|

Urgenţele din Iaşi de Paşti: femei bătute ce i-au minţit pe medici

Au fost cazuri de femei care deşi se vedea pe faţa lor că fuseseră bătute, susţineau că au căzut pe scări.

În primele două zile de Paşte, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului «Sfântul Spi­ridon» au ajuns peste 20 de persoane agresate. Bărbaţi şi femei deopotrivă au fost aduşi de ambulanţe cu feţele ciunţite şi cu capetele sparte.

Ana D., din Româneşti, însărcinată în luna a patra, avea mai multe contuzii în zona abdominală. Femeia le-a declarat medicilor că a căzut pe scări, cu toate că, potrivit reprezentanţilor spitalului, semnele arătau clar că a fost bătută. „Pacienta în vârstă de 28 de ani a aprimit îngrijiri în UPU şi apoi a fost transferată la maternitate pentru investigaţii amănunţite. Femeia prezenta o contuzie toraco-abdominală cauzată clar de o agresiune, şi nu de un incident, după cum ne povestise“, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

O altă pacientă în vârstă de 41 de ani, din Belceşti, a fost adusă la spital cu cu o plagă tăiată în zona gâtului. Potrivit medicilor, femeia a declarat că a fost rănită cu o sticlă. „Pacienta a fost rănită grav, iar plaga i-a atins traheea. Acum se află internată în Clinica de ORL a spitalului“, a mai menţionat dr. Gabriel Perianu. Medicii din UPU au îngrijit şi o pacientă din judeţul Vaslui agresată fizic. Femeia în vârstă de 51 de ani, din localitatea Văleni, a fost bătută crunt de soţ. Femeia a fost lovită peste faţa, în cap şi în zona toracelui. Pacienta prezenta un tramatism cranio-cerebral, unul cranio-facial şi hidropneumotorax. Ea a fost operată la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi urmează să fie transferată la Spitalul de Neurochirurgie pentru mai multe investigaţii.

Dacă femeile care au ajuns în UPU au fost agresate, bărbaţii au necesitat îngrijiri din cauza accidentelor cărora le-au căzut victime după ce au consumat alcool. De pildă, un bărbat de 56 de ani din Hârlău a alunecat şi a căzut în Bahlui. „Pa­cientul prezenta etilism acut, avea temperatura de 36 de grade şi a fost diagnosticat cu fibrilaţie atrială“, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU.

Un alt bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Târgu Neamţ, a fost operat de chirurgii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ după ce a a fost înjunghiat în torace. Când a fost adus în UPU, pacientul prezenta un hemotorax, un hemoperitoneu şi o ruptură de splină.

„Zilele acestea a plo­uat cu pacienţi agresaţi şi cu pacienţi cu etilism acut. Au fost şi cazuri specifice acestei perioade şi anume pacienţi care au ajuns în UPU după ce au consumat în exces mâncare. Însă aceştia neagă faptul că ar fi mâncat prea mult şi spun doar că nu au ştiut că au probleme cu colecistul“, a conchis dr. Gabriel Perianu.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/urgentele-din-iasi-de-pasti-femei-batute-ce-i-au-mintit-pe-medici–47209.html