spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Un elev eliminat si 190 de absenti la a doua probã a BAC-ului

- Advertisement -

Absenti…A doua probã a examenului de bacalaureat, proba obligatorie a profilului, a avut loc miercuri, 26 august. Elevii au sustinut tezele la disciplina istorie sau matematicã. Ca si în cazul primei probe scrise, de limba si literatura românã, a fost eliminat un singur elev, dar au absentat foarte multi candidati: din cei 816 înscrisi, 190 au renuntat la lupta pentru obtinerea diplomei de bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2015. Vineri, 28 august, va avea loc ultima probã a examenului maturitãtii, cea la alegere a profilului si specializãrii, iar pe 31 august vor fi afisate primele rezultate.

Cei mai multi elevi, 685, au sustinut teza la matematicã, restul de 131, absolventi ai profilului uman, au dat examen la istorie. Dacã în varã cei mai multi tineri “umanisti” au declarat cã se asteptau ca la subiectul al treilea, de regulã cel mai dificil, sã fie o cerintã legatã de Epoca de aur, evul mediu nefiind printre perioadele pe care au pus accent când au învãtat, se pare cã si de data aceasta au fost elevi care au crezut cã medievalul nu este la fel de important ca celelalte perioade, dar ca si în cazul candidatilor din varã s-au înselat. Au fost bineînteles si absolventi care s-au declarat multumiti de toate subiectele, mai usoare, spun acestia, ca cele din varã. Astfel, la primul subiect elevii au avut de citit douã texte extrase din lucrarea “Istoria României”, semnatã de M. Bãrbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, S. Papacostea si P. Teodor, apartinând perioadei moderne si au fost nevoiti sã rãspundã la sapte întrebãri cu cerinte diferite pe baza fragmentelor date. Cel de-al doilea subiect a fost de asemenea un text la prima vedere apartinând perioadei contemporane, iar elevilor li s-a cerut sã recunoascã un conducãtor politic precizat în fragment, la ce perioadã istoricã face referire acesta, au fost pusi sã ofere informatii economice din România acelei epoci si cum au fost utilizate politicile totalitare în anii de început al stanilismului la noi în tarã. La cel de-al treilea subiect, elevii au avut de elaborat un eseu de aproximativ douã pagini despre statul si politica din spatiul românesc în Evul Mediu, dar si cum au fost începuturile modernitãtii pe plaiurile mioritice. “Exact ca si în cazul primei sesiuni a examenului de bacalaureat din 2015, gradul de dificultate a subiectelor a fost mai scãzut ca în anii precedenti, astfel încât si elevii care nu au alocat foarte mult timp acestei disciplinei puteau sã promoveze. Cerintele de la primele douã subiecte au fost pe baza textelor date si era suficient sã citesti cu atentie pentru a lua o notã de trecere”, a declarat Emanuel Drãgunoiu, profesor de istorie. În ceea ce priveste disciplina matematicã, metodologia de organizare a examenului aratã cã la proba scrisã trebuie evaluate competentele dezvoltate pe parcursul învãtãmântului liceal, în conformitate cu programele scolare pentru clasele a IX-a – a XII-a, în vigoare pentru absolvenţii promoţiei 2015. Astfel, subiectele date la matematicã au evaluat ceea ce au învãtat elevii în cei patru ani de liceu, dar si cât de bine cunosc programa pentru examenul de bacalaureat.

Un elev eliminat

La a doua probã a bacalaureatului a fost eliminat un candidat, situatia fiind similarã cu cea de la proba de limba si literatura românã, în timpul cãreia a fost eliminat tot un singur tânãr. “La centrul de la Liceul Tehnologic <<Ion Mincu>> a fost surprins un elev care avea în posesie un telefon mobil, acesta fiind eliminat”, a declarat Maria Ciulei, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

Lucrãrile vasluienilor, corectate în alt judet

Ca si în cazul sesiunii iunie- iulie lucrãrile scrise ale candidatilor la bacalaureat vor fi corectate în alte judete decât cele în care se sustine examenul, mãsura fiind luatã în iunie, prin ordin de ministru, cu putin timp înainte de sustinerea probelor scrise din prima sesiune a bacalaureatului. Atunci lucrãrile elevilor vasluieni au ajuns la Botosani, acolo unde s-a demonstrat cã profesorii au fãcut exces de zel si au subevaluat multe dintre lucrãri, fiind înregistrat un numãr record de contestatii, peste 1300. Cele mai multe au fost rezolvate în favoarea elevilor, astfel cã, dupã solutionare, a crescut procentul de promovare de la 68,75% la 69,90%, s-a înregistrat o crestere a mediilor cuprinse între 9 si 10, de la 314 la 349. De asemenea, au fost în total sase teze care au primit note mai mari cu 1,5 puncte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.