|

Vasluienii nu se sperie de coronavirus, ci de vulpile moarte pe marginea drumului

SUPÃRATI… Este panicã în comuna Tanacu din judetul Vaslui, dupã ce mai multi sãteni au observat trei animale moarte de-a lungul DJ 244K, cel care leagã comuna de municipiul Vaslui. Este vorba despre doi câini si o vulpe care aproape au intrat în putrefactie, asta si pentru cã, spun oamenii din sat, nicio autoritate a statului nu s-a sinchisit sã ridice lesurile. “Am sunat prima datã la Directia Sanitarã Veterinarã Vaslui, care m-a îndrumat sã iau legãtura cu primãria comunei. De la primãrie am fost directionat cãtre medicul veterniar, care mi-a spus cã nu e de competenta lui. Am sunat inclusiv la Garda de Mediu, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui si la reprezentantul ISU din cadrul primãriei Tanacu. Toti mi-au spus cã nu este de competenta lor sã rezolve aceastã problemã”, ne-a declarat Gheorghe Stancu, unul dintre sãtenii nemultumiti de situatie. Autoritãtile statului nu doar cã nu au fãcut nimic, ba mai mult l-au sfãtuit pe bãrbat sã nu mai deranjeze cu telefoanele. “Mi-au spus sã nu-i mai sun pentru cã la cei 70 de ani împliniti, ar trebui sã am alte preocupãri, nu sã mã îngrijoreze animalele moarte de pe marginea drumului”.

O vulpe gãsitã moartã pe marginea drumului a pus pe jar comunitatea din Tanacu. Oamenii sunt nemultumiti nu atât de faptul cã animalul zace de câteva sãptãmâni în câmp, ci de atitudinea autoritãtilor, care par sã nu fi luat în calcul posibilitatea ca animalul sã aibã rabie. “De o sãptãmânã ne zbatem ca cineva sã facã ceva cu vulpea aia. Zace pe marginea drumului, imediat cum iesi din Muntenii de Sus spre Tanacu. Am sunat la toate institutiile statului pentru cã acus dã cãldura, cotofenele si ulii vor începe sã se hrãneascã din ea si cine stie ce virusi vor mai transporta. Vom avea virusii nostri, nu ne mai trebuie coronavirus. Ne îngrijorãm pentru cã nimeni nu a fãcut analize acelui animal. E posibil ca vulpea sã fi fost turbatã. În plus, pe acelasi drum care vine spre Tanacu mai sunt doi câini morti, care tot asa, sunt lãsati pe câmp. Am sunat prima datã la Directia Sanitarã Veterinarã Vaslui, care m-a îndrumat sã iau legãtura cu primãria comunei. De la primãrie am fost directionat cãtre medicul veterniar, care mi-a spus cã nu e de competenta lui. Am sunat inclusiv la Garda de Mediu, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui si reprezentantul ISU din cadrul Primãriei Tanacu. Toti mi-au spus cã nu este de competenta lor sã rezolve aceastã problemã. Întrebãm si noi, cine e responsabil de ridicarea acelor lesuri, dacã nicio autoritate a statului nu are competente? Zilele trecute am gãsit un alt câine mort într-unul dintre tomberoanele din sat. Le-am atras atentia celor care vin si ridicã gunoiul, dar degeaba. Mi-au spus sã stau fãrã grijã, cã are cine face selectarea deseurilor. Sunt probleme mari si asta pentru cã nu se mai face educatie nici în scoli si nici în comunitate”, ne-a declarat Gheorghe Stancu, un sãtean din Tanacu.

“La vârsta matale, ar trebui sã ai alte preocupãri”

Mai grav este cã în cazul celui care a semnalat prezenta lesurilor pe marginea drumului, autoritãtile locale si judetene nu doar cã nu au luat nicio mãsurã, ba mai mult, l-au sfãtuit pe cel care le tot dãdea telefoane sã-si gãseascã altceva de fãcut, pentru cã are o vârstã înaintatã. ” Mi-au spus sã nu-i mai sun pentru cã la cei 70 de ani împliniti, ar trebui sã am alte preocupãri, nu sã mã îngrijoreze animalele moarte de pe marginea drumului. Rãspunsul ãsta l-am primit de la o persoanã care lucreazã la o autoritate judeteanã, poate cea mai îndreptãtitã sã actioneze în acest caz. Vorbim despre acea lipsã de educatie de care vã ziceam mai înainte. Ei în loc sã zicã multumesc cã le-am semnalat o problemã, mã trimit la plimbare, pe motiv cã am o vârstã prea înaintatã pentru a mã mai preocupa de soarta unor lesuri”, a mai afirmat Gheorghe Stancu.