|

Un autoturism si 50.000 lei, un viol!

Loviturã de teatru

SITUATIE… Creatorul de modã din Bârlad, Andrei Silvian Spiridon, cercetat pentru viol asupra unei adolescente, scapã de acuzatii, contra cost, dupã mai bine de un an de la comiterea faptei. Si asta dupã ce eleva eminentã care l-a acuzat de lipsire de libertate si viol a anuntat cã-si retrage plângerea formulatã. În schimb, a primit 50.000 de lei si un autoturism. Împãcarea pãrtilor a fost parafatã pe 10 ianuarie, la Judecãtoria Bârlad, acolo unde eleva si-a anuntat avocatul despre intentiile sale. Chiar si în astfel de conditii, creatorul de modã din Bârlad nu scapã de toate acuzatiile. Rãmâne sã dea socotealã pentru acuzatia de lipsire de libertate, deoarece Codul Penal nu permite împãcarea pãrtilor. Cu banii primiti de la Spiridon eleva a anuntat cã are de gând sã plece în strãinãtate, împreunã cu mama ei, pentru a-si continua studiile. Tânãrul de 29 de ani a ajuns în atentia oamenilor legii dupã ce a fost acuzat cã, a doua zi de Crãciun, ar fi violat o elevã de 17 ani. La scurt timp povestea a devenit una care a ridicat o sumedenie de semne de întrebare, mai ales cã, la mijloc au apãrut, rând pe rând, o întelegere fãcutã la un mediator, un autoturism si 50.000 de lei, pretentiile fetei pentru a-si retrage plângerea.

Chiar dacã unii se arãtau neîncrezãtori atunci când a fost fãcutã publicã informatia conform cãreia olimpica din Bârlad, care ar fi fost violatã de cãtre Andrei Silivian Spiridon, a cerut si primit bani pentru a-si retrage plângerea, acest lucru s-a confirmat oficial la începutul acestei sãptãmâni. Astfel, dupã mai bine de 7 luni de termene în instantã, eleva olimpicã din Bârlad anuntã oficial cã îsi retrage plângerea împotriva creatorului de modã din Bârlad. În schimbul acestui lucru fata recunoaste cã a primit 50.000 de lei, dar si un autoturism. Cu acesti bani fata sustine cã va pleca în strãinãtate, împreunã cu mama ei, pentru a-si continua studiile. Chiar dacã a scãpat de acuzatia de viol, Andrei Spiridon nu scapã si de acuzatia de lipsire de libertate. Si asta pentru cã, în Codul Penal, împãcarea pãrtilor în astfel de cazuri nu existã. Pentru aceastã acuzatie, magistratii Judecãtoriei Vaslui au amânat pronuntarea pentru 25 ianuarie. Andrei Spridon, tânãrul creator de modã, acuzat de viol dupã ce ar fi abuzat o elevã de 17 ani, poate fi judecat sub control judiciar. Totul s-ar fi petrecut în a doua zi de Crãciun, ca pe 13 ianuarie creatorul de modã sã fie arestat preventiv. Încã de la început, cazul a fost unul controversat si care a ridicat o sumedenie de semne de întrebare. Dupã ce cazul a ajuns în atentia politistilor, între Spiridon si victimã a apãrut un document întocmit la un mediator. De fapt, cei doi s-au împãcat pentru suma de 50.000 de lei si un autoturism. Numai cã întelegerea nu a fost valabilã dupã ce, la dosar a apãrut un act în care se specifica faptul cã, în ziua în care victima si agresorul au fost la mediator, fata era în custodia Directiei pentru Protectia Copilului, la cererea mamei sale. Acest lucru a determinat nulitatea întelegerii. Cu toate acestea, banii si masina au rãmas, pânã acum, tot la fatã si la mama acesteia si nu au fost înapoiati.

Ce s-a întâmplat în cazul presupusului viol de la Bârlad

POVESTEA…Din rechizitoriul întocmit de anchetatori a reiesit faptul cã, a doua zi de Crãciun, o elevã olimpicã din Bârlad a trecut prin momente de groazã dupã ce ar fi fost violatã de Andrei Spiridon, un creator de modã local si fiul unui cunoscut om de afaceri. Dupã ce plângerea fetei a ajuns pe mâna oamenilor legii, victima si agresorul au mers la mediere. Astfel, Andrei Spiridon a scãpat de arestul preventiv si cazul pãrea sã se încheie înainte de a începe. Numai cã, un amãnunt a fãcut ca dosarul sã ajungã în instantã. Anume, medierea ar fi fost fãcutã între familia agresorului, fatã si mama acesteia, în conditiile în care femeia renuntase la tutelã, în favoarea celor de la Protectia Copilului, pe motiv cã nu mai poate face fatã presiunii comunitãtii. Conform legii, medierea ar fi trebuit sã fie fãcutã între agresor si reprezentantii legali, adicã un angajat al Protectiei Copilului Vaslui. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, medierea a cãzut si Andrei Spiridon a fost trimis în arest la domiciliu de magistratii Tribunalului Vaslui.

Culisele acordului de mediere dintre Andrei Spiridon si victima sa, eleva care l-a acuzat de viol

Împinsã de la spate de cãtre avocatul din oficiu si de cãtre mama sa, victima creatorului de modã bârlãdean Andrei Silvian Spiridon povesteste, în fata organelor de anchetã, cum a ajuns sã semneze acordul de mediere în urma cãruia a primit 50.000 de lei si o masinã Peugeot. Fata spune cã a acceptat sã semneze documentele dupã ce primul avocat din oficiu i-a povestit cã, la sfârsitul procesului, existã posibilitatea ca inculpatul sã scape cu o pedeapsã micã si sã nu poatã primi niciun ban ca despãgubiri morale si materiale. De asemenea, povesteste cã si-a pus semnãtura pe documente pentru cã nu a vrut sã punã oamenii pe drumuri (Politie, Parchet, avocati) si la final Spiridon sã nu fie pedepsit. Fata recunoaste cã mama ei a cerut, initial, 100.000 de lei, dar ea a micsorat suma la 80.000 de lei. În fata organelor de anchetã, victima lui Spiridon a povestit cum a ajuns sã semneze acel document, de fatã cu avocata ei si apãrãtorul inculpatului. “Am fost contactatã telefonic, la ora 15.16, de cãtre avocata mea din oficiu. Mi-a spus cã doreste sã ne întâlnim la Judecãtoria Bârlad, sã discutãm, însã nu mi-a precizat obiectul discutiei. Avocata mi-a spus apoi motivul întâlnirii, cã a fost contactatã de cãtre apãrãtorul lui Spiridon, care a solicitat sã se întâlneascã cu mine si cu mama mea pentru a face o întelegere, în sensul ca eu sã primesc o anumitã sumã de bani si sã renunt la continuarea procesului. I-am spus cã vreau sã mã gândesc. Deoarece nu întelegeam ce implicã o astfel de situatie, am întrebat avocata ce s-ar întâmpla în cazul în care eu nu as fi de acord cu astfel de întelegeri si as solicita continuarea anchetei”, a declarat victima. Tot ea povesteste cã, în loc sã îi descrie, cu amãnunte, ce s-ar întâmpla în acest caz, avocata sa i-a solicita sã se împace pe motiv cã mama inculpatului are probleme de sãnãtate si cã nu cunoaste ce se întâmplase cu fiul sãu. Mai mult, apãrãtoarea a spus cã este impartialã si cã nu a mai avut de-a face cu asa ceva pânã atunci. I-a spus fetei cã procesul va dura foarte mult, va fi chematã în mod repetat la termenele de judecatã. Apoi i-ar fi spus cã, la finalul procesului, Spiridon va primi o pedeapsã micã, iar în ceea ce priveste despãgubirile, mai bine acceptã banii pentru existã posilitaea ca, chiar dacã judecãtorul acordã daune, Spiridon sã nu poatã plãti pentru cã nu are un loc de muncã. “Sincer, m-am lãsat influentatã si m-am gândit cã pun atâta lume pe drumuri (Politie, Parchet, avocati) care muncesc, iar în final existã posibilitatea ca Spiridon sã scape nepedepsit. Doamna avocat ne-a lãsat si am stat de vorbã cu mama mea, timp de 10 minute, între patru ochi. Dupã ce a revenit, mama mea a spus suma de 100.000 de lei, iar eu am intervenit si am spus 80.000 de lei”, a declarat victima lui Spiridon.