|

Vasluienii, chemati sã-si voteze presedintele pe 10 noiembrie

HAI LA VOT!… Alegerile prezidentiale 2019 vor avea loc în 10 noiembrie, primul tur de scrutin, si 24 noiembrie, al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnã cã vasluienii trebuie sã se gândeascã foarte bine, pânã atunci, pe cine doresc sã-i reprezinte la Cotroceni în urmãtorii cinci ani. Guvernul a decis, pentru miile de vasluieni plecati în strãinãtate, si un pachet de reglementãri privind organizarea si desfãsurarea scrutinului, în conformitate cu modificãrile din Parlament, si anume votarea pe mai multe zile în sectiile din strãinãtate, posibilitatea prelungirii votului si dupã ora 21:00 si implementarea votului prin corespondentã. Ieri, însã, s-a anuntat cã PSD vrea referendum pentru revizuirea Constitutiei înainte de alegerile prezidentiale, desi presedintele Iohannis nu este de acord cu aceastã idee.

PSD anuntã intentia de a organiza referendumul pentru revizuirea Constitutiei înainte de alegerile prezidentiale din noiembrie, motivând urgenta izvorâtã din vointa popularã, exprimatã pe 26 mai. „În acest sens, termenul propus de presedinte este mult prea lung, având în vedere cã poporul român s-a exprimat fãrã echivoc în privinta celor douã întrebãri de la referendum. Asadar, revizuirea Constitutiei trebuie sã aibã loc mult mai devreme decât alegerile prezidentiale, urmând ca data referendumului de revizuire sã fie stabilitã imediat dupã deschiderea noii sesiuni parlamentare”, se aratã într-un comunicat PSD. De asemenea, PSD a anuntat cã nu va mai initia nicio modificare a legilor justitiei pânã când magistratii nu vor ajunge la un consens unanim. Social-democratii afirmã cã Raportul de follow-up publicat de GRECO se raporteazã la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legãturã cu referendumul din 26 mai. Pozitia PSD este cât se poate de clarã: nu va mai pune în discutie nicio modificare a legilor justitiei si nu se va mai implica în astfel de controverse pânã când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din România”, a transmis, miercuri, PSD, printr-un comunicat de presã.

Iohannis vrea sã se repete povestea de la alegerile europarlamentare, cu referendum în ziua prezidentialelor

Social-democratii sustin cã este o pozitie similarã cu cea adoptatã de Olanda care într-un rãspuns oficial adresat GRECO a afirmat cã „nu poate implementa recomandãrile decât cu un larg sprijin al judecãtorilor si procurorilor, care pânã în prezent nu au ajuns la un consens”. „De altfel, în prezent sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda etc. care încã nu au aplicat recomandãrile GRECO, ceea ce înseamnã cã România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugereazã presedintele”, a mai transmis PSD. Referendumul pentru modificarea Constitutiei este bine sã fie organizat odatã cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidentiale, a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis. „Dupã pãrerea mea, referendumul este bine sã fie organizat fie împreunã cu primul tur al prezidentialelor, fie împreunã cu al doilea tur”, a declarat presedintele Iohannis.