spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Un nou caz de pestã porcinã africanã, în satul Cârja, pe malul Prutului

- Advertisement -

FOCAR… Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat, ieri, prin buletin de analizã, aparitia unui nou caz de pestã porcinã africanã la un porc mistret din Fondul de vânãtoare nr. 37 din zona Cârja, acolo unde au mai evoluat alte 6 cazuri pozitive. Astfel, la solicitarea DSVSA Vaslui, subprefectul Narcis Poianã a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor – Judetul Vaslui, care a aprobat Programul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti – Fondul de Vânãtoare nr. 37 Cârja, judetul Vaslui. S-a dispus, conform declaratiilor directorului DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, punerea sub supraveghere a zonei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din zonele afectate de boalã, având în vedere cã în zona afectatã sunt cuprinse mai multe fonduri de vânãtoare: Fondurile de vânãtoare 37 Cârja (AVS Mistretul), 35 Fãlciu (AJVPS), 36 Murgeni (AJVPS). „Facem un apel cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virsului si recomandãm sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente”, a spus, seara trecutã, directorul DSVSA Vaslui.

Dupã sedinta de la Prefecturã, s-a cerut luarea unor mãsuri speciale, la nivelul fondurilor de vânãtoare din zona afectatã (zona infectatã si zona tampon). Astfel, se vor organiza vânãtori la pândã (prin metode de vânãtoare care nu dislocã efectivul, respectiv prin pândã si dibuire, fãrã gonaci si câini de vânãtoare) pentru întregul efectiv de mistreti aflati în zona afectatã. Vânãtoarea organizatã în zona afectatã se va realiza cu vânãtori autorizati, personal silvic, personal de vânãtoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat. „Toti porcii sãlbatici sacrificati cu armã de foc sau gãsiti morti în zona afectatã trebuie sã fie examinati de un medic veterinar oficial, urmând a fi supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. Recoltarea probelor de la mistretii împuscati sau gãsiti morti se va face de cãtre medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în conditii de biosecuritate”, spune directorul DSVSA Vaslui, întreaga institutie fiind în alertã dupã acest nou caz de PPA. Întrucât mistretul reprezintã un potential rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de aparitia acestor cazuri în ultima perioadã, ceea ce poate duce la transmiterea virusului prin diversi vectori la porcii domestici din gospodãriile populatiei, conducerea DSVSA Vaslui face un apel la cetãteni, crescãtorii de porcine, „sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”.

S-a decis realizarea unui recensãmânt al mistretilor pe zona Cârja

Pe fiecare fond de vânãtoare din zona afectatã, pe toatã zona Vãii Prutului, la granita cu R. Moldova, se va realiza catagrafia efectivului de mistreti și prãdãtori. Paznicii de vânãtoare vor efectua patrulãri zilnice, pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi. Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane, DSVSA Vaslui reaminteste faptul cã este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei, pentru consumul propriu, dar în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului acesta trebuie sã anunte de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã. „Precizãm cã, în cazul confirmãrii unui focar de Pestã porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei, proprietarii vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare veterinare. Totodatã, atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul tricineloscopic al acesteia. Achizitionarea de porcine si produse din carne sã nu se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar-veterinare”, atrage atentia conducerea DSVSA Vaslui. Directia de la Vaslui va intensifica actiunile de control, în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine (de cãtre samsarii de porci) sau produse provenite de la acestea. Numãrul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanentã, numãrul de telefon este 0235/421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.