spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Un laborator din Germania analizeazã probele din mormântul ierarhului ucis al Husilor!

- Advertisement -

CERCETÃRI… Desi rezultatele care sã scoatã la luminã adevãrul, în cazul mortii Episcopului-Martir Grigorie Leu, au fost asteptate pentru a fi date publicitãtii la 1 martie, în cadrul evenimentelor ample, prin care s-au marcat 70 de ani de la moartea în conditii suspecte a Episcopului Grigorie, acestea nu au venit. Probele prelevate din mormântul ierarhului au ajuns la un laborator specializat din Germania. Doar pe surse s-au aflat câteva detalii despre constatãrile esentiale ale expertilor, însã directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, profesorul Radu Preda, a sustinut cã, deocamdatã, nu s-a autorizat comunicarea niciunei informatii în acest sens.

Decizia deshumãrii Episcopului Grigorie Leu a fost una uluitoare pentru multi, cãci nu se întâmplã prea des ca, dupã câteva decenii, cineva sã cearã anchetarea morții unui ierarh, despre care mãrturiile spun cã a fost otrãvit cu arsenic, chiar la masa primului-ministru de atunci, Petru Groza. Si-a asumat responsabilitatea acestei hotãrâri, cu toate urmãrile sale, actualul Episcop al Husilor, Preasfintitul Ignatie. Un închinãtor declarat al personalitãtii Episcopului Grigorie Leu, Preasfintitul Igantie a considerat cã trebuie sã fie clarificat, chiar si dupã 70 de ani, un episod – poate cel mai dureros din istoria Episcopiei Husilor. Istoria a consemnat faptul cã Episcopul Grigorie, declarat opozant al comunistilor, a luptat cu tot ce i-a stat în putintã, pentru ca regimul proaspãt instaurat sã nu desfiinteze Episcopia Husilor, cãlcând cu cruzime peste credinta poporului si peste Biserica ei. În februarie 1949, Episcopul Grigorie Leu nu a ezitat sã meargã la Bucuresti si sã le cearã deschis liderilor acelor vremuri, cu un curaj care avea sã îl coste viata: “îndepãrtati-mã pe mine, dar lãsati Episcopia”.

Un laborator din Germania efectueazã analizele. Pe surse, unii oficiali stiu verdictul, dar nu îl pot spune încã

Prezent la Husi, la evenimentele dedicate comemorãrii lui Grigorie Leu, Radu Preda, directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, a explicat care este stadiul anchetei. “Trebuie sã spunem cã, tehnic vorbind, a fost o deshumare bunã. Am descoperit cu uimire, cã cei din epocã au avut inspiratia de a pecetlui mormântul foarte bine, adicã i-au fãcut o boltã, o zidire bunã, astfel încât aerul n-a lucrat. Asa cã noi am gãsit elemente bilogice aproape intacte. Ori, acest lucru, la 69 de ani de la moartea victimei, ca sã zic asa, sunt cazuri rare. Si majoritatea probelor au fost trimise la un laborator din Gemania. Avem niste infomatii pe surse, dar nu suntem autorizati sã le dãm. În orice caz, sperãm, am sperat din tot sufletul sã ne vinã rezultatele, mãcar si preliminare, înainte de simpozion, dar nu au venit. Nu vrem sã fortãm, bineînteles, pentru cã sunt analize pe mai multe paliere, în functie de substantele posibile care ar fi fost folosite. Noi nu suntem la prima încercare de acest fel, am mai avut o deshumare la Botosani, la mormântul unui tânãr, Mugurel Cãlinescu, care, tot asa, se spunea insistent, c-ar fi murit în anumite conditii, otrãvit în timpul anchetelor comuniste. Tot asa, am procedat la trimiterea probelor la un laborator recunoscut, care sã ne dea rezultatele cele mai clare, cãci în România, din pãcate, în materie de toxicologie, avem ceva laboratoare, dar niciunul nu este omologat la nivel european”, a declarat profesorul Radu Preda, directorul executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.