spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

UPDATE:Vasluienii care vin din străinătate intră direct în izolare la domiciliu

- Advertisement -

UPDATE: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi seara, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit, pentru prima dată, sub conducerea premierului Ludovic Orban, că, începând din data de 15 mai, se declară stare de alertă la nivelul României pentru 30 de zile. În Hotărârea emisă de CNSU, autoritățile menționează că românii care vin din străinătate nu au nevoie de certificat medical care să ateste că nu au COVID-19, eliberat din țara de unde vine. Măsura ar fi fost cuprinsă în legea care a trecut miercuri de votul final din Parlament.. În schimb, toți cei care revin în România sunt obligați să intre în carantină/izolare la domiciliu.

„Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități”, se arată în Hotărâre.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate

RELAXAREA MÃSURILOR

LEGE APROBATÃ DE PARLAMENT… Starea de alertã schimbã multe dintre regulile pe care le-am avut de respectat în ultimele douã luni. Una dintre modificãri prevede ca cei care se întorc din strãinãtate sã nu mai fie nevoiti sã intre în carantinã, cu conditia sã aducã un certificat medical care aratã cã nu au Covid-19. Suspectii pot fi, însã, izolati sau trimisi în carantinã. În legea cu mãsurile care vor fi aplicate pe durata stãrii de alertã sunt stabilite si amenzi pentru populatie. Astfel, nerespectarea de cãtre persoanele fizice, a mãsurilor de izolare la domiciliu se sanctioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei. Totodatã, nerespectarea interdictiilor de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spatii deschise, ori întruniri de natura activitãtilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spatii închise se sanctioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 15.000 lei. Contraventiile si amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridicã a Camerei Deputatilor si au fost detaliate astfel încât sã nu se repete situatia cu amenzile din starea de urgentã, declarate neconstitutionale pentru cã erau prea generale.

Starea de alertã este declaratã la nivel local si national si poate fi prelungitã, însã nu cu mai mult de 30 de zile. În aceste conditii, starea de alertã nu poate dura mai mult de 60 de zile. Aceastã chestiune nu figura în forma initialã a proiectului Executivului. În timpul stãrii de alertã se poate suspenda activitatea restaurantelor, a hotelurilor, teraselor. În schimb, la terase pot fi servite bãuturi si mâncare dacã sunt respectate regulile de protectie sanitarã.

Scapi de carantinã, cu certificat

Românii care intrã în tarã sunt scutiti de autoizolare si de carantinã institutionalizatã dacã prezintã un certificat emis de medic care sã spunã cã este negativ la Covid-19. Certificatul trebuie tradus în românã si trebuie eliberat înainte cu maxim 48 de ore. Pentru cei care vin din Republica Moldova, regula nu se aplicã. În continuare, suspectii de Covid-19 pot fi izolati sau carantinati.

Se vor redeschide majoritatea magazinelor si teraselor

Magazinele din mall-uri rãmân în continuare închise, însã existã exceptii. Vor fi deschise magazinele din mall-uri cu suprafata de sub 15.000 de metri pãtrati. Magazinele individuale din mall-uri trebuie sã aibã 500 de mp fiecare. Rãmân deschise si magazinele din mall-uri unde se vând electronice, electrocasnice, doar dacã vânzãtorul poate livra produsele la domiciliu. Aceste magazine trebuie sã aibã acces si separat, prin exteriorul mall-ului. De asemenea, sunt deschise si toate magazinele din mall-uri dacã asigurã acces din stradã. Sunt deschise si farmaciile, magazinele alimentare, curãtãtoriile, serviciile de opticã medicalã. Cabinetele stomatologice si centrele de îngrijire personalã (saloanele de înfrumusetare, frizerii etc.) sunt deschise în starea de alertã. Angajatii trebuie sã poarte obligatoriu mãsti.

Munca de acasã, optiune si în starea de alertã

Si în starea de alertã, angajatorul are dreptul, cu acordul angajatilor, sã îsi lase oamenii sã munceascã de acasã sau sã modifice programul de lucru ori chiar atributiile. Sefii institutiilor publice care sunt în prima linie în combaterea Covid-19 (de exemplu, spitale, DSP), pot sã întrerupã concediile de odihnã ale angajatilor, concediile fãrã platã sau concediile de studiu. Contractele colective de muncã sunt prelungite pe durata stãrii de alertã. Vor mai fi valabile încã 90 de zile dupã ce înceteazã starea de alertã. Poate fi, însã, pornitã negocierea contractului, în termen de 45 de zile de la încetarea stãrii de alertã.

Doar institutiile din prima linie în lupta anti-Covid vor putea face angajãri

Potrivit legii, angajatii din domeniul energetic, spitale, televiziune publicã, transport public sau salubrizare nu au voie sã declanseze proteste în starea de alertã. Nu se vor face angajãri în institutii publice, deoarece toate recrutãrile sunt suspendate în starea de alertã. Aici fac exceptie institutiile din prima linie în lupta anti-Covid 19 (spitale, DSP, Politie etc.) Activitãtile sportive, turneele, antrenamentele, cantonamentele pot fi organizate, însã Ministerul Tineretului si Sãnãtãtii trebuie sã stabileascã regulile, într-un ordin comun. Primãriile vor fi obligate sã deschidã parcurile si terenurile de sport. Activitatea muzeelor, bibliotecilor, librãriilor si cinematografelor, precum si evenimentele culturale în aer liber si festivalurilor publice si private se pot desfãsura, însã tot dupã ce ministrii de la Sãnãtate si de la Culturã stabilesc regulile într-un ordin. Dacã bibliotecile, muzeele si cinematografele nu respectã regulile de igienã, activitatea va fi opritã.

Amenzi între 500 si 15.000 de lei

Legea stabileste si ce fapte reprezintã contraventie, precum si amenzile pentru fiecare caz în parte. Amenzile variazã de la 500 de lei la 15.000 de lei. Contraventiile si amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridicã a Camerei Deputatilor si au fost detaliate astfel încât sã nu se repete situatia cu amenzile din starea de urgentã, declarate neconstitutionale pentru cã erau prea generale. Astfel, conducãtorii serviciilor de asistentã socialã, care nu iau mãsurilor pentru adaptarea programului de lucru sau a permanentizãrii activitãtii vor fi sanctionati cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei. Nerespectarea de cãtre persoanele fizice, a mãsurilor individuale de protectie a vietii si pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sãnãtãtii persoanelor, va fi sanctionatã cu amendã de la 500 lei la 2.500 lei. Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de întruniri, în spatii deschise, ori la întruniri de natura activitãtilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spatii închise, interzise, va fi amendatã cu sume de la 500 lei la 2.500 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.