spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Un caz dramatic: Tratamentul din Germania nu a putut salva o fetiţă de 3 ani

- Advertisement -

În urmă cu un an, Alexia fusese diagnosticată, la Spitalul Sf. Maria, cu un cancer la glanda suprarenală.

Alexia Aruxandei, o fetiţă de trei ani jumătate, diagnosticată în 2013 cu neuroblastom nediferenţiat, cancer la glanda suprarenală stângă în stadiul al IV-lea, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, a murit sâmbătă, după mai bine de şase luni în care s-a aflat sub tratament în Germania.

Micuţa a fost îngrijită la Spitalul din Freiburg, şi deşi la început a trecut cu bine peste procedurile aplicate de medici, nu a supravieţuit bolii. Alexia a trecut printr-un transplant de celule stem, mai multe şedinţe de radioterapie şi chimioterapie, dar tumoarea nu a încetat să se extindă şi să-i macine trupul. Starea de sănătate a fetiţei a început să se degradeze din vara trecută, însă familia şi medicii la început au suspectat o simplă anemie pe care au încercat să o corecteze cu tratament. Rezultatele nu au apărut, ba dimpotrivă, Alexia nu mai putea să meargă şi nici să mănânce, şi atunci, în septembrie 2013, fetiţa se interna la Spitalul de Copii “Sf. Maria” cu stare generală alterată. În urma investigaţiilor, copila a fost diagnosticată cu neuroblastom nediferenţiat. “În secţia noastră, investigaţiile paraclinice la internare relevă anemie severă, iar după efectuarea biopsiei unei tumorete epicraniene, rezultatul a relevat metastaze neuroblastom nediferenţiat”, se arăta în biletul de externare al pacientei.

Rudele fetei au spus că, practic, a fost suficientă realizarea unei simple ecografii care a arătat că Alexia are cancer în stadiu avansat şi dezvoltat în zona glandei suprarenale. Fetiţa avea deja metastaze la rinichi, şi atunci s-a început tratamentul cu opt şedinţe de citostatice în regim de urgenţă. După o primă cură de citostatice, Alexia a început să meargă, iar după alte două, tumoarea dădea semne de retragere. În ianuarie, familia Alexiei a solicitat sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Botoşani, şi prin intermediul formularului E112 a plecat în Germania la transplant.

Investiigaţiile de la Spitalul din Freiburg au arătat că tumoarea se retrăsese şi nu activa şi în alte zone, motiv pentru care s-a intervenit laparoscopic pentru rezecţia ei. Însă 20% din tumoare nu a putut fi extirpată, pentru că era localizată într-o zonă puternic vascularizată. Apoi, specialiştii germani i-au făcut grefa de celule stem după care Alexia a început alte şedinţe de chimioterapie şi radioterapie pentru că tumoarea încă activa în zona rinichilor. “Neuroblastomul este un tip de cancer pediatric care nu se întâlneşte deloc la adulţi, ci doar la copii, şi care are o componentă ereditară foarte puternică. Stadiile II şi III sunt compatibile cu viaţa, dar dacă a fost descoperit în stadiul al IV-lea, şansele de supravieţuire sunt reduse”, a precizat conf. dr. Lucian Miron, şeful Secţiei de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie.

Neuroblastomul se întâlneşte cu precădere la copiii mai mici de cinci ani, dar debutul tumorii poate fi chiar în uter sau imediat după naştere. “Pe plan mondial nu s-au făcut progrese în terapia acestei tumori, stadiul IV cu metastaze. Protocolul de terapie european este unitar şi e aplicat şi la noi, dar supravieţuirea la cinci ani de boală este foarte mică, sub 20% dintre pacienţi. În astfel de situaţii, nici grefa de celule stem nu ajută“, a explicat conf. dr. Ingrid Miron, şefa Clinicii de Oncologie de la Spitalul „Sf. Maria“, medicul curant al  Alexiei.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-caz-dramatic-tratamentul-din-germania-nu-a-putut-salva-o-fetita-de-3-ani–79770.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.