spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasluienii, „arsi” la centralele de apartament!

- Advertisement -

IMPOZIT PE CENTRALÃ… Cei care conduc România nu mai au bani în buget si cautã sã stoarcã si ultimul leu de la contribuabili, prin orice mijloace. Ultima gãselnitã este legatã de ideea de a taxa proprietarii care si-au instalat o centralã termicã individualã de apartament, adicã în jur de 20.000 de locatari din Vaslui, Cei de la Autoritatea Nationalã pentru Reglementarea Energiei (ANRE) sustin cã s-a majorat foarte mult numãrul centralelor de apartament, iar acestea cresc emisiile de dioxid de carbon. S-a fãcut chiar si o verificare privind evolutia numãrului de centrale termice individuale în ultimii 3 ani în România. „Capacitatea acestor centrale a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017″, spun cei de la ANRE. Dar, dacã luãm în calcul municipiul Vaslui, ce-ar fi trebuit sã facã cei 23.000 de proprietari de apartamente, dupã ce sistemul de termoficare a orasului a fost distrus? Sã stea în frig? Nu. Oamenii au investit pânã în 100 de milioane de lei pentru a monta o centralã în casele înghetate, iar pesedistii le-au pus acum gând rãu, de parcã aceste centrale ar fi automobile.

Cei de la ANRE sustin cã s-au montat tot mai multe centrale în orase, iar efectul imediat a fost cresterea de emisii de dioxid de carbon. Un oficial de la aceastã institutie a anuntat cã se impune taxarea celor care si-au montat centrale de apartament. „Desi am desfiintat si am redus capacitãtile în instalatii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este cresterea emisiilor de CO2 în aglomerãri urbane, mai ales cã aceste centrale de apartament nu au niste conditii de mediu impuse clar de legislatia actualã. Ne gândim sã vedem dacã nu existã totusi solutii prevãzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu sã poatã fi impusã si acestor centrale individuale”, spune oficialul, în cadrul unor dezbateri în Parlament. Se pare cã astfel de declaratii nu sunt întâmplãtoare. Parlamentarii si cei care conduc România acum au început sã discute pe legea pe baza cãreia vor sã interzicã debransarea de la sistemul centralizat de încãlzire, dupã ce presedintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare. Iohannis a cerut reexaminarea legii care le dã dreptul autoritãtilor sã stabileascã în ce zone este obligatorie încãlzirea locuintelor în sistem centralizat si care îi împiedicã pe cei care locuiesc în aceste zone sã opteze pentru solutii individuale de încãlzire. Alte douã guvernãri PSD, cea a lui Adrian Nãstase si cea a lui Victor Ponta, au încercat sã introducã o astfel de taxã de mediu. În 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, declara cã, potrivit reglementãrilor europene, din 2016, proprietarii de centrale individuale de încãlzire vor fi obligati sã plãteascã o taxã si au circulat zvonuri potrivit cãrora cuantumul acesteia ar urma sã fie de 30 lei/gigacalorie. Ulterior, în 2015, pe fondul criticilor publice, Ponta a revenit asupra temei si a declarat cã Guvernul nu intentioneazã sã taxeze centralele de apartament, iar ulterior subiectul s-a stins. De asemenea, Guvernul Adrian Nãstase, prin ministrul de atunci al Administratiei Publice, Octav Cozmâncã, au propus ca proprietarii cu centrale termice de apartament sã plãteascã pentru „cãldura care le vine din pereti” de la vecinii fãrã centrale termice.

Povestea unui faliment care a lãsat zeci de mii de oameni fãrã cãldurã si apã caldã

Din 2011, Termica Vaslui, societatea care furniza cãldurã în sistem centralizat, este în faliment. Cu un an înainte, adicã în 2010, statul român plãtea 162 de milioane de lei pentru companii rãu-platnice, printre care Termica Vaslui, CET Bacãu, Uzina Termoelectricã Giurgiu sau Uzina Termicã Târgoviste. Fosta societate de termoficare de la Vaslui a contractat credite interne si externe, în perioada în care era condusã si controlatã de cuplul Cristea-Puescu, în valoare de aproape 100 miliarde lei vechi, pentru achizitia de combustibil. Creditele aveau garantii guvernamentale, deci toatã lumea era linistitã, pentru cã nimeni nu purta responsabilitatea si se puteau face jafuri, fãrã ca sã fie cineva tras la rãspundere! Ceea ce s-a întâmplat dupã ce au fost achizitionate mii de tone de combustibil, cu credite garantate de statul român. Fostul director Puescu a împrumutat, în martie 2003, cãtre un numãr de douã societãti, apartinând omului de afaceri Dumitru Iordan, peste 400 de tone de pãcurã, combustibil achitat din creditele plãtite de stat. Puescu si Iordan au cãzut de acord ca aceastã cantitate sã fie înapoiatã la Termica, pânã la 31 martie 2003. Ulterior, cei doi decid prelungirea contractului pânã la 1 octombrie 2004. Tot în martie 2003, alte 100 de tone de pãcurã au fost împrumutate cãtre firma Vasconstruct SA Vaslui, condusã tot de Iordan. Niciun gram de pãcurã nu a mai ajuns la Termica. Pãcura a ajuns la o serie de firme falimentare, printre care si Moldosin SA. Dupã plecarea din functie, Marian Puescu a fost cercetat de procurorii DNA pentru o gaurã în bugetul societãtii de peste 11 miliarde lei vechi, contravaloarea cantitãtilor de combustibil împrumutate lui Iordan si cãtre societatea Moldosin. Desi a fost cercetat în mai multe dosare de coruptie, a reusit sã scape de fiecare datã nevinovat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.