spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Vasluienii nu sunt de acord cu sistemul privat de sãnãtate

- Advertisement -

NEMULTUMITI …Proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor sã utilizeze contra cost infrastructura spitalelor publice este privit cu scepticism de cãtre medicii vasluieni. Acestia spun cã proiectul de lege este bun dar nu are aplicabilitate în spitalele din judet. În schimb, pacientii nici nu vor sã audã de asa ceva. „Si asa medicii fac diferente între cei care dau spagã si cei care nu dau. Acum, dacã mai si legalizeazã treaba asta, va fi jale. Ne vor împãrti în necãjiti si bogati. Cine va da banul va fi tratat, cine nu, Dumnezeu cu mila!” ne-a declarat Neculai Irosie, unul dintre pacientii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

Medicii din spitalele de stat vor putea sã-si rotunjeascã veniturile muncind suplimentar în aceleasi unitãti, dupã program, însã în regim privat. Spitalele publice vor putea organiza sectii private, în care medicii sã poatã lucra dupã programul de lucru din unitatea de stat. Prevederile mentionate se regãsesc în proiectul privind salarizarea medicilor, lansat în dezbatere publicã de Ministerul Sãnãtãtii. „În contextul subfinantãrii sistemului medical din România si, implicit, al veniturilor nesatisfãcãtoare ale cadrelor medicale se impune de urgentã identificarea unor solutii în vederea cresterii veniturilor personalului medical, în concordantã cu importanta socialã a profesiei, performantei și competitivitãtii, precum si pentru stimularea dezvoltãrii unitãtilor sanitare publice”, se aratã în expunerea de motive a proiectului. Ministrul Sãnãtãtii, Nicolae Bãnicioiu, spune cã o astfel de practicã se întâlneste în majoritatea spitalelor din strãinãtate. „Nu inventãm noi apa caldã. Au fãcut-o si francezii, si nemtii. Acolo existã practicã privatã în spitalul public dupã orele de program si dupã gardã. Gãrzile si programul rãmân ca si pânã acum. Oricine are acces, orice asigurat la serviciile care are nevoie, serviciile de urgentã rãmân ca si pânã acum. Toti vor avea acces la serviciile de urgentã gratuit. Dupã ce terminã orele de program si garda, cadrele medicale pot sã utilizeze infrastructura spitalului public, contra unei taxe perceputã de la pacientul care a ales sã se trateze în sistemul privat”, a spus ministrul Sãnãtãtii. Din suma încasatã de la pacient, 60 la sutã se va duce cãtre medic, 25 la sutã va reveni echipei medicale, iar 15 la sutã spitalului. Cifrele nu sunt încã oficiale.

„În judetul Vaslui nu avem astfel de pacienti”

Proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care va permite medicilor sã utilizeze infrastructara spitalelor contra cost, este vãzut la Spitalul Judetean Vaslui ca o solutie bunã, dar care nu va atrage prea multi pacienti. „Nu cred cã se va înghesui nimeni sã fie tratat în acest sistem privat de sãnãtate. În primul rând din cauza costurilor. Vorbim despre niste sume care nu sunt la îndemâna oricui. Cu cât ar trebui sã fie taxat pacientul ca si medicul sã fie multumit, si echipa medicalã sã fie plãtitã si chiria la spital sã fie achitatã? În al doilea rând, un pacient care are bani nu va veni sã se trateze în spitalele publice. Întotdeauna va alege clinicile private. Legea nu e rea pentru cã dã posibilitatea medicilor sã-si mai rotujeascã veniturile însã nu stim câtã aplicabilitate va avea în judetul nostru.” ne-a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

„Prin legea asta se legalizeazã spaga”

Dacã medicii nu au motive sã se împotriveascã acestei legi, pacientii nici nu vor sã audã de ea. „”Si asa medicii fac diferente între cei care dau spagã si cei care nu dau. Au ochi mai dulci pentru cei care sunt atenti cu ei. Acum, dacã se mai si legalizeazã treaba asta, va fi jale. Ne vor împãrti în necãjiti si bogati. Cine va da banul va fi tratat, cine nu, Dumnezeu cu mila !” ne-a declarat Neculai Irosie, pacient al Spitalului Judetean Vaslui. „La fel ca si în sistemul de învãtãmânt si în cel de sãnãtate este o harababurã totalã. E o prostie ca dupã o viatã de cotizant la sistemul public de sãnãtate sã vinã acest bãietas (n.r. Neculaie Bãnicioiu) sã-mi spunã cã trebuie sã mã internez la privat pentru a beneficia de servicii medicale de calitate. Vine un borfas care a furat de prin strãinãtate si se interneazã în aceeasi zi cu mine la spital. Eu, la sistemul public cu zeci de ani de cotizatii la stat iar el cu zero contributii, dar la privat, pentru cã-si permite. Oare la cine se va uita mai atent medicul? Cine crede cã prin aplicarea acestei legi, sistemul public de sãnãtate va iesi mai întãrit, se însealã! Toti medicii valorosi vor <<emigra>> cãtre sistemul privat, îsi vor dedica toatã concentrarea si atentia pacientului care-l plãteste, si e si firesc sã facã acest lucru, atâta timp cât câstigã mai bine de acolo. Problema e ce facem cu majoritatea pacientilor? Cei care nu au de unde sã dea bani ?” s-a întrebat retoric Gheorghe Onutã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.