spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni, în proces cu Agentia Nationalã de Integritate

- Advertisement -

ABATERI…Încã un primar din judetul Vaslui intrã în vizorul Agentiei Nationale de Integritate. Ieri, ANI a constatat starea de incompatibilitate, existenta conflictului de interese de naturã administrativã, precum si indicii privind posibila sãvârsire a infractiunii de conflict de interese în cazul a 30 fosti sau actuali alesi locali (11 primari, nouã viceprimari, un fost viceprimar, sapte consilieri locali si doi fosti consilieri locali), printre cei nominalizati fiind si Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni, din judetul Vaslui. Inspectorii Agentiei de Integritate cred cã, în cazul primarului de la Deleni, este vorba de un conflict de interese, administrativ si penal. Vasile Zanfir este acuzat de faptul cã, la data de 12 Iulie 2012, a semnat, în calitate de primar, dispozitia prin care si-a prelungit suspendarea de drept a raportului de serviciu din calitatea de functionar public de executie în aparatul de specialitate al Primãriei Comunei Deleni (ca urmare a validãrii alegerii acestuia în functia de Primar al Comunei Deleni) pe întreaga duratã a mandatului de 4 ani, cât îndeplineste functia de primar (iunie 2012 – iunie 2016). “Dacã eu sunt primarul, cine sã dea dispozitia de suspendare? Prefectul? Sã-mi dau demisia din functia de primar, sau ce? Sã citeascã mai bine legea, care spune cã functionarul public îsi suspendã functia pe perioada exercitãrii mandatului de primar. Mã voi apãra, acolo unde voi fi chemat la audieri”, a spus Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni. Printre cei care au avut de suportat rãzboaie cu Agentia Nationalã de Integritate – unii au terminat procesele cu ANI în mod favorabil, altii au pierdut în instantã – sunt primarii de la Stãnilesti, Todiresti sau Vetrisoaia.

Inspectorii ANI sustin cã Zanfir si-a asigurat “pentru sine un folos material, constând în mentinerea postului de functionar public pânã la revenirea acestuia în functia publicã (secretar al comunei, n.r.)”. ANI considerã cã Zanfir a încãlcat, astfel, dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 – “Primarii sunt obligați sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu emitã o dispoziție, în exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sãu ori rudele sale de gradul I” – si art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, conform cãruia “Alesii locali au un interes personal într-o anumitã problemã, dacã au posibilitatea sã anticipeze cã o decizie a autoritãtii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau fini pânã la gradul al doilea inclusiv; orice persoanã fizicã sau juridicã cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia; o societate comercialã la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri (…) o asociatie sau fundatie din care fac parte”. Agentia Nationalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, judetul Vaslui, în vederea verificãrii indiciilor privind posibila sãvârsire a infractiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

Vasile Zanfir: “Este o aberatie. Eu aveam dreptul sã suspend functia publicã, asa spune legea”

“Este o aberatie, cum sã spui asa ceva? Eu cred cã anumite persoane reclamã la ANI si Agentia de Integritate ia de bune toate povestile astea. Eu m-am suspendat din functie încã din 2004, când am candidat pentru prima datã. Aveam dreptul sã fac treaba aceasta, pentru cã aveam o functie publicã. Nu am mers, în paralel, cu functia publicã si cea de ales local, adicã primar, deci nu vãd ce interes am avut si ce anume am încãlcat, din lege. Sã se uite în lege, domnii de la ANI, aveam dreptul sã suspend functia pe care o aveam si o am la primãrie, pentru cã am câstigat un concurs, când am ajuns aici. Dacã eu sunt primarul, cine sã dea dispozitia de suspendare? Prefectul? Sã-mi dau demisia din functia de primar, sau ce? Sã citeascã mai bine legea, care spune cã functionarul public îsi suspendã functia pe perioada exercitãrii mandatului de primar. Mã voi apãra, acolo unde voi fi chemat la audieri” – Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni.

Si la Puiesti este zarvã mare, din cauza ANI

În primãvarã, Agentia de Integritate a anuntat cã un alt primar din judetul Vaslui, Costel Moraru, edilul comunei Puiesti, este în situatie de incompatibilitate, pentru o situatie similarã cu cea de la Deleni. “Se aflã (Costel Moraru, n.r.) în stare de incompatibilitate începând cu data de 5 iulie 2011, întrucât detine, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Moraru C-tin Costel Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. Începând cu data de 11 iunie 2012, MORARU COSTEL detine si functia publicã de conducere de Secretar al Comunei Puiesti, simultan cu functia de primar, încãlcând, astfel, si dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, persoana evaluatã s-a aflat în stare de incompatibilitate si în perioada 28 martie 2012 – 27 februarie 2014, întrucât a detinut calitatea de membru PNL, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 116, alin. (2) din Legea nr. 215/2001. Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare”, a anuntat ANI. “Eu am fost în 2012 înainte de alegerile locale la concurs pentru functia de secretar, fiind singurul candidat. Am câstigat concursul si apoi am participat la alegerile din 2012, fiind reales primar. Am delegat un functionar din primãrie sã preia atributiile secretarului, fãrã a fi remunerate. Este adevãrat cã în perioada aceea – din martie 2012 pânã în februarie 2014 – am fost membru PNL, dar nu am stiut cã având functia de secretar – dar nu o fãceam efectiv – nu mai trebuie sã fiu membru de partid. Am fost demis din partid în 2014, acum sunt la PSD (cu ordonanta traseistilor – n.r.). Mi-am angajat apãrãtor si voi merge în instantã ca sã-mi dovedesc nevinovãtia, pentru cã nu am luat bani publici, nu existã prejudicii”, a spus Costel Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.