|

Un muntenar beat la volan dinamiteazã relatia dintre Parchet si Politie | VIDEO

INCREDIBIL… Cazul bãrbatului în vârstã de 31 de ani, din Muntenii de Sus, care a fost prins bãut la volan dupã o urmãrire ca în filme se complicã rãu de tot. În loc ca acesta sã fie în arest preventiv, mai ales cã se afla la momentul comiterii infractiunii în perioada de supraveghere, fiind eliberat conditionat din puscãrie, acesta este liber. Procurorii l-au pus doar sub control judiciar, umilindu-i iar pe politisti, care în ultima perioadã tot prind infractori, chiar cu pretul integritãtii lor corporale si acestia le scapã. Sã ne amintim cazul de la Feresti, unde un sofer bãut a luat-o la fugã încãtusat prin lanul de porumb, dupã ce i-a lovit pe politisti si a scãpat de arestul preventiv. Iatã, acum vine si al doilea caz. De data aceasta cercetarea a fost fãcutã de Vulpescu, seful Ruterei de la Politia Municipiului Vaslui, însã muntenarul a scãpat iar fãrã arest preventiv, dupã ce politistul a dispus emiterea unei ordonante de retinere. Ce urmeazã mai departe pare desprins din filmele de comedie. Muntenarul e dus la beci, chiar dacã procurorul îi dãduse control judiciar. Acum inculpatul devine dintr-o datã victimã, când el de fapt este un infractor recidivist. Cine l-a fãcut “mare” pe soferul beat, mai ales cã dosarul a fost urmãrit si de seful Politiei Municipale, Cãtãlin Bejinariu, care s-a întors din drumul spre casã, pentru a se interesa de mersul anchetei? Se impune întrebarea: de ce politistii nu s-au corelat cu procurorii, pentru acest caz? Ne limitãm doar la prezentarea evenimentelor, asa cum s-au întâmplat, fãrã a trage concluzii, urmând ca cititorii sã decidã unde-i hiba: la procurori sau la politisti ! Asadar, iatã filmul evenimentelor: joi seara un sofer bãut si recidivist refuzã sã se opreascã la semnalele politistilor. Ignorati, oamenii legii s-au urcat în masinã, au dat drumul la girofaruri, apoi au pornit pe urmele lui prin oras. Cursa de urmãrire a durat câteva minute bune, pânã când conducãtorul auto a intrat pe o strãdutã înfundatã. Blocat, acesta a coborât din masinã, si ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat, i-a întrebat pe politisti cu ce a gresit. Muntenarul a primit rãspuns de la fiola alcooltest, care a indicat o valoare de 0,66mg/l alcool în aerul expirat. Culmea, desi stiau cã au de-a face cu un recidivist, iar rezultatul controlului cu fiola arãta comiterea unei infractiuni, politistii nu l-au retinut pe loc, ci l-au lãsat sã plece acasã. L-au chemat la audieri abia a doua zi, si tot atunci au decis sã-l priveze de libertate pentru o perioadã de 24 de ore. Peste douã ore dupã ce a primit ordonanta este trimis, ca inculpat, în fata procurorului, care tot prin ordonantã dispune punerea sa sub control judiciar, adicã putea pleca liber acasã. Codul de procedurã penalã spune cã în astfel de situatii în momentul în care se ia o altã mãsurã, cealaltã înceteazã de drept. Lucru care nu s-a întâmplat. Muntenarul a stat în arest pânã duminicã la ora 17:00, desi procurorul spune altceva.

Un banal control în trafic efectuat de cãtre angajatii Serviciului Rutier Vaslui, în noaptea de joi spre vineri, pe strãzile municipiului Vaslui, s-a terminat precum în filmele de la Hollywood, din fericire fãrã ca nicio persoanã sã fie rãnitã. Totul a început dupã ce un bãrbat care se deplasa pe directia Buium spre Garã a încercat sã se sustragã verificãrilor politistilor. Initial, soferul a manifestat intentia de a opri la semnalele oamenilor legii, semnalizând dreapta. Însã imediat dupã ce a ajuns în dreptul politistilor, acesta a accelerat autoturismul. Imediat, echipajul de la Rutierã a pornit pe urmele lui. Cursa de urmãrire a tinut câteva minute bune, pe mai multe strãzi din oras, pânã când conducãtorul auto a intrat pe strada Avântului. Pentru cã, probabil, nu cunostea Vasluiul, acesta s-a oprit cu masina într-o parcare cu o sigurã intrare, dând ocazia politistilor sã-l blocheze. Dupã ce a realizat cã nu mai are pe unde sã plece, muntenarul a coborât din autoturism si a început sã gesticuleze în fata echipajului, care însã nu a stat prea mult la discutie. Imediat, bãrbatul a fost pus sã sufle în aparatul alcooltest, rezultatul indicând o valoare de 0,66 mg/l în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, pentru a i se recolta probe biologice. Cele douã monstre prelevate în vederea stabilirii alcoolemiei au indicat o îmbinatie alcoolicã de 1,76 g/l alcool pur în sânge, respectiv 1,61 g/l alcool pur în sânge.

Decizie surprinzãtoare a politistilor

În ciuda acestor rezultate, oamenii legii au luat decizia de a nu-l retine în acea noapte pe sofer. Au fãcut-o abia a doua zi, dupã ce l-au chemat la audieri. Iar retinerea nu s-a fãcut deloc usor. Conform unor surse din interior, de acest caz s-a interesat inclusiv seful Politiei Municipale Vaslui, Cãtãlin Bejinaru, care a fãcut cale întoarsã din drumul spre Bârlad, pentru a se documenta despre caz. Astfel, decizia de a-l retine pe muntenar pentru 24 de ore a fost luatã abia vineri dupã-amiazã, la aproape 16 ore de la comiterea faptei, în jurul orei 17:00.

Procurorii l-au pus în libertate

Vineri, dupã douã ore petrecute pe arest, conducãtorul auto care s-a sustras controlului, a fost dus în fata procurorului cu propunerea de dispunere a unei mãsuri preventive. Potrivit acelorasi surse, trecutul infractional al muntenarului dar si abaterile comise joi noaptea erau suficiente motive ca acesta sã fie arestat pentru 30 de zile. Bomba a cãzut în momentul când procurorul a decis plasarea bãrbatului sub control judiciar pentru o perioadã de 60 de zile. Decizia nu a fost primitã tocmai bine de angajatii IPJ Vaslui. Scosi din sãrite de decizia procurorului, acestia l-au întors pe muntenar în arest, unde l-au mai tinut pânã la expirarea mandatului de 24 de ore. Lucru la limita legii, fiindcã codul de procedurã penalã spune cã în momentul în care se ia o altã mãsurã, cealaltã înceteazã de drept. În cazul de fatã, ordonanta procurorului de a-l plasa sub control judiciar, trebuia sã anuleze decizia politistului de a-l retine pentru 24 de ore. Si iatã cum politistii îi oferã inculpatului posibilitatea ca din infractor sã devinã victimã. Atunci se pune o întrebare: e vorba de necunoasterea legii sau a fost vorba de vreo rãfuialã personalã, mai ales cã acest caz a fost monitorizat si de seful Politiei Municipale, Cãtãlin Bejinaru, care special s-a întors de la Bârlad pentru a monitoriza cazul.

Un conflict care mocneste de o bunã perioadã de timp

Cazul muntenarului urmãrit de politisti pe strãzile Vasluiului scoate în evidentã, din nou, conflictele dintre politistii si procurorii vasluieni. În municipiul resedintã de judet a devenit aproape o obisnuintã ca mãruntii infractori pe care politistii îi prind sã fie pusi în libertate de procurori. “Nu de putine ori s-a întâmplat ca infractorii sã fie prinsi dupã eforturi considerabile ale colegilor nostri, cu un consum foarte mare de resurse, însã imediat sunt pusi în libertate de procurori. E o situatie cu care ne confruntãm de ceva timp si împotriva cãreia nu putem sã facem nimic”, au spus voci din cadrul IPJ Vaslui. Însã, studiind atent acest caz existã posibilitatea ca unii politisti sã nu cunoascã procedura de întocmire a dosarului penal, iar inculpatii ajunsi în fata procurorului sã scape gratie avocatilor acestora, care invocã tot felul de chichite ce reies din nerespectarea procedurilor.