|

Vasluienii îi cer lui Zuckerberg sã opreascã “Jihad”-ul pe Facebook impotriva judetului nostru

S-A UMPLUT PAHARUL!

INCALIFICABIL…Vasluiul este continuu denigrat, culmea pe un grup fãrã stãpân de pe Facebook, „Bazar Vaslui”. Cum de este permis asa ceva?

SCANDAL MONSTRU…Judetul Vaslui a ajuns bãtaia de joc a Facebook-ului si a oamenilor haini. O afirmatie durã, dar care relevã cel mai bine situatia judetului pe aceastã platformã de social media. De aproximativ douã sãptãmâni, pe grupul de Facebook Bazar Vaslui se desfãsoarã un adevãrat “jihad” împotriva vasluienilor. Mai multe persoane din tarã si strãinãtate, unele cu conturi false, publicã fel de fel de glume si povestioare în care îi jignesc pe locuitorii acestui judet. Iatã câteva dintre acestea: “Îl caut pe Viorel, care nu m-a violat cum trebuia sã mã violeze! Viorele stai cuminte si întoarce-te la viol!”, “Dupã postarea “toate vasluiencele sunt curve”, 10 din 11 vasluieni si-au bãtut si mamele”, “Stie cineva unde pot gãsi servicii funerare cu finalizare în Vaslui?”, „Caut sã cumpãr rachiu fãcut din pufoaicã pentru un prieten belgian si, din câte am înteles, acest rachiu se mai fabricã doar în Vaslui. Rog seriozitate!”, „Am auzit cã unele comune din Vaslui au uneori si trei case, una în deal, alta în vale si a treia, ascunsã prin pãdure. E adevãrat?”, „Apã nu-i, luminã nu-i, sã-mi bag p*** în el Vaslui”.

Vã întrebati, probabil, cum de s-a ajuns la aceastã situatie. Pentru cã grupul nu are niciun administrator, adicã o persoanã care sã selecteze si sã aprobe continutul pe care internautii îl publicã. Astfel, oricine poate sã scrie orice îl tai capul sau sã posteze fotografii din seria “caricaturi”. Sub influenta efectului de turmã, mai multe persoane, cu conturi reale sau false, au pornit o adevãratã campanie de denigrare a Vasluiului.

Cum a început scandalul de pe grupul Bazar Vaslui

Totul a început în urmã cu douã sãptãmâni, când un tânãr pe nume Dinu Sovea, care lucreazã în Anglia, a început sã publice povesti inventate despre experienta sa în Vaslui. “Sã vã zic ce am pãtit la Vaslui! Eu locuiesc si sunt nãscut la Londra, Anglia, Marea Britanie. Am mers sãptãmâna trecutã cu niste treburi în Romania, mai exact acasã la mine la Bucuresti. Nu voi zice ce treburi, sã nu existe vorbe cã mã laud. Am 5 firme de constructii si 12 spãlatorii în Londra si am mers în interes de afaceri în Ro. În Bucuresti vremea frumoasã, oameni frumosi, civilizatie… aproape ca în Londra. Sfãtuit de un amic vechi, de-al meu, ce a stat 13 ani în Vaslui si acum stã în Bucuresti, la mine, am hotãrât sã merg la Vaslui sã caut mânã de lucru pentru spãlãtoriile mele din Anglia. Zis si fãcut… urc în masina mea, nu voi zice marca sã nu ziceti cã mã laud. Urc în masina mea, mentionez cã am motor de 6 litri, 700 cai si cã e un Bentley GT, si mã pornesc spre Vs. Mergând spre Vs, am rãmas surprins cât de tare s-a dezvoltat România. Ajung la intrare în Vs si opresc sã alimentez într-un Peco. Lumea poze cu mine, cu masina, m-am speriat putin când am vãzut cã vreo doua domnisoare mai sexy au început sã îmi sãrute capota masinii. Scap eu de lume si ajung în Vs… Vã zic sincer parcã m-am întors minim 200 de ani în timp. Doar dacii si romanii mai lipseau din peisajul ãla sinistru, cã în rest am vãzut de toate… de la oameni cu opinci, oameni cu topoare în centrul orasului si oameni cãlare… pânã la case colorate în mii si mii de culori. Pânã si prundisul, cã ãla nu se poate numi asfalt, parcã îmi ataca jantele de zeci de mii de lire”.

Timisoreanca în cãlduri, o altã inventie menitã sã-i scoatã din minti pe vasluieni

Au urmat alte postãri inventate ale lui Dinu Sovea, precum si alte postãri ale unor persoane care l-au luat drept exemplu. Una dintre acestea, care i-a enervat la culme pe vasluieni, este cea a Rodicãi din Timisoara, venitã în Vaslui sã bifeze câteva cuceriri: “Bunã, mã numesc Rodica si sunt din Timisoara. Ca orice fatã din România, am auzit cã bãietii din Vaslui sunt mai duri asa si mai… întelegeti voi. Sãptãmâna trecutã plictisindu-mã acasã m-am hotãrât sã iau trenul si sã merg la Vaslui. Dupã o lungã si obositoare cãlãtorie am ajuns în garã din Vaslui. Cum am coborât din tren, m-a lovit un miros de balegã de mi s-a ascuns tot parfumul de la Tom Ford cu care eram datã. Când am ajuns în centrul Vasluiului, am zis cã am cãlãtorit vreo 80-90 ani înapoi în trecut. Varzã tot. Nu o sã dau numele hotelului scump unde am stat, dar 5 stele la Vaslui sunt douã stele la mine la Timisoara. Sã nu uit de la ce am plecat. Am zis cã orasul e sub orice criticã, dar mãcar dau de 3-4 moldoveni dotati. Vã zic sincer, am stat 5 zile în Vaslui si am “cunoscut” peste 22 bãrbati. Vreau sã spun cã nici 2-3 nu fãceau fatã si vasluienii o mai au si micã. Asta sã afle toate fetele ce mai viseazã la vasluieni. Sã nu mai zic cã am luat si mãtreatã din camera de hotel.”

Dinu Sovea, cunoscut pentru glumele si povestile inventate

Desi în realitate Dinu Sovea este cel care a început inflamarea mediului online la adresa Vasluiului, acesta a încercat sã dreagã situatia, spunând cã ba a fost un experiment pentru a vedea cum reactioneazã vasluienii, ba cã a fost o glumã: “Deja devin penibile postãrile despre Vaslui, dar si mai penibile sunt reactiile vasluienilor. Si eu sunt din Vaslui si nu mã mai supãrã adevãrul”, “Neata! Tipic românesc… suntem deranjati de niste cuvinte spuse online, dar nu ne pasã de ce ni se întamplã zi de zi. Asa e si aici pe grup… lumea e deranjatã de ce se spun altii de vasluieni, de parcã i-ar afecta în viata cotidianã, dar nepãsãtori la problemele cu care se confrontã orasul si tara lor. Offf!”. Pentru cei care nu-l cunosc pe Dinu Sovea, tânãrul este cunoscut pentru glumele si farsele pe care le face pe grupul de Facebook Români în Londra. Ba chiar, la un moment dat, împreunã cu doi prieteni, a regizat o rãpire care a fãcut înconjurul tãrii si al Angliei. De pe un cont fals, acestia au distribuit un video în care se vedea cum trei bãrbati îl bat pe un român chiar în curtea casei în care locuia în UK, apoi îl aruncau în portbagajul unui SUV si demarau în trombã. Video-ul a fost distribuit de mii de ori, vestea ajungând chiar si la Politie. Pentru aceastã farsã, unul dintre bãieti a fost retinut pentru câteva ore.

Multi vasluieni au dat report mesajelor discriminatorii de pe grup, dar Facebook nu ia nicio mãsurã

Care e rolul acestor postãri? Faima, banii sau pur si simplu plãcerea de a face misto de altii? Cel mai probabil, toate la un loc. De ceva timp, în mediul online a luat amploare conceptul de “influencer”, adicã o persoanã cunoscutã public de un numãr considerabil de oameni, plãtitã de cineva ca sã promoveze un produs, un concept sau o idee anume. Pentru a ajunge sã ai un numãr mare de “urmãritori”/ “fani”, trebuie sã încerci sã fii pe placul lor, sã faci glume, pamflete etc. Ca sã atragi, însã, atentia unui public care nu te cunoaste aproape deloc, trebuie sã-i intrigi cu ceva. În cazul de fatã, Dinu Sovea si amicii lui au lansat intrigile pe grupul de Facebook – Bazar Vaslui, provocându-i pe vasluieni, nu pentru cã au fost plãtiti, ci pentru a atrage atentia unui alt public fatã de cel cu care era obisnuit (n.r. – grupul de Facebook “Români în Londra). Este, cu alte cuvinte, o strategie de PR (Public Relations). Ce-i drept, nestiind despre ce este vorba, multi vasluieni au reactionat agresiv, cu injurii, cuvinte obscene, greu de reprodus aici. Însã intrigile acestea vin pe un teren sensibil, un judet care are deja o imagine proastã la nivel national, dar si locuitori sãtui sã fie bãtaia de joc a oamenilor din alte orase. O întrebare rãmâne însã deschisã: de ce nu ia atitudine Facebook vizavi de aceste postãri discriminatorii? În ultima sãptãmânã, zeci de persoane au dat report mesajelor discriminatorii si grupului de Facebook Bazar Vaslui, însã în ciuda acestui fapt pânã acum echipa lui Zuckerberg nu a luat nicio mãsurã. Cine are de suferit în acest context? Tot judetul, de la oameni simpli pânã la firme, fie cã vorbim de imagine personalã, fie de cea comercialã.