|

Trimisii lui Mos Nicolae, voluntarii „Solidar”, au dãruit copiiilor: dulciuri, îmbrãcãminte, jucãrii si rechizite

DARURI… Prietenii lui Mos Nicolae si-au încãrcat tolba cu rechizite, jucãrii, îmbrãcãminte si dulciuri, iar ieri, în zi de mare sãrbãtoare, au mers sã ducã cadouri copiilor din douã sate ale comunei Voinesti: Obârseni si Stâncãseni. Ne referim, desigur, la voluntarii Asociatiei „Solidar”, care continuã seria actiunilor caritabile din luna cadourilor, de aceastã datã îndreptându-si atentia cãtre elevii din învãtãmântul simultan. În ambele sate învãtãtoarele predau în decursul unei ore copiilor din patru respectiv cinci clase diferite: a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a si clasa pregãtitoare (doar în satul Obârseni). „Nu este usor deloc sã faci materii diferite cu toti elevii, în acelasi timp. Dar nu avem ce face, ne adaptãm. Sunt copii buni, care au potential, dar au nevoie de sprijin. Unii dintre ei fac eforturi mari de a veni la scoalã, merg pe jos un km si nu renuntã. Dar sunt si copii care nu vin, pentru cã nu-i lasã pãrintii”, a povestit învãtãtoarea Vasilica Plãcintã de la Scoala cu clasele I-IV Obârseni.

Presedintele Asociatiei „Solidar” a explicat cã alegerea celor douã unitãti de învãtãmânt nu a fost întâmplãtoare. „Am înfiintat Asociatia „SOLIDAR” pentru a contribui la reducerea decalajelor dintre mediul rural si mediul urban, iar cele douã unitãti scolare, de la Obârseni si Stâncãseni, comuna Voinesti, judetul Vaslui, sunt exemple, din pãcate, negative, pentru cã au rãmas pierdute în timp. La Obârseni, functioneazã scoala cu clase simultane de 20 de copilasi (de la clasa pregãtitoare pânã la clasa a IV-a) si grãdinita cu 15 copilasi (azi prezenti 12), într-o constructie veche de cca 80 ani. Dorinta exprimatã în lacrimi a doamnei învãtãtoare Vasilica Plãcintã a fost, dacã vã vine sã credeti, „o usã de termopan” la intrare, pentru a se pãstra cãldura în clasã pe timpul iernii”, a declarat Ionel Popa, presedintele Asociatiei „SOLIDAR”.

„Copiii ne-au rãsplãtit cu zâmbete, cu cântece si poezii”

Nici în satul Stâncãseni situatia identificatã nu se prezintã mai bine. “Acolo am gãsit o scoalã veche, construitã prin anul 1962, puternic degradatã. Imaginile vorbesc de la sine. La fel, 15 copii învatã în clase simultane. Probabil ISJ Vaslui împreunã cu Primãria Voinesti se gândesc la solutii pentru acesti copii. Am înteles cã frecventa e bunã, ar fi pãcat sã nu se gãseascã solutii pentru ca acesti copii sã primeascã ceea ce meritã: educatie la nivel de secolul al XXI-lea, într-o tarã membrã UE. Ne bucurã cã am ales sã mergem aici, copiii ne-au rãsplãtit cu zâmbete, cu cântece si poezii. A fost emotionant si cu sigurantã vom reveni. Multumim domnului Rosu Octavian Constantin, profesor de religie la ambele scoli, pentru cã ne-a sugerat sã vizitãm aceste unitãti scolare. De asemenea, multumim si doamnei Flavia-Anca Rosu, voluntar în cadrul asociatiei, pentru cã ne-a ajutat sã pregãtim coletele, precum si învãtãtoarelor Vasilica Plãcintã, Doinita Miron si educatoarea Romasc Lãcrãmioara-Iulian”, a mai adãugat Ionel Popa, presedintele Asociatiei „SOLIDAR”.