|

Ultima cursã pentru taximetristul din Vaslui, curentat mortal!

DOLIU… Pentru breasla taximetristilor din Vaslui, ziua de ieri rãmâne o paginã dureroasã. Zeci de taximetristi din oras au venit la înmormântare cu masinile de serviciu, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Theodor Bilan, taximetristul care a murit, sâmbãtã, în urma unui tragic incident petrecut în curtea casei sale, din zona Ciusmeaua Moldovencei. Câteva sute de vasluieni cãrora Bilan le-a fãcut servicii în anii de activitate au venit sã-l conducã pe ultimul drum, într-o procesiune tãcutã si îndureratã. “A fost multã lume, un moment dureros. Am fost surprins cât de multi colegi din Vaslui au venit sã-l conducã pe ultimul drum pe dl. Bilan, a fost un om muncitor, sãritor, care ajuta pe toatã lumea. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!”, a spus pãrintele protopop Adrian Chirvasã, cel care a oficiat slujba religioasã.

Este dureros si incredibil modul în care un om moare, chiar sub privirile celor care îl iubesc. Asa s-a întâmplat, sâmbãtã seara, cu Theodor Bilan, un taximetrist din Vaslui, cu state vechi în serviciu, omul care a ajutat mii si mii de vasluieni de-a lungul anilor, atunci când au avut de dus acasã un frigider, o masinã de spãlat sau mobilier pentru casã. Mosu’, asa cum îi spuneau colegii mai tineri, mai avea multi ani de viatã înainte, avea doar 60 de ani. Dar s-a întâmplat un lucru care te lasã mereu fãrã cuvinte. A iesit, sâmbãtã, în curtea casei sale, pentru a tunde iarba care crescuse foarte mult, dupã ultimele ploi. Timp de foarte multi ani, a locuit la etajul 1 al unui bloc de pe strada 11 iunie, actuala stradã sublocotenent Ioanesei Adrian. Cu câtiva ani în urmã, si-a vândut apartamentul de pe Ioanesei Adrian si s-a mutat la iesirea din Vaslui spre Negresti, spre Ciusmeaua Moldovencei. “Fãcuse un fel de garaj acolo, voia sã facã un service, o spãlãtorie auto, ceva”, spune un apropiat al taximetristului. Sâmbãtã, în câteva secunde, s-a petrecut nenorocirea. Apropiatii sustin cã în timp ce folosea motocoasa, Bilan s-a trezit cã masinãria se opreste. Nu a observat cã de-a lungul firului de alimentare, era o micã problemã. A pus mâna pe locul neizolat si, într-o clipã, s-a produs dezastrul.

Colegii taximetristi din Vaslui au plâns la înmormântarea colegului lor

Sub ochii celor dragi, Theodor Bilan s-a prãbusit la pãmânt. Au fost chemate echipaje de interventie, însã totul a fost în zadar. Taximetristul care a ajutat atât de multi oameni în viata sa nu a putut fi ajutat de nimeni. “Este incredibil cum a murit prietenul si colegul nostru. Era un om incredibil de muncitor, nu refuza pe nimeni. A muncit multi ani la fabrica de mobilã, dupã care, când fabrica s-a închis, a încercat o afacere cu fier vechi. Nu a mers, si s-a orientat spre taximetrie, cred cã nu este nimeni din Vaslui care sã nu fi mers cu dl. Bilan, cu Loganul sãu de marfã, pentru orice problemã avea de rezolvat. Ne pare rãu sã-l conducem pe ultimul drum, astãzi, cred cã ar fi putut sã stea în activitate încã multi ani, era un om foarte bun”, a spus unul dintre taximetristii care au mers, ieri dimineatã, la capela bisericii “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, la înmormântarea colegului lor. În urma sa, rãmân o sotie îndureratã si doi bãieti minunati, dintre care unul este pictor de biserici, spun apropiatii. “Multi colegi l-au condus pe ultimul drum, am înteles cã a fost un profesionist, multi colegi l-au plâns”, ne-a spus pãrintele protopop Adrian Chirvasã, cel care a oficiat slujba de înmormântare.