|

Un singur caz de gripã în judetul Vaslui, în ultima sãptãmânã

ÎN SCÃDERE… În judetul Vaslui, cazurile de gripã sezonierã au scãzut considerabil în ultima sãptãmânã, fatã de sãptãmâna precedentã. Datele Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui aratã cã, în sãptãmâna 16-22 martie 2020, în judetul nostru s-a înregistrat un singur caz de gripã.

Cazul a fost înregistrat la un copil din grupa de vârstã 2-4 ani, acesta fiind, de altfel, internat în spital. Numãrul virozelor respiratorii a fost si el în scãdere fatã de sãptãmâna precedentã, la fel si cel al pneumoniilor. Doar 39 de vasluieni au fost internati în spital din cauza infectiilor cãilor respiratorii superioare, dintr-un total de 574 cazuri. Cei mai multi pacienti au fãcut parte din grupele de vârstã peste 65 de ani (11 cazuri), 2-4 ani (9 cazuri) si 0-1 ani (7 cazuri). În ceea ce priveste pneumoniile, 53 de vasluieni au avut nevoie de îngrijiri spitalicesti, dintr-un total de 147 de cazuri înregistrate.

66 de persoane au murit, la nivel national, din cauza gripei

66 de persoane au murit din cauza gripei, în sezonul 2019-2020, aratã cea mai recentã analizã a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor transmisibile, publicatã la sfârsitul sãptãmânii trecute. În ceea ce priveste analiza pe judete, cele mai multe decese s-au înregistrat în Iasi (8 decese), Mures (8 decese), Prahova (5 decese) si Arges (5 decese). În judetul Vaslui au fost înregistrate douã decese în aceastã iarnã, la o femeie în vârstã de 88 de ani din Bârlad, cunoscutã cu mai multe afectiuni cronice, si la o fetitã de 11 luni, din mediul rural. În aceeasi analizã se vorbeste despre numãrul total de infectii virale ale cãilor respiratorii, gripã si pneumonii, care a ajuns la 81.831 de cazuri, cu 10 la sutã mai putine decât anul trecut. Explicatia, însã, pentru numãrul mai mic de cazuri poate fi explicatã si prin prisma subraportãrilor fãcute de furnizorii de servicii medicale, puternic implicati în aceastã perioadã în gestionarea situatie provocate de COVID-19.