|

Un RMN necesar la Spitalul Husi, motiv de gâlceavã în CL!

CONTRE… Unul din proiectele puse ieri pe ordinea de zi, în cadrul sedintei matinale convocate la Primãria HusI, a fost legat de alocarea unei sume de 768.000 de lei, reprezentând contributia Consiliului Local, pentru investitiile în aparaturã medicalã, propuse de Spitalul “Castroian”. Un echipament de imagisticã, RMN, atât de necesar pacientilor din zona Husi, a “picat” însã la mijloc, între executiv si consilierii liberali. În timp ce consiliera Cãtãlina Popa, de pildã, reprosa executivului cã proiectul nu ar avea o fundamentare, din care sã înteleagã de ce ar fi necesar la Spitalul Husi un RMN (!), consilierul Bobârnat si primarul Ciupilan s-au luat la ceartã, aparent din senin. Iritat cã primarul îsi fãcea de lucru cu telefonul, liberalul l-a luat la rost. “Eu nu am de gând sã mã contrazic cu dumneavoastrã, cã ãsta vã e scopul liberal. Vreti RMN, totusi, nu vreti, cã nu vã înteleg. De fapt, stiti cum sunteti? Nu faceti voi, ca sã facem noi, dar toti ne dorim”, a replicat Ciupilan.

Cea care a luat cuvânt la începutul sedintei a fost consiliera Cãtãlina Popa. “Foarte bine cã s-a introdus acest aparat RMN, dar sã vedem si fundamentarea. Pentru cã nu vedem nicio fundamentare, este doar o explicatie”, a început sã spunã consiliera Popa. A fost întreruptã, brusc, de propriul coleg, consilierul Bobârnat, cãruia i se pãruse cã primarul Ciupilan nu e deloc atent la discutie si mai vorbeste si la telefon. “Stati putin, doamna Popa. Suntem totusi într-o sedintã, iar din respect fatã de noi, domnul primar trebuie sã fie atent. Cã dacã vorbim cu totii la telefon, putem sã stãm acasã. Stati dincolo si vorbiti la telefon, dacã nu vã intereseazã”, l-a apostrofat acesta pe primarul Ciupilan. “Eu nu am de gând sã mã contrazic cu dumneavoastrã, cã ãsta vã e scopul liberal”, i-a rãspuns primarul. Presedintele de sedintã, Cristinel Popa, a vrut sã restabileascã ordinea, dar fãrã prea mari sorti de izbândã. Desi a vrut liniste si pace, s-a iscat o sporovãialã care pãrea a nu avea final prea curând. “Haideti sã trecem, totusi, la subiect, cã sedinta o conduc eu, n-o conduce domnul primar”. “Dar vi se pare normal sã vorbim la telefon?”, a insistat liberalul. “Nu, mie mi se pare normal sã mergem pe subiectul din sedintã, da? Nu sã gãsim alte subiecte colaterale”, a sustinut profesorul Popa, pe un ton, ce-i drept, mai autoritar. “Nu ridicati vocea la mine, vorbiti frumos si politicos”, s-a rãstit si Bobârnat. “Dar ce? Am adresat vreun cuvânt nepoliticos?”, nu s-a lãsat nici presedintele de sedintã. “Eu vreau ca cei prezenti la sedintã sã fie atenti la sedintã, nu sã vorbeascã la telefon”, a continuat consilierul Bobârnat. În sporovãiala care deja nu mai era nici mãcar amuzantã, a intrat si primarul Ciupilan: “Noi am luat voturi, cã am rezolvat problemele comunitãtii. Nu ne intereseazã scandalul din presã, judecãtorii si asa mai departe. Asta e treabã liberalã. Spor la treabã vã doresc”. “Pot sã continui?”, a întrebat Cãtãlina Popa. “Nu v-am întrerupt noi, doamnã, v-a întrerupt colegul dumneavoastrã”, a rãspuns repede presedintele Cristinel Popa. “Domnul primar, prin atitudinea dumnealui”, nu s-a lãsat nici Bobârnat. “Nu am auzit nimic de la domnul primar”, a conchis Cristinel Popa.

Consiliera Popa voia fundamentare, care “sã demonstreze cã RMN-ul este absolut necesar la Husi”

“Fundamentarea pentru suplimentarea sau adãugarea pe listã a unui aparat RMN, de 1,5 Tesla, a cãrui valoare este de peste 5 milioane de lei noi, ar fi trebuit sã fie una consistentã, din care sã rezulte: necesitatea, în functie de cazuisticã, câte cazuri au fost pânã acum, care sã demonstreze cã este absolut necesar acest aparat. Atât existenta personalului specializat de a folosi acest aparat, ca sã nu ne trezim cã… Doamne ajutã sã beneficiem de asa ceva, dar degeaba îl primim, dacã nu avem oameni care sã stie sã îl foloseascã. Stã împachetat si nu îl foloseste nimeni (…) Noi o sã votãm proiectul, ca sã nu se spunã cã, vai de mine, liberalii nu sunt de acord cu asa ceva, dar vrem ca managerul, conducerea, sã vinã cu o fundamentare serioasã”, a sustinut Cãtãlina Popa.

Dupã o sporovãialã inutilã, trei consilieri au rezumat esentialul, în trei interventii apolitice

De data aceasta, în mod surprinzãtor, nu a mai intervenit primarul, ca sã se ia la hartã cu opozantii, ci au luat cuvântul trei consilieri din grupul sãu, care însã au avut puncte de vedere foarte bune. “As vrea sã îi precizez doamnei consilier cã am fosti elevi medici, care mi-au spus cã nu vin în Husi, pentru cã nu au niciun fel de aparat aici. Cel putin pe Neurologie, pânã nu se aduce mãcar un Tomograf, au zis cã nu au ce sã facã. De aceea zic, dacã vrem sã atragem medici, trebuie sã le asigurãm conditii, ca sã aibã cu ce sã munceascã”, a spus profesoara Gabriela Matei. “Ca spetã vã spun, mi s-a întâmplat mie sã am nevoie de acest aparat, pentru fiica mea, si a trebuit sã îmi fac programãri peste programãri la Bucuresti, si numai la o anumitã clinicã privatã am reusit, unde au un aparat din acesta, de 3 Tesla. Dar e bun si acesta de 1,5 Tesla”, a intervenit si consiliera Cãtãlina Puscã. A fost utilã si interventia medicului Dumitrel, care a precizat: “Pot sã vã spun cã existã specialist la Spital, care citeste RMN, face numai la Vaslui, cã acolo este, iar cerinta este mare. Eu în fiecare zi am recomandãri pentru asa ceva”. Dupã cele trei interventii, care au arãtat cã atunci când vor, si ceilalti consilieri se pot implica în discutii cu puncte de vede folositoare, primarul Ciupilan a vrut sã povesteascã cum într-un demers pentru Spitalul Husi, la Minister, i s-a spus cã mai bine s-ar renunta la aceastã unitate medicalã, iar dânsul le-ar fi replicat bucurestenilor cã “oricâti bani ai avea, masini si elicoptere, tot la Husi ti se dã primul ajutor”. A fost însã rândul lui Bobârnat sã-l ignore. Primarul a sesizat. “Domnule Bobârnat, abia asta e lipsã de bun simt, cã eu vorbesc si dumneavoastrã vorbiti acolo cu doamna Popa”, a strigat primarul. “Vorbeam despre acelasi subiect, domnu’ primar”, a replicat, cu o usoarã ironie, liberalul, ceea ce l-a fãcut pe Ciupilan sã exclame, cu nãduf. “E simplitatea de a nu face, de a nu vrea sã se facã, de a nu se reliza nimic, cã nu suntem noi cei care conducem, cã ãsta e principiul unora”.