|

Vasile Chelaru rupe tãcerea! Iatã de ce a dat Statul Român în judecatã!

OFICIAL …Fostul sef al Politiei Municipiului Bârlad, col. (r) Vasile Chelaru, cheamã în judecatã statul român pentru repararea prejudiciului de imagine la care a fost supus prin retinerea nelegalã din 5 septembrie 2016. Acesta a început lupta contra celor care au comis unul dintre cele mai grave abuzuri din istoria Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad: a dat în judecatã Statul Român prin Serviciul Fiscal Municipal Bârlad si MAI, prin IPJ Vaslui. Vasile Chelaru solicitã ca toti cei vinovati de erorile judiciare care au dus la iesirea sa la pensie fortatã,la încãtusarea sa, retinerea abuzivã si tot circul fãcut de procurorul de caz, sã plãteascã.

Dupã mai bine de doi ani de la momentul în care Vasile Chelaru, fostul sef al Politiei Municipiului Bârlad, a fost retinut de cãtre organele de anchetã si „plimbat” cu cãtusele la mâini prin fata mass mediei, acesta îsi cautã dreptatea, actionând în instantã împotriva statului român pentru prejudiciul de imagine cauzat ca urmare a acuzatiilor, dovedite a fi fãrã temei legal, ce i-au fost aduse la acel moment. Actiunea vine dupã ce comunicarea Ordonantei din 5.07.2018, emisã de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi, a rãmas definitivã prin necontestarea sa. Practic, Ordonanta a dispus clasarea cauzei cu privire la sãvârsirea a nu mai putin de unsprezece infractiuni (o infractiune de abuz în serviciu, cinci infractiuni de instigare la infractiunea de delapidare si cinci infractiuni de instigare la infractiunea de fals intelectual), care i-au fost imputate si care au constituit fundamentul retinerii lui Vasile Chelaru.

„Orice injustitie institutionalã este o ingerintã gravã la adresa vietii publice si private, un atac puternic la sãnãtatea fizicã si psihicã a unei persoane. Când ai avut un proces cu autoritãtile, chiar dacã l-ai cîstigat, esti, în primul rând, epuizat! În justitie s-a ajuns la urmãtorul fenomen: când cineva din interiorul sistemului judiciar are o problemã, se comportã precum medicii bolnavi. Doresc sã plece din tarã ca sã se „trateze” în altã parte. Tocmai pentru cã stiu prea bine sistemul! Acesta este un caz fericit si s-a fãcut, în final, dreptate! Statul trebuie sã rãspundã în acest caz pentru grava eroare judiciarã împotriva fostului sef al Politiei Bârlad, Chelaru Vasile!”, a declarat Gianina Vera Porosnicu, avocatul fostului sef al Politiei municipiului Bârlad.

Prin actiunea formulatã împotriva statului român- Ministerul Finantelor si Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui- Vasile Chelaru urmãreste sã-i fie „reparat” nu doar prejudiciul de imagine ce i-a fost cauzat ca urmare a mãsurii retinerii si a controlului judiciar pe o perioadã de 60 de zile, ci si dreptul la libertate si sigurantã, stipulat în art. 5 din Conventia Europeanã a Drepturilor Omului si Libertãtilor Fundamentale, încãlcat prin retinerea nelegalã si abuzivã dispusã de cãtre Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Pe fondul situatiei în care s-a aflat si al evenimentelor care si-au pus amprenta asupra vietii sale, Vasile Chelaru a fost nevoit sã se pensioneze dupã o carierã construitã prin forte proprii. De asemenea, Vasile Chelaru si-a înrãutãtit starea de sãnãtate, dupã cum dovedesc documentele medicale depuse la dosarul civil.

Vasile Chelaru rupe tãcerea

„La momentul retinerii, mai multe trusturi media au preluat stirea, eu fiind prezentat ca un infractor periculos, care a delapidat resursele financiare ale institutiei. Aproape deloc nu s-a vorbit despre delapidarea sumei care reprezenta contravaloarea a douã foi de hârtie, tipãrite la imprimanta politiei. Nici procurorul nu a vrut sã stie, desi avea obligatia legalã sã facã cercetãri complete cu privire la infractiunile cu care am fost învinuit si nici presa nu a arãtat cã acele douã foi au fost tipãrite cu tusul si la imprimanta cumpãratã de politisti din bani personali. Curriculum-ul vitae imprimat mã privea pe mine, nicidecum pe fiul meu, asa cum s-a speculat. De altfel, nici despre celelalte închipuiri ale procurorului, transformate în infractiuni, nu s-a vorbit la timpul respectiv. Un alt exemplu de ‹‹infractiune gravã pe care am comis-o››, îl constituie faptul cã am mers la un post de radio, cu autoturismul de serviciu, pentru a participa la o emisiune cu caracter preventiv, activitate care a fost aprobatã de conducerea Inspectoratului General al Politiei Române. În realitate, în câteva zile, cariera si viata mi-au au fost murdãrite si distruse fãrã pic de discernãmânt tocmai de o persoanã care are obligatia de a supraveghea justa aplicare a legilor. În acelasi timp, bulversatã a fost si existenta membrilor familiei, pãrintilor si rudelor.”, a spus Vasile Chelaru, fostul sef al Politiei municipiului Bârlad.

În actiunea depusã, Vasile Chelaru aratã calvarul prin care a trecut în acele zile ale retinerii, inclusiv prin prezentarea în mass media a evenimentelor respective, arãtându-si, pe de altã parte, dezamãgirea cu privire la lipsa aceluiasi interes din partea presei în momentul în care Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi a emis Ordonata prin care s-a dispus clasarea dosarului, pentru cã faptele nu existã, nu sunt prevãzute de legea penalã ori nu au fost sãvârsite cu vinovãtia prevãzutã de lege.

„Sunt încã sub efectul unei mari dezamãgiri. Dreptatea a avut un loc privilegiat în constiinta mea. Am crescut si am fost educat în spiritul dreptãtii, am muncit si am apãrat cu toatã priceperea acest concept si, ca rãsplatã, mi s-a pregãtit un sfârsit de carierã si o etapã a vietii pe care nu o voi putea nicicând uita. Dreptatea este cel mai de pret lucru. Presupune respectarea normelor morale si juridice si de cãtre cetãteni, dar si de cãtre autoritãti. Din nefericire, am constatat cã nu se respectã mereu acest principiu. Acum astept de la justitie sã refacã echilibrul zdravãn clãtinat în urmã cu ceva timp.”, a completat Vasile Chelaru.