|

Un bãrbat si calul sãu, omorâti de un roi de albine

ATAC MORTAL… Tragedie, ieri, în comuna Vulturesti, acolo unde un bãrbat în vârstã de 69 de ani a fost omorât de un roi de albine. Bãrbatul era la sãpat la vie împreunã cu nora si o nepoatã. Pãmântul pe care îl lucra se afla la câtiva metri de o prisacã în care erau aproape 60 de stupi. În primã fazã, albinele au atacat calul cu care cei trei veniserã la muncã. Bãrbatul a vrut sã-l salveze, dar încercarea i-a fost fatalã. Echipajele medicale nu l-au mai putut salva, acesta avea peste 100 de întepãturi la nivelul capului. Rudele cu care se afla la muncã au fost si ele atacate de insecte, dar au scãpat fugind. Ajunsã la fata locului, sotia bãrbatului le-a spus celor prezenti cã a avut o previziune cu moartea unei persoane dragi, si asta deoarece, cu o searã înainte, a visat cã poartã un batic negru pe cap. “Parcã am stiut cã va muri cineva drag. Toatã noaptea de ieri am visat cã port batic negru si uite cã visul a devenit realitate. Am rãmas fãrã ajutorul meu de bazã”, a spus femeia, printre lacrimi.

Un roi de albine a omorât un bãrbat care ar fi încercat sã-si apere calul de insectele violente. Ion Stroi, un bãrbat de 69 de ani, din Ratesu Cuzei, a murit în cursul dupã-amiezii de ieri dupã ce sute de albine l-au atacat si l-au întepat. Bãrbatul a intrat în soc anafilactic si a murit în câteva minute, în timp ce celãlalte douã rude care se aflau cu el au reusit sã scape de furia insectelor fugind. Apelul la 112 s-a înregistrat marti, în jurul orei 12:15, reprezentantii SAJ Vaslui care se aflau în acel moment la coordonarea interventiilor pre-spital au trimis la locul solicitãrii un echipaj cu asistentã al substatiei Negresti. Potrivit cadrelor medicale care au intervenit la caz, incidentul s-a petrecut în timp ce bãrbatul sãpa la vie alãturi de ceilalti membri ai familiei. Oamenii au fost atacati de albine la câtiva metri de stupina care gãzduia aproximativ 60 de stupi. “Solicitarea a fost pentru soc anafilactic. Am ajuns cât s-a putut de repede, în aproximativ 8 minute, dar din pãcate acolo am gãsit o persoanã în stop-cardiorespirator, cu sute de întepãturi de albine la nivelul capului. A fost o interventie mai dificilã pentru cã albinele încã roiau pe acolo si ne era teamã sã nu ne întepe si pe noi” a afirmat asistenta medicalã care a fost trimisã la caz. Potrivit norei bãrbatului, victima ar fi încercat, înainte sã-si piardã viata, sã lase liber calul care era legat de un copac, si care a fost, la rândul lui, atacat de insecte. “A vãzut calul agitându-se. Ne-a zis cã se duce sã-l dezlege. Când a ajuns la el, s-a acoperit cu o hainã, ca sã nu-l întepe si pe el. Dupã ce s-a întors, si-a dat haina jos de pe cap. Era plin de albine pe gât si pe cap. Am încercat sã le dau la o parte, dar deja îl întepaserã. L-am udat cu apã pe fatã, apoi a zis cã ameteste si la nici douã secunde a cãzut la pãmânt” ne-a declarat nora bãrbatului. Rudele acestuia au fost si ele atacate de albine, însã au scãpat cu viatã dupã ce au fugit din calea lor. La aproape o jumãtate de orã de la producerea incidentului, la fata locului a ajuns si sotia bãrbatului decedat. Îmbrãcatã într-o rochie neagrã, aceasta le-a spus celor prezenti cã a avut un vis foarte ciudat cu o searã înainte.”Toatã noaptea am visat cã port un batic negru pe cap si uite cã visul a devenit realitate. Parcã am stiu cã va muri cineva drag. M-a lãsat Dumnezeu fãrã ajutorul meu de bazã” a spus femeia. Cazul de la Vulturesti a ajuns în atentia Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, care a fost sesizat cu privire la evenimentul de ieri dupã-amiazã. Politistii au deschis un dosar penal de ucidere din culpã, urmând ca în functie de rezultate, sã se stabileascã dacã proprietarul stupilor va fi sau nu tras la rãspundere.

A fost respectat regulamentul în acest caz?

Cazurile de soc anafilactic sunt cunoscute în medicinã ca fiind urgente de gradul 0 în care interventia medicalã trebuie sã fie extrem de rapidã. Socul anafilactic apare atunci când, de exemplu, un pacient a fost întepat de o albinã. Veninul insectei pãtrunde în corp, apar anticorpii care realizeazã o primã imunizare, însã când acel pacient este întepat a doua oarã, reactia organismului este mult mai puternicã. Dacã întepãturile sunt la nivelul fetei sau al cãilor respiratorii, limba pacientului se umflã, el nu mai poate respira, si atunci inima înceteazã sã mai batã. De aceea nu putine sunt vocile care spun cã SAJ Vaslui a gresit când a trimis un echipaj B2 la cazul de la Vulturesti. “Fãrã discutii, în astfel de cazuri se alocã resursã specializatã pe cod rosu. Au gresit când au trimis echipaj B2 pentru cã o asistentã medicalã nu are competentã pentru stop cardio-respirator”, ne-au declarat surse din sistem. Conducerea SAJ se apãrã si spune cã în momentul când a fost alocat echipajul B2 de la Negresti, de la Vaslui a plecat si autospeciala Terapie Intensivã Mobilã. “Cele douã autospeciale au plecat în acelasi timp, una din Negresti, cealaltã din Vaslui. Am decis sã trimitem echipajul B2 pentru ca bãrbatul sã beneficieze cât mai repede de îngrijiri medicale” ne-a declarat conducerea SAJ Vaslui.

Rapita sporeste agresivitatea albinelor

Potrivit lui Vasile Puf, directorul Asociatiei Crescãtorilor de Albine Vaslui, în aceastã perioadã albinele sunt mult mai agresive din cauza rapitei, plantã care emanã niste uleiuri volatile care iritã micutele zburãtoare. “În perioada de primãvarã, chiar dacã n-ar fi rapitã, albinele sunt mai agresive din cauza schimbãrilor de temperaturã, de presiune. Rapita amplificã aceastã agresivitate, iar dacã persoanele se aflã pe un culoar de zbor al albinelor, oricând se poate întâmpla o tragedie”, a afirmat directorul ACA Vaslui