|

Vasluienii au reduceri de 10% pentru taxele si impozitele locale plãtite integral

MÃSURI… Primãria Vaslui acordã bonificatii de 10%, pentru cei care achitã integral impozitele si taxele locale pânã la data de 2 aprilie. Directorul economic al institutiei, Eugen Bot, spune cã termenul initial era 31 martie, însã faptul cã acesta cade într-o sâmbãtã face ca ultima zi de platã integralã, cu bonificatie de 10%, sã fie luni, 2 aprilie. “Îi asteptãm pe toti vasluienii care vor sã beneficieze de bonificatie atât la ghiseele noastre, cât si pe sistemul electronic ghiseu.ro. Am prelungit termenul de lucru cu publicul, la ghisee, astfel cã orice contribuabil poate veni sã-si achite impozitele pânã la ora 17.00″, spune directorul economic. De la începutul anului si pânã acum, 150 de contribuabili au fãcut plãti prin sistemul ghiseu.ro, lansat acum o lunã, în timp ce 1.200 de contribuabili care au folosit POS-uri au achitat în conturile primãriei în jur de 600.000 lei.

Directorul economic Eugen Bot spune cã, tot de la începutul anului, la ghiseele Serviciului Financiar al primãriei au fost tãiate 22.000 de chitante, aici fiind înregistrate atât chitante pentru impozite si taxe, cât si amenzi, taxe diverse. Contribuabilii, persoane fizice sau juridice, beneficiazã de o reducere de 10% la taxele si impozitele pe 2018, dacã achitã integral întreaga sumã datoratã bugetului local, pânã pe 2 aprilie. Evident, pentru persoanele juridice, care au sume mari de platã la buget pe clãdiri, terenuri sau masini, aceastã bonificatie poate reprezenta o economie substantialã la bugetul firmelor. Pentru cei care opteazã pentru plata taxelor si impozitelor în douã transe, fãrã majorãri, trebuie spus cã prima transã este pânã la 2 aprilie, iar cea de-a doua este pânã la 1 octombrie. În general, vasluienii îsi plãtesc taxele si impozitele la buget, lucru demonstrat de cifrele realizate anii trecuti, când s-au înregistrat procente de peste 90% la plata impozitelor si taxelor în municipiul resedintã. Suma estimatã a fi încasatã în acest an se ridicã la 25 milioane lei.

Cum se procedeazã, în cazul în care aveti card bancar si vreti sã plãtiti la primãrie

Un contribuabil care doreste sã achite o sumã de bani pentru bugetul local, folosind cardul la sediul Serviciului Finante Publice Locale, va prezenta la ghiseu pe lângã actul de identitate, necesar identificãrii în baza de date, si cardul cu care doreste sã plãteascã sumele datorate. Operatorul îi comunicã sumele datorate, contribuabilul avand posibilitatea de alegere a unei categorii de sumã (exemplu Impozitul pe clãdiri), precum si suma pe care doreste sã o plãteascã. În momentul în care contribuabilul este de acord in privinta sumei totale, operatorul initiazã tranzactia cu banca. Pe parcursul tranzactiei, operatorul de la ghiseul primãriei Vaslui va înmâna contribuabilului o tastaturã pe care trebuie tastat codul personal de identificare (PIN). Dacã introducerea acestui cod nu se poate face în conditii de confidentialitate, contribuabilul poate amâna tranzactia pânã la îndeplinirea acestei conditii. În momentul în care banca declarã tranzactia reusitã, aparatul POS emite o chitantã în dublu exemplar, care trebuie semnatã pe ambele exemplare de cãtre plãtitor. În paralel, contribuabilul va primi o notã care confirmã efectuarea plãtii. Pentru cei care preferã plata online, de o lunã de zile s-a implementat si sistemul ghiseul.ro. Primãria Vaslui s-a înscris în sistemul national electronic de platã (ghiseul.ro). Astfel, un contribuabil din Vaslui poate sã îsi plãteascã impozitul sau o amendã, în sistem electronic. Singura conditie pentru realizarea plãtii taxelor si impozitelor online este ca respectivii contribuabili sã detinã un card bancar valabil. Practic, prin sistemul electronic, locuitorii Vasluiului, care au de plãtit taxe, impozite, amenzi etc. vor putea face acest lucru de oriunde, dacã au un card bancar valabil. “Suntem pregãtiti pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor din municipiul Vaslui, astfel cã am prelungit programul de încasare la ghisee pânã la ora 17.00″, mai spune Eugen Bot.