|

Un profesor a batut un elev, dandu-l cu capul de perete

PEDEPSIT… Un copil de 13 ani, din municipiul Bârlad, elev în clasa a V-a la Scoala nr.1 « Iorgu Radu » din Bârlad, a fost lovit vineri, 26 noiembrie, de pofesorul de sport Aurel Giurgea, director-adjunct la aceastã scoalã. Florentin George C., a fost urecheat si plesnit de profesorul Giurgea, pentru cã voia sã se «joace» cu o colegã de clasã, bãgându-i acesteia un covrig în sân. Atentionat de profesor, copilul, care este o problemã pentru scoala respectivã, în sensul cã este agresiv, a început sã îl înjure pe profesor, trântindu-i usa în nas, alegându-se cu o palmã serioasã peste fatã, din partea cadrului didactic si fiind dat cu capul de perete. A fost sesizatã conducerea Scolii nr. 1 «Iorgu Radu» Bârlad în legãturã cu acest incident, iar astãzi va fi sesizatã si Politia municipiului Bârlad. “Vom face o anchetã în acest caz”, a spus directorul scolii, Daniela Stan, care mai precizeazã cã elevul respectiv este unul care creazã mari probleme în scoalã.

Unul dintre copiii institutionalizati la Centrul de Primire în Regim de Urgentã a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRU-CANE) din Bârlad, George Florentin C., de 13 ani, elev la Scoala nr. 1 «Iorgu Radu» a fost bãtut vineri, 26 noiembrie, de profesorul de sport Aurel Giurgea, director-adjunct la aceastã scoalã. Copilul, care a fost abandonat de pãrinti, are grave tulburãri de comportament si a creat câteva probleme cadrelor didactice de la aceastã scoalã, astfel cã a fost chemat seful CPRU-CANE, Ionel Brãtianu, care a fost vineri la scoalã cu copilul. La orele 12.00, George Florentin avea orã de sport, iar în pauzã s-a jucat cu o colegã, aruncând cu un covrig în ea. Aurel Giurgea, profesorul de sport l-a surpins si l-a certat, cerând explicatii pentru comportarea sa. Elevul a spus cã se juca si a început sã-l înjure pe profesor, deoarece acesta nu l-a crezut. Drept rãspuns, profesorul Giurgea l-a urecheat si l-a pãlmuit. George s-a înfuriat si mai tare, apãrându-se printr-o agresiune verbalã urâtã, adresatã profesorului. Aurel Giurgea s-a enervat si ca atare l-a pocnit pe copil peste fatã, dându-l cu capul de perete. Fiind la scoalã tocmai pentru a discuta despre faptul cã minorul George Florentin are tulburãri de comportament si cã trebuie o atentie sporitã a cadrelor didactice pentru a-l supraveghea, Ionel Brãtianu a auzit scandalul si a asistat la o bunã parte din “corectia” corporalã administratã de profesor minorului recalcitrant.

Anchete la scoalã si ISJ Vaslui

Contactatã telefonic, Daniela Stan, directorul Scolii nr.1 “Iorgu Radu” din Bârlad, a precizat cã a primit o sesizare de la conducerea CPRU-CANE Bârlad, referitor la altercatia dintre copilul George Florentin C. si profesorul Aurel Giurgea, director adjunct al scolii. « De fapt, noi am sesizat pe cei de la Protectia Copilului despre comportamentul violent si deviant al acestui copil, care ne face mari probleme: vine beat la scoalã, amenintã elevii, se ia de fete… Vineri el voia sã bage covrigul în sân la colega sa, de aceea s-a supãrat profesorul, nu cã voia sã se joace! Dar noi vom face o anchetã în acest sens, pentru a vedea exact cum s-au întâmplat faptele, acuzatiile aduse profesorului nefiind sustinute chiar de toti elevii sau de martori. Vom vedea si politia ce anchetã va face, iar dupã stabilirea adevãrului vã vom informa ce mãsuri am luat», a precizat Daniela Stan. Si la ISJ Vaslui se va declansa o anchetã referitor la bãtaia administratã de profesor elevului, anchetã care va fi fãcutã dupã finalizarea celei de la scoalã.

“Copilul a fost bãtut si umilit”

“Pe perioada altercatiei mã aflam în Cabinetul de Consiliere si Asistentã Psihopedagogicã, împreunã cu profesorul psiholog Ionut Caprã, cãruia îi prezentam situatia copilului. Fiind deranjati de zgomot am iesit sã vedem ce se întâmplã si am constatat cã elevul a fost agresat corporal în mod violent de cãtre profesor. Având în vedere cã minorul prezintã tulburãri psiho-afective si emotionale, cu implicatii în procesul de adaptare la cerintele scolare, cadrele didactice au obligatia sã relationeze pozitiv cu elevii. Întelegem cã în cadrul procesului instructiv – educativ, copilul trebuie tratat cu respect de cãtre cadrele didactice, de a fi informat asupra drepturilor sale si modalitãtile de respectare a acestora. Consider cã în acest caz, copilului nu i-a fost acordat dreptul la respecarea personalitãtii si individualitãtii psiho-comportamentale, fiind supus pedepselor corporale fizice, unui tratament umilitor si dregradant”, a precizat Ionel Brãtianu, seful CPRU-CANE din cadrul DGASPC Vaslui, care a sesizat despre cazul respetiv, atât conducerea Scolii nr. 1 Bârlad, cât si Politia municipiului Bârlad si Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, în conformitate cu Legea 272/2004, privind drepturile copilului.