|

Vaslui, “un Disneyland al iubitorilor de doamne în etate”

OPINIE… Jurnalistul si scriitorul Andrei Crãciun a explicat într-un interviu acordat site-ului Hot News de ce, “aparent zona Vaslui este o zonã de o virilitate iesitã din comun si cu o apetentã sexualã cel putin ciudatã”. Potrivit acestuia, “România în foarte multe privinte si în primul rând în chestiunea mentalitãtilor este un stat primitiv. Ca orice alt stat primitiv, trãieste sub o cortinã de ipocrizie. De exemplu, sarcinile la adolescente. De la 11, 12 pânã la 17 ani. Vorbim despre minore. Asadar, dacã o sã consulti statisticile, o sã vezi cã suntem sub tãri pe care îndeobste românii obisnuiesc sã le desconsidere”.

Jurnalistul a mai povestit cã Vasluiul i se pare “un Disneyland al iubitorilor de doamne în etate. De exemplu, sunt nenumãrate aventuri sau chiar violuri abjecte la adresa persoanelor de vârsta a III-a. Ãsta e sentimentul comun când vorbesti despre Vaslui. Pe de o parte, asa e. Presa reflectã treaba asta. Ce vreau sã spun este cã presa localã la Vaslui este mai bunã. Convingerea asta se bazeazã pe faptul cã stiu foarte bine aceastã tarã si am parcurs-o la picior din nord în sud si de la est la vest. Este una dintre marile mele plãceri sã citesc ziarele locale. Si as putea spune cã fac asta în fiecare zi. Am un mic program prin care mi-am selectat eu deja ziarele pe care vreau sã le urmãresc din toatã România. Am o idee despre ce se scrie în ziarele locale, de la Satu Mare pânã la Brãila. Si în Gorj suntem tot pe acolo, statistic la nenorociri sexuale. Pur si simplu nu aflãm despre ele pentru cã presa din Gorj este mai proastã decât presa din Vaslui”.

“Acesti tineri fãrã cãpãtâi din Vaslui…”

În cadrul aceluiasi interviu, Andrei Crãciun a mai atins un subiect sensibil pentru Vaslui: cei sapte tineri din Vãleni care au abuzat sexual o elevã. “Existã diferentã între „viol” si „japcã”, foarte popularã în zona Moldovei. Una este violul, alta este japca. Carevasãzicã, acum facem pe avocatul diavolului ca sã punem lucrurile în context. Acesti tineri fãrã cãpãtâi din Vaslui, care s-au dedat acelor fapte oribile, în apãrarea lor au adus faptul cã ei nu au participat la un viol, ci la o japcã. Ce e aia o japcã? Suntem sapte oameni si unul dintre noi convinge o domnisoarã sã întretinã relatii sexuale cu el. Si eventual cu încã doi prieteni. Un caz ipotetic. Pânã aici e deja destul de ciudat. Dacã întelegerea noastrã nu se mai respectã si mai vin încã trei, pe lângã cei trei tocmiti initial, asta în mentalul colectiv din anumite zone ale României se numeste japcã, nu viol. Adicã din nou ca la Voltaire, nu avem aceiasi termeni când vorbim despre lucruri. Adicã sãteanul vasluian, trãind în comunitate, a îmbrãsiat ideea cã a fost o japcã care s-a terminat urât. N-a fost chiar un viol. Repet, totul pe fondul primitivismului nostru. De aici si ideea cã femeia a fãcut si ea ceva. Nu, femeia nu e niciodatã vinovatã când este supusã unei agresiuni, unui abuz de orice fel, fie el fizic, fie sexual, fie emotional”, explicã jurnalistul.