|

Unul dintre cei mai importanti constructori ai Vasluiului reactioneazã în cazul cimitirului evreiesc de la Husi

GEST CRESTINESC… În Sãptãmâna Mare, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judet, managerul firmei de constructii Viacons Rutier, ing. Ioan Ciomaga, face un gest neasteptat si de aplaudat, în cazul cimitirului evreiesc din Husi, atât de mult mediatizat în ultima perioadã. Acesta a lansat pe Facebook un mesaj extrem de cald la adresa credinciosilor din Husi si a autoritãtilor locale, un apel la întelegere si pace.

“Am vãzut si am citit cu stupoare despre incidentul ce s-a petrecut în cimitirul evreiesc din Husi. Nu este normal sã se întâmple asa ceva în sec. XXI, în niciun loc de veci al istoriei umane, indiferent de cultul sau cultura oamenilor, dintr-o zonã sau alta a vreunei localitãti sau tãri. Cu toate acestea, astfel de evenimente au loc si în cimitirele ortodocsilor sau catolicilor, la Husi nefiind un caz izolat. Nu stiu dacã se doreste neapãrat o reînviere a antisemitismului, dar multi îsi dau cu pãrerea despre tot si despre orice, nefiind în cunostintã de cauzã. Asa este românul sau asa ar trebui sã nu fie românul. Dupã toate acestea, vãzând o continuitate a ceea ce faptic s-a întâmplat, prin tot felul de exprimãri, eu, ca si român crestin ortodox, mi-as dori acum în Postul Mare, în Sãptãmâna Mare, sa procedãm altfel, sã putem face si altceva decât sã ne împroscãm cu urã si rãutate. Un crestin nu poate fi antisemit. Crestinul iubeste si respectã Omul, indiferent de credinta sau necredinta lui. Dragostea lui Hristos se revarsã din belsug asupra inimii crestinului si faptic, el depãseste orice granitã si barierã impuse de factorii societãtii în care vietuim. Sunt lucruri înalte în adâncimea lor de care crestinul este mai interesat. De aceea, noi, Viacons Rutier , am avea o altã optiune deoarece si în Husi, ca si peste tot, e necesar ca oamenii sã convietuiascã în dragoste indiferent de ceea ce-i diferã unii de altii. Mai bine ne unim într-un fel sau altul cu autoritãtile locale, sprijinind comunitatea evreiascã din Husi, ajutându-i la restaurarea si refacerea monumentelor cãzute sau deteriorate. În acest sens, voi sprijini financiar cu cât este necesar, pentru ca lumina lui Hristos sã nu fie stinsã în niciun fel”, este dorinta managerului general al Viacons Rutier, exprimatã cu atâta emotie într-o perioadã specialã pentru crestinii ortodocsi.

Reactia Anei Birchall, de neînteles

În antitezã cu cuvintele pline de împãcare de mai sus, am primit, ieri, pe adresa redactiei si un mesaj cu un ton oarecum amenintãtor din partea vicepremierului Ana Birchall, deputat PSD de Vaslui. “Nu am afirmat cã locuitorii municipiului Husi sau ai judetului Vaslui s-ar face vinovati de vandalizarea monumentelor din Cimitirul Evreiesc de la Husi. Pentru acuratete, am declarat: “Asemenea acte de vandalism, de antisemitism nu caracterizeazã România, nu caracterizeazã Vasluiul, nu carcaterizeazã Husiul si husenii. Din contrã, vã pot spune cã asemenea acte nu fac casã bunã cu românii, cu husenii cu vasluienii”. Asadar, exprim o pozitie prin care arãt cã asemenea acte nu-i caracterizeazã pe locuitorii Husiului sau ai judetului Vaslui, nicidecum nu arunc vina asupra lor”, scrie vicepremierul Birchall, care încearcã de ani de zile sã ne intimideze cu procese, dacã nu scriem asa cum îsi doreste domnia-sa. “Constat cã, în ultimele zile, “Vremea Nouã” publicã o serie de articole prin care se încearcã defãimarea mea, precum si plasarea mea într-o luminã negativã. Este regretabil cã, încã înainte de startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, sunt luatã drept tintã”, mai spune parlamentara. Noi nu am spus cã Birchall a acuzat husenii de antisemitism, ci doar ne-am întrebat cum este posibil sã pui anatema antisemitismului într-un caz asupra cãruia procurorii nu au nicio opinie formulatã în acest moment, când istoria aratã cã husenii au trãit în armonie între ei, orice credintã ar fi avut locuitorii din acest oras. Ceea ce este cu totul altã poveste!