aprinse despre geneza unor anumite stiluri muzicale sau au cântat la trompetã, fluier si harmoscã”, au transmis organizatorii. În timpul rãmas pânã la expozitia online de pe 15 august, participantii vor termina materialele începute si se va începe lucrul la site-ul ce va gãzdui expozitia. Dupã lansare se vor organiza câteva evenimente tip Artist Talk cu participantii si alte douã mese rotunde cu profesori si partenerii culturali.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri