|

Unul dintre violatori visa sã joace la nunta surorii, dar judecãtorii i-au tãiat elanul

TUPEU…Unul din cei sapte violatori din Vãleni vrea sã se distreze si sã joace la nunta surorii, si în acest sens, a cerut instantei voie sã pãrãseascã localitatea. Magistratii Judecãtoriei Vaslui au respins însã cererea formulatã de Silviu Burada, dar decizia va putea fi atacatã, în termen de 48 de ore, la Tribunal. Evenimentul va avea loc într-o altã localitate din judet. Între timp, încercãrile de discreditare a victimei violului s-au întors acum împotriva violatorilor. În mediul virtual au apãrut sute de mesaje de încurajare si de sustinere din tarã, dar si din strãinãtate. Acestea criticã vehement fapta celor sapte violatori si faptul cã sunt cercetati în stare de libertate. În acelasi timp, mai multe ONG-uri si-au arãtat intentia de a o sprijini pe eleva care a cãzut victimã violatorilor din Vãleni.

Unul din cei sapte violatori din Vãleni a cerut încuviintare de a pãrãsi localitatea de domiciliu. Cererea fãcutã de Ovidiu Silviu Burada magistratilor Judecãtoriei Vaslui a fost respinsã. Burada voia sã meargã la nunta surorii lui, eveniment care va avea loc într-o altã localitatea din judet. Pe de altã parte, decizia nu este definitivã si poate fi atacatã, în termen de 48 de ore, la Tribunalul Vaslui. În conditiile în care acesta va contesta decizia, rãmâne de vãzut ce vor spune magistratii. Burada a fãcut aceste demersuri pentru cã una din conditiile controlului judiciar este aceea de a nu pãrãsi localitatea de domiciliu decât pentru a se înfãtisa în fata instantei de câte ori este chemat. În oricare altã situatie, violatorii au nevoie de acordul judecãtorilor. Se pare cã cei sapte violatori din Vãleni încep sã primeascã loviturã dupã loviturã din partea opiniei publice, dar si a autoritãtilor. Chiar dacã, la un moment dat se pãrea cã ei sunt învingãtori în toatã povestea asta, lucrurile nu stau chiar asa. Primele victorii trecute în dreptul violatorilor au fost cele legate de faptul cã au scãpat din arestul preventiv, în perioada Sãrbãtorilor Pascale si au fost trimisi, de magistrati, în arest la domiciliu. Decizia de atunci a fost una care a adus si discutii aprinse mai ales cã procurorul din sala de sedinte nu a contestat ceea ce au hotãrât judecãtorii. A urmat apoi înlocuirea mãsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Aceastã nouã “victorie” a fost posibilã datoritã Curtii Constitutionale a României care a decis cã mãsura nu este constitutionalã. A fost motivatã prin faptul cã legea nu specificã durata pe care se poate întinde mãsura arestului la domiciliu. Se pare cã aceste douã decizii ale instantelor de judecatã au dat aripi violatorilor si familiilor acestora. Asa cã si-au permis sã facã scandal pe holurile Judecãtoriei Vaslui, adresând injurii la adresa jurnalistilor, ba chiar sã-i ameninte cu moartea. Dupã aceste episoade, violatorii au început sã piardã teren. Au apãrut organizatii non-guvernamantale care au sprijinit victima violatorilor si care au fãcut demersuri cãtre institutiile abilitate pentru a aduce acest caz în atentia lor. Astfel, cazul a ajuns pe masa magistratilor Înaltei Curti de Casatie si Justitie a României, dar si a Primului Procuror al României. Lucrurile au luat o nouã întorsãturã si toate demersurile violatorilor si ale familiilor acestora se întorc împotriva lor.

Opinia publicã din tarã si diaspora, alãturi de victima violatorilor

SPRIJIN…Într-o încercare disperatã de a-si justifica fapta, violatorii au început sã o discrediteze pe tânãrea care le-a fost victimã. Au început prin a povesti la cei care voiau sã-i asculte cã fata nu era virginã si cã ar fi întretinut relatii sexuale si în trecut. Mama unuia dintre violatori, Dorina Burada, a creat si un grup pe Facebook în care invita pe cei care o cunosc pe fatã sã-si spunã pãrerea. Era o nouã încercare de a murdãri numele fetei. Din fericire aceastã încercare s-a întors împotriva initatoarei grupului si majoritatea celor care au comentat au adresat cuvinte grele la adresa violatorilor si le-au urat viatã grea în puscãrie. Odatã cu aparitia în presã a acestor aspecte, grupul a fost închis, iar Dorina Burada si-a sters si pagina personalã de Facebook.