|

Unul din ultimii „mohicani“ ai industriei comuniste ieşene, doborât de măsurile populiste ale guvernului PSD-ALDE

Măsuri disperate anunţate de conducerea uneia din cele mai cunoscute fabrici ieşene ale perioadei comuniste care a rezistat până astăzi pe piaţă. Cei aproape 2.000 de acţionari – actuali şi foşti salariaţi – ai SC Iaşi Conf SA, parte a Moldova Tricotaje din trecut, cu sediul vizavi de Carrefour Felicia, sunt chemaţi pe 11 septembrie să decidă vânzarea activelor societăţii, printre care şi un teren de aproape 2 ha în zonă, şi să dizolve practic cunoscuta firma. Principalul motiv invocat de conducere pentru aceste decizii radicale: situaţia economică grea, căruia i-a pus capac decizia recentă a Guvernului de a majora salariul minim. Iată cum, practic, o măsură guvernamentală ce s-a vrut în sprijinul salariaţilor cu venituri mici îi loveşte taman pe ei, în mod dramatic.


O cunoscută fabrică de confecţii din municipiul Iaşi spune „adio” mediului de afaceri local după mai bine de 40 de ani de activitate neîntreruptă. SC Iaşi Conf SA, cu sediul pe Calea Chişinăului, în apropierea Complexului comercial Felicia, va organiza pe 11 septembrie cel mai probabil ultima adunare generală extraordinară a acţionarilor (AGEA). Atunci, sunt aşteptaţi la vot, cel puţin după datele scriptice de la Registrul Comerţului, 1.855 de foşti şi actuali angajaţi ai fabricii, organizaţi în Asociaţia Conf Iaşi – Programul Acţionarilor Salariaţi, cea care deţine în proporţie de 100% societatea. Fabrica produce toată gama de confecţii pentru femei şi bărbaţi cu excepţia sacourilor şi costumelor, fiind privatizată în anul 1995. În anii de glorie ai societăţii, când lucrau la unitatea din Baza 3 peste 1.800 de angajaţi, se realizau pe an în jur de 1 milion de produse de confecţii. Acestea erau exportate în proporţie de 95% în Italia, Germania şi Anglia. Înainte de 1989, întreprinderea a lucrat cantităţi foarte mari chiar şi pentru piaţa Statelor Unite ale Americii.

Ce se vinde

Acum însă situaţia este sumbră, iar pentru plata datoriilor conducerea societăţii Iaşi Conf SA propune scoaterea la mezat a două terenuri în intravilanul municipiului Iaşi, pe Calea Chişinăului, care însumat depăşesc 18.500 de metri pătraţi. La „pachet” intră şi cele 13 construcţii aferente terenurilor, care împreună au o suprafaţă de peste 9.000 de metri pătraţi. Potrivit convocatorului AGEA, propunerea vine „în ideea de a se evita o situaţie juridică dezastruoasă pentru acţionarii Iaşi Conf SA, ca urmare a lipsei de personal direct productiv din ultimii ani, precum şi a politicii sociale referitoare la obligativitatea garantării salariului minim indiferent de realizări, efectele fiind acelea de creştere a pierderii societăţii în condiţiile existenţei unui volum mare de comenzi – situaţie care a condus la creşterea datoriilor către stat şi furnizori şi la lipsa de lichidităţi”, scrie în document Olimpia Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al fabricii ieşene. Păun este şi administrator al firmei, la fel ca Alina Elena Şofron şi Carmen Anca Bucur. Potrivit unui alt punct de pe ordinea de zi a AGEA, acţionarii trebuie să voteze dacă se aprobă sau nu dizolvarea societăţii, urmată de lichidarea acesteia ca o consecinţă a diminuării activului net. Cei 1.855 de mici acţionari vor fi consultaţi privind efectuarea partajului activului net după lichidarea societăţii. În cazul în care nu se îndeplineşte cvorumul pe 11 septembrie, AGEA este reconvocată în ziua imediat următoare, tot la sediul din Calea Chişinăului şi cu aceeaşi ordine de zi pe masă, se menţionează în convocatorul şedinţei.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/unul-din-ultimii-a-mohicania-ai-industriei-comuniste-iesene-doborat-de-masurile-populiste-ale-guvernului-psd-alde–167299.html