|

Un brad de 500 de ani din Romania ar putea deveni Arborele European al Anului. Iata cand si cum poti vota

Un brad vechi de 500 de ani care se afla intr-o padure din localitatea Gura Raului din judetul Sibiu poate ajunge Arborele European al Anului.

Cunoscut si ca Paznicul Cibinului, bradul din specia silver fir (abies alba), concureaza pe aceasta pozitie cu alti 15 copaci uimitori de pe continentul european, conform Digi 24.

Bradul are 40 de metri inaltime si un diametru de 3 metri la baza.”Povestea bradului de 500 de ani nu este foarte cunoscuta, nici de catre localnicii din zona Sibiului si nici de catre turisti, dar dupa ce o auzi, cu siguranta vei fi tentat sa mergi la Gura Raului, sa vezi cu ochii tai uriasul de peste 40 de metri inaltime.Legenda spune ca, pe vremuri, in acest loc traia un ciobanas care avea 10 oi, ce pasteau intr-o poienita de pe malul Cibinului. Intr-o zi, cand cerul s-a intunecat naprasnic, ciobanasul si-a adapostit oitele speriate la adapostul unui copac, iar el s-a acoperit cu cojocul si s-a culcat sub un brad. Cand s-a trezit, furtuna se oprise, dar oitele disparusera. Dupa cautari zadarnice, disperat, pastorul s-a asezat sub brad si a inceput sa se roage cu lacrimi la Dumnezeu, sa-l ajute sa gaseasca animalele pierdute.A adormit plangand, iar cand s-a trezit, a ramas uimit, vazand ca bradul sub care se rugase, crescuse foarte inalt si gros. Tanarul s-a urcat in varful bradului, de unde a vazut oitele care pasteau departe, intr-o poiana. Intors acasa, i-a povestit mamei ce i s-a intamplat, iar aceasta, mergand la biserica, a transmis povestea mai departe, si celorlalti sateni, iar acestia au hotarat sa nu taie niciodata acel brad”, se arata pe pagina de Facebook Arborele Anului 2020 din Romania………http://www.ziare.com/magazin/inedit/un-brad-de-500-de-ani-din-romania-ar-putea-deveni-arborele-european-al-anului-iata-cand-si-cum-poti-vota-1595006