|

Vaslui, printre judetele cu cele mai mici rate ale mortalitãtii infantile

LA COADÃ… Rata mortalitãtii infantile în România rãmâne de douã ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit unor date prezentate recent de organizatia Salvati Copiii România. În judetul Vaslui, rata mortalitãtii infantile a fost de 5,7 la mie, mai micã decât media pe tarã.

Media nationalã a ratei mortalitãtii infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii nãscuti vii, cauza principalã fiind nasterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite, sustin reprezentantii Salvati Copiii. Rata mortalitãtii infantile în România a scãzut semnificativ dupã cãderea comunismului, atât ca procent, cât si ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990, la 1.386 în 2016. “Rata mortalitãtii infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanta enormã dintre România si statele mai dezvoltate din Uniunea Europeanã, ci și clivajele care existã în tarã. Sunt judete unde rata mortalitãtii infantile este de douã ori mai mare decât cea a marilor orase, unde existã maternitãti de gradul III, dotate cu aparaturã medicalã performantã. Aici ajung însã nou-nãscuti prin transfer, din întreaga tarã, ceea ce duce la o problemã a supra-aglomerãrii, a insuficientei incubatoarelor. Este nevoie de o investitie constantã si consistentã în maternitãti”, a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii România.

Vasluiul, judetul cu cele mai bune cifre din regiunea Moldova

Într-un clasament al judetelor cu cea mai ridicatã ratã a mortalitãtii infantile, Vasluiul se aflã la coadã, alãturi de judete mult mai dezolvate, precum Cluj, Ilfov sau Arad. Pe primul loc în aceastã ierarhie se aflã judetul Botosani, cu o ratã a mortalitãtii infantile de 12,9 la mie. Pe locul doi se aflã judetul Cãlãrasi, cu 12,5 la mie, urmat de Caras Severin, cu un procent de 11,5 la mie. Pe ultimul loc se aflã judetele Cluj, cu o ratã a mortalitãtii infantile de doar 4,8 la mie, Ilfov, cu 5,4 la mie si Vaslui, cu 5,7 la mie. Din fericire, prin implicarea medicilor, a conducerii administrative, dar si a organizatiei Salvati Copiii, Sectia Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a fost dotatã, în ultimii ani, cu aparaturã de ultimã generatie, iar asta a salvat vietile multor copii nãscuti cu probleme de sãnãtate.