spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Vameșul Dan Arhire acuzat de mărturie mincinoasă

- Advertisement -

MARTOR MINCINOS…Dan Arhire a fost audiat ca martor în dosarul în care 23 de vameși au fost acuzați de luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat. Numai că, în fașa magistraților vasluieni, Arhire nu a mia recunoscut ceea ce a declarat în faza de urmărire penală. Din contra, acesta a negat tot și a spus că declarația dată a fost smulsă de procurori mai mult cu forța încălcându-i drepturile. Drept urmare, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au acuzat pe Arhire de mărturie mincinoasă.

Martorul cheie din dosarul în care 23 de vameși din Vama Albița au fost acuzați de luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat s-a trezit acuzat de mărturie minicinoasă. Această acuzație adusă de către procurorii DNA vine ca urmare a declarației date de acests în fața magistraților Tribunalului Vaslui. Citat ca martorul care ar fi trebuit să facă lumină în acest caz, Arhire a trecut de partea colegilor lui și a declarat, la audieri, că ceea ce a scris în faza de urmărire penală nu este, de fapt, adevărat. Acesta a susținut că declarația a fost smulsă de procurori sub presiune și că a semnat-o deoarece i-a fost teamă de eventuale reprecursiuni pe cre le-ar fi putut suferi dacă nu spunea ceea ce vor anchetatorii. „Ce scrie în declarația aceea, mai ales o parte din ea, nu sunt cuvintele spuse de mine. Când am cerut să se rectifice anumite pasaje mi-au spus că nu vor face acest lucru și că aceea va rămâne declarația dată de mine. Am cerut să mi se ia declarație în prezența unui avocat dar anchetatorii mi-au răspuns că nu este timp să aducã unul. Am și refuzat să o semnez dar mi-au spus că, dacă nu o semnez, nu e nici o problemă. Vor face referat și, după ce mi-au repetat de câteva ori că mărturia mincinoasă se pedepsește, am semnat. Am cerut și să dau declarație olografă în care să scriu ceea ce știu fără să mai poată cineva interveni pe ea dar și acest lucru mi-a fost refuzat. ~ntr-un final am vrut să scriu că ceea ce e scris nu este declarația mea dar, de teamă am scris, la final, că aceea este declarația pe care o susțin și o semnez. M-am simțit constrâns de modul în care au pus problema”, a declarat magistraților, Dan Arhire. Drept urmare, procurorii DNA l-au acuzat pe Arhire de mărturie mincinoasă, urmând ca acesta să dea socoteală în fața legii. Ceilalți martori din proce, polițistul de frontieră Marcel Popica și vameșul Doru Gâlea și-au menținut declarațiile date în faza de urmărire penală. polițistul a povestit instanței de judecată că știa despre parctica unor vameși de a cere sume de bani pentru a închide ochii la tranzitarea frontierei, iar unii colegi de-ai lui au sesizat superiorii despre acest aspect. Celălalt martor, Doru Gâlea, a susținut că vameșii aveau obligația de a efectua controale la toate mijloacele de transport care tranizatu frontiera de stat, excepție de la regulă făcând misiunile dipolmatice. Această declarație nu a fost pe placul acuzaților care au vociferat în cor că ceea ce spuns martorul nu este adevărat. La finalul ședinței de judecată, instanța a decis un nou termen pentru data de 26 mai 2015 și au menținut măsura controlului judiciar chiar dacă apărătorii vameșilor au cerut revocarea acesteia.

Ultimul lot „Albița”, în fața magistraților

POVESTEA… De reamintit că, pe 22 octombrie 2013, în Vama Albița a avut loc o descindere, în urma căreia 28 de persoane (vameși și polițiști de frontieră) au fost duși la DNA, pentru audieri. Aceștia au aflat că de aproape 6 luni un transportator moldovean lucra sub acoperire pentru DNA, Igor Caraman, având misiunea de a culege probe împotriva lucrătorilor din Vamă, care iau mită. Caraman a prezentat DNA-ului diferite probe, imagini video și înregistrări ambientale, despre care însă, avocații vameșilor au spus adesea că nu au relevanță, întrucât nu se disting multe dintre elementele care probează efectiv infracțiunile de care sunt acuzați lucrătorii de la Albița. Procurorii au făcut îndată după arestare percheziții la Vama Albița, găsind în geanta unei vamese, Daniela Mârza, suma de 3.000 de euro, între bancnotele căreia se afla și una înseriată de procurori. S-au făcut în aceeași zi, până noaptea târziu, și perchezitii domiciliare, găsindu-se la unii vameși, precum adjunctul de la Albița, Eugen Cristescu, sume mari de bani, în jur de 35.000 euro, în cazul său. A doua zi, pe 23 octombrie, 17 dintre vameși au fost arestați, urmând apoi și arestarea celui de-al 18-lea vameș, Lenuța Tiron.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.