|

Un copil a murit sub ochii colegilor, la iesirea de la ore! (foto)

DURERE Ieri, Scoala Gimnazialã din comuna Ibãnesti, unde pe 13 noiembrie a murit un elev de 14 ani, era doliu. Colegii lui Alexandru Geagu au scris pe tablã “Alex, te iubim, un adevãrat prieten, Dumnezeu sã te ierte!”, au umplut banca acestuia de lumânãri si flori iar în locul unde a cãzut copilul, în curtea scolii, toti elevii s-au perindat ca sã aprindã câte o lumânare. Profesorii si elevii sunt socati de întâmplare. Elevul de clasa a VIII-a a fost necropsiat ieri, iar medicul legist a stabilit ca principalã cauzã a mortii “cardiopatie hipertroficã decompensatã”, cauza fiind clar patologicã: inima mãritã a copilului a cedat brusc. Concluzia medicilor legisti este clarã: putea fi un medic lângã elev chiar în momentul când a cãzut, cã tot nu mai erau sanse de supravietuire. Copilul a dat semne de boalã încã de anul trecut, dar medicii bârlãdeni nu au depistat nimic în neregulã cu el, analizele iesind bune! Copilul n-a fost trimis la specialisti, ignoranta medicilor ducând acum la o adevãratã tragedie.

Zeci de elevi erau ieri la Scoala din Ibãnesti în stare de soc. Alexandru Geagu, de 14 ani, colegul lor din clasa a VIII-a a cãzut ieri în jurul orelor 17.30 ca fulgerat si nu si-a mai revenit, fiind declarat în jurul orelor 19.30, de cãtre medicul de la Ambulantã, decedat. Filmul care s-a derulat în fata copiilor, pe 13 noiembrie, a fost unul dramatic. Alex, un elev merituos, din clasa a VIII-a, care tocmai luase la Fizicã un 9, a iesit de la ore la 17.30 si se îndrepta spre casã. În curtea scolii, în fata grãdinitei a lesinat din senin si a început sã facã convulsii. Copiii au chemat în ajutor profesorii, care au încercat sã-i dea primul ajutor, au sunat la 112 chemând Ambulanta, care a venit din Bârlad la 25 de minute dupã apel. Asistentul medical de pe ambulantã a aplicat imediat procedurile de resuscitare, a solicitat sã vinã si medicul de gardã de la SAJ, Ana Ungureanu, care se întorcea de la un caz grav ce-l transportase la Iasi. Dupã o orã de la primul apel a venit o a doua ambulantã cu medic, care a încercat resuscitarea, dar din nefericire, la 19.30 copilul a fost declarat decedat. A fost transportat de medicina legalã la morga din Bârlad, unde i s-a fãcut ieri autopsia de cãtre medicul legist. Concluzia preliminarã a fost cã Alex a murit din motive patologice, inima copilului fiind foarte mãritã si a cedat brusc. Cert este cã nu se mai putea face nimic pentru copil, chiar dacã ar fi lesinat la spital. S-au prelevat probe care au fost trimise la Institutul de Medicinã Legalã Iasi, iar peste circa douã luni de zile vor veni rezultatele.

Concurs nefericit de împrejurãri care au dus la moartea unui copil

Medicii legisti asteaptã rezultatele de la IML find curiosi sã stie de ce n-a fost depistatã boala copilului din timp. Ancheta a scos la ivealã faptul cã elevul a mai avut episoade de lesin si în cursul anului scolar trecut. A fost trimis la investigatii, însã analizele efectuate la spitalul din Bârlad nu au scos în evidentã absolut nimic în neregulã la acest copil. “Pãrintii i-au fãcut analizele acum o lunã si spun cã nu avea nimic, analizele i-au iesit bune”, ne-a spus asistentul social din cadrul Primãriei Ibãnesti. Din pãcate, mama copilului decedat este plecatã la muncã în Italia de douã luni, iar Alex, împreunã cu fratele si si sora lui, elevi si ei la scoala din Ibãnesti, în clasa a VI-a si a III-a, erau în grija tatãlui si a bunicilor. Tatãl n-a dorit sã discute cu presa despre decesul subit al copilului. În schimb, Antoneta Grosu, directorul scolii, vizibil afectatã de decesul elevului sãu, care era unul dintre copii foarte buni la învãtãturã, ne-a precizat cã lui Alex i s-a mai fãcut rãu de câteva ori si în cursul anului scolar trecut. “A mai lesinat si în cursul anului trecut, a fost trimis la medicul de familie, a fost la spital la Bârlad, dar nu s-a gãsit nimic grav. Nu înteleg ce s-a întâmplat. S-a prãbusit brusc. La scoalã, la cursuri, n-a dat niciun semn cã i-ar fi rãu, a fost activ, a fost ascultat, a luat un 9 la Fizicã. Noi am încercat sã-i acordãm primul ajutor, am sunat si asistenta medicalã de la dispensarul din comunã, a venit si ea, a venit si ambulanta, s-au fãcut toate manevrele de resuscitare, dar degeaba. Suntem socati”, a spus directoarea Grosu. Politistii, având în vedere cauza patologicã a mortii, nu au mai avut ce face si au sistat cercetãrile. Rãmâne de vãzut de ce nu s-a depistat la timp boala copilului, medicii suspectând cã era ereditarã.

Doliu în clasa unde învãta

Ieri, în toatã scoala din Ibãnesti era jale mare. Copiii care veneau la scoalã rând pe rând treceau pe lângã locul unde a murit colegul lor si aprindeau lumânãri. Pe banca din sala de clasã, unde învãta Alex Geagu, erau multe flori si lumânãri, iar toti colegii sãi plângeau. Pe tablã era scris “Alex, te iubim, un prieten adevãrat, Dumnezeu sã te ierte!”. De piatrã sã fi fost si nu puteai sã nu plângi de mila copilului dispãrut atât de timpuriu, la numai 14 ani, în ochii colegilor sãi. Cel mai probabil va fi nevoie ca elevii, colegii de clasã în special, sã fie consiliati de un psiholog. Alexandru Geagu a ajuns ieri dupã-amiazã în sicriu acasã, urmând a fi înmormântat dupã ce mama sa va veni din Italia, ea fiind acum pe drum. Pãrintii se vor întreba mereu dacã au fãcut tot posibilul pentru copilul lor dispãrut, cãruia i-a cedat inima, desi semnele bolii erau evidente de mai mult timp. Printre întrebãrile ce si le vor pune, s-ar puteasã fie si aceea cã, dacã ar fi consultat copilul la un specialist din Iasi – chiar dacã medicii bârlãdeni nu au indicat acest lucru- boala ar fi fost depistatã la timp? Ar fi putut fi salvat Alexandru?