spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

UPS! Iar am comis-o: perlele elevilor culese de la Evaluarea Nationalã

- Advertisement -

EXCLUSIVITATE…Si anul acesta, cotidianul Vremea Nouã a cules pentru cititorii sãi câteva perle de la Evaluarea Nationalã, de la proba de Limba Românã. Cum tezele elevilor vasluieni au ajuns la corectat în judetul Iasi, noi prezentãm câteva cugetãri culese de profesorii vasluieni care corecteazã lucrãrile elevilor din judetul Botosani. Si asta, în ciuda embargoului instituit de inspectoarea generalã de la ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã, care a fãcut o adevãratã obsesie pentru aceastã chestiune, considerând cã excesul de zel al ziaristilor în aflarea acestor “mici bijuterii” comise de elevii inocenti constituie o violare a intimitãtii actului de creatie.

În exclusivitate, vã prezentãm câteva din perlele culese de la prima probã a Evaluãrii Nationale, cea de Limba Românã. De mentionat cã acestea apartin elevilor din judetul Botosani. Lucrãrile acestora au fost repartizate de Ministerul Educatiei la Vaslui, spre a fi cortectate, ale elevilor nostri fiind duse în judetul vecin, la Iasi. “Simpaticii” absolventi ai clasei a VIII-a, din judetul unde s-a nãscut marele poet Mihai Eminescu, au fost geniali în improvizatii, arãtând cã în pofida faptului cã nu detin cunostintele necesare pentru a promova la liceu, stau însã bine la logicã. Iatã ce scrie unul dintre ei: “ La subiectul 2 nu mai pot scrie nimic, am scris totul la subiectul 1”. Iatã un adevãr absolut, care aratã clar cã acest elev stã bine la partea de rationament. Atunci când notiunile se amestecã de-a valma în capul copiilor mai apar si fraze de tipul: “ Genul dramatic este o creaturã a genului liric” sau “Genul dramatic este un pic cam naspa, chiar nasol!”. Chiar dacã te pufneste râsul, prima definitie este chiar interesantã. Dramatismul se naste din lirismul personajelor, fiindcã de ce nu, exprimarea directã a gândurilor sau a sentimentelor cu ajutorul eului liric, poate crea un conflict care sã se dezvolte gradual din ciocnirea intereselor personajelor. Iatã cum si nouã ne-a iesit o perlã, doar afisând mimica unei autosuficiente.

Elevi nãstrusnici care încearcã sã explice notiuni elementare cu limbaj de “cartier”

La nivel national au apãrut multe articole despre perlele de la Evaluarea Nationalã, iar specialistii au concluzionat cã limbajul folosit în stradã transcede si în tezele copiilor. Iatã cã o astfel de perlã apare si în tezele corectate de profesorii vasluieni: “Cuvântul bãietel este format în cartierul meu!”. Altul care vrea sã parã mai inteligent a ales o altfel de exprimare: “Într-o activitate de lecturã m-am plimbat cu Ioana, cred cã eram într-o barcã”. Profesorii, desi au interdictia de la ISJ de a culege astfel de perle, o fac. Nu pentru distractia cititorilor, ci pentru a depista nivelul elevilor, si cât de mult s-a tabloidizat pregãtirea acestora pentru primul examen din viata lor. Profesorii vasluieni care au corectat tezele din judetul Botosani spun cã procentul de promovabilitate va fi de peste 65%, însã nu va ploua cu note de zece. “Chiar dacã subiectele au fost de nivel mediu, ele au avut mici chichite, care acolo la vârf, între 9,50 si 10 vor face diferenta” ne-a spus o profesoarã care a participat la corectare. Aceasta ne-a spus cã fatã de anul trecut, subiectele la Limba Româna au fost mai dificile. Si la Matematicã situatia a fost asemãnãtoare. Problema de la subiectul II, punctul 3, cea cu împãrtirea numerelor a fost destul de dificilã, precum si la problema cu functii, unde elevii trebuiau sã stie ce înseamnã simetricul unui punct de pe axe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.