spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Un ofiţer a transformat Poliţia vrânceană într-un SRL personal

- Advertisement -

Inspectorul principal Marius Maricel Vîrlan folosea influenţa poliţiei în timpul controalelor efectuate la societăţi comerciale, dar orice sumă încasată ajungea în buzunarul său u poliţistul este acuzat de comiterea a cinci infracţiuni şi 13 acte materiale u şeful poliţiei vrâncene spune că ofiţerul a avut probleme încă de la venirea la Poliţia municipiului Adjud, când uita să restituie colegilor sau altor persoane banii împrumutaţi u plângeri penale împotriva poliţiştului au existat şi după transferul său la Mărăşeşti, tot în probleme de restituire a împrumuturilor u cu toate acestea, doar DNA-ul a putut să-l scoată din joc

Acuze grave la adresa unui inspector principal din cadrul Poliţiei oraşului Mărăşeşti. După cum reiese din acuzele aduse de procurorii anticorupţie, poliţistul transformase munca de poliţie într-o afacere personală profitabilă. Inspectorul principal Marius Maricel Vîrlan este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi favorizare a infractorului. Ceea ce făcea poliţistul i-a lăsat mască pe cei de la DNA. Ofiţerul confisca sume de bani în folos propriu de la firmele la care mergea în control, dar şi bijuterii din aur cu care îşi cadorisea partenera de viaţă. Practic acesta folosea influenţa de poliţist pentru a obţine bani, bijuterii sau anumite servicii. În aceste condiţii, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pentru 24 de ore, pe Marius –
Maricel Vîrlan, urmând ca acesta să fie propus pentru arestare preventivă.

Confisca banii de la firme şi îi băga în buzunar

Potrivit informaţiilor oferite de DNA, poliţistul a început activitatea infracţională încă din urmă cu doi ani. „În cursul anului 2013, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel, ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, a efectuat controale la mai multe societăţi comerciale. În aceste împrejurări, acesta, fie a ridicat documente de evidenţă contabilă, precum şi sume de bani, fără temei legal şi fără a înregistra actul de control în evidenţele poliţiei, fie a întocmit două dosare penale pentru fapte care constituiau în realitate contravenţii şi a ridicat bani fără justificare legală şi fără să îi depună la poliţie. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals şi, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz”, se arată în comunicatul DNA.

A pus mâna pe bijuteriile furate

Tupeul poliţistului a atins cote maxime în momentul în care a decis să pună mâna şi pe o parte din bijuterile recuperate de la un hoţ şi care trebuiau predate părţii vătămate. În loc să le înapoieze pe toate, acesta şi-a însuşit o parte din bijuterii, în valoare de 28.000 de lei, adică peste 6.000 de euro. “Acelaşi inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deşi a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale preţioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Naţională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însuşindu-şi diferenţa (apreciată la 28.000 lei potrivit părţii vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părţi a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces – verbal de predare – primire a acestora către părţile vătămate din acel dosar”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Se înţelegea ca la piaţă, pe bani, cu infractorii

Poliţistul Marius Maricel Vîrlan a primit în 2014 bani de la un bărbat acuzat de tăinuirea unei infracţiuni. Acesta a cumpărat cu bună ştiinţă mai multe bunuri furate, iar în momentul în care a fost descoperit de poliţist, a dat la pace cu acesta. Mai mult, ofiţerul devenise intermediar între hoţi şi părţile vătămate, iar, în general banii pentru “împăcare” rămâneau la el. În acest fel, poliţistul a pus mâna pe aproape 2.000 de euro. Totodată acesta făcea uitate dosarele infractorilor. “Inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins şi a primit de la cumpărătorul unor bunuri furate, suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire. De asemenea, ofiţerul de poliţie nu a înregistrat denunţul formulat privind săvârşirea unei infracţiuni de furt. În perioada mai – iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins persoanei cercetate suma totală de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului, bani pe care însă şi i-a însuşit. În contextul altor cercetări penale, a primit de la persoanele cercetate suma de 2.000 lei în vederea remiterii acestei sume de bani către partea vătămată, din care a remis în fapt doar 700 lei, iar diferenţa şi-a însuşit-o”. Inculpatului Vîrlan i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, urmând a fi prezentat astăzi la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vrancea din cadrul DGA şi al SIPI Vrancea, semn că superiorii cunoşteau că lupul a ajuns paznic la oi.

Cine este Marius Maricel Vîrlan?

Marius Maricel Vîrlan este ofiţer la Poliţia oraşului Mărăşeşti, dar nu are nicio locuinţă pe numele său. Porivit unor informaţii, acesta locuieşte în casa părintească, în comuna Pufeşti. Conform declaraţiei de avere pe anul 2013, ultima actualizată pe site-ul IGPR, poliţistul nu avea la data respectivă maşină, dar nici alte bunuri sau bijuterii pe numele său. Se împrumutase de la BRD cu suma de 7.000 de euro şi urma să returneze creditul până în 2015. Poliţistul a avut un salariu anual de 28.852 de lei, conform declaraţiei de avere, ceea ce înseamnă un salariu de aproape 2.500 de lei pe lună.

Probleme încă de la venirea în Vrancea

Ofiţerul a lucrat iniţial la Poliţia municipiului Adjud cu gradul de inspector de poliţie. Ulterior, acesta a fost avansat în anul 2012 la gradul de inspector principal. Problemele sale au început încă de când a fost transferat în Vrancea. “Problemele sale au apărut încă din primele momente după transferul de la Galaţi la Poliţia municipiului Adjud. Au existat încă de atunci sesizări de natură penală, ce au fost înainte parchetului, privind anumite împrumuturi pe care poliţistul le făcea la colegi sau alte persoane. Ulterior, pentru a elimina posibilitatea săvârşirii unor fapte mai grave am decis să-l mutăm la Mărăşeşti. A continuat în aceeaşi manieră, iar sesizările primite au fost trimise unităţilor de parchet. Situaţia a fost gestionată în permanenţă, unităţile de parchet fiind sesizate de fiecare dată când existau reclamaţii. Totul s-a valorificat în acest moment”, ne-a spus comisarul şef Ionel Popescu (foto dreapta), şeful Poliţiei vrâncene. Marius Maricel Vîrlan a absolvit Academia de Poliţie la arma jandarmi. A lucrat ca jandarm la Bacău din 2002 până în 2008. În anul 2008 a devenit poliţist la IPJ Galaţi, iar un an mai târziu s-a transferat la Poliţia municipiului Adjud. (Dan CHIRIAC)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588813069-ofițer-de-poliție-reținut-de-dna%3A-confisca-bani-de-la-firme-și-îi-băga-în-buzunar.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.