spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Vasluienii pot folosi de mai multe ori, aceeasi declaratie pe proprie rãspundere! Iatã în ce conditii!

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Au fost cazuri în judetul Vaslui, în ultima perioadã, în care locuitori verificati de politisti si militari aveau asupra lor declaratii pe propria rãspundere, însã nu aveau trecutã data la care iesiserã din case. Unii au sustinut cã nu aveau destule formulare acasã, altii cã au uitat sã treacã data sau unii au recunoscut chiar cã nu prea stiu sã scrie. Oricum ar fi situatia, mai toti au primit amenzi de 2.000 de lei, care le-au produs mare supãrare. Asa cã unii vasluieni s-au întrebat dacã pot folosi aceeasi declaratie pentru a merge la farmacie sau la magazinul din apropiere, numai modificând data. „Da, puteti folosi aceeasi declaratie, însã în anumite conditii”, au spus autoritãtile.

„Având în vedere cã din cauza restrictiilor este dificil sã gãsim foi pentru completarea declaratiilor pe proprie rãspundere, mai ales pentru persoanele în vârstã sau din mediul rural, este permis sã refolosim declaratia prin modificare datei, în cazul deplasãrilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasãri la magazinul din apropierea casei ori la farmacie? În functie de posibilitãti, se poate tãia cu pixul sau cu pastã corectoare”, este una dintre întrebãrile formulate pe adresa Ministerului de Interne. Rãspunsul autoritãtilor vã poate salva de amenzi usturãtoare, în cazuri similare: „Da, în mãsura în care este evidentã data pentru care este completatã declaratia respectivã, iar motivele deplasãrii și traseul rãmân neschimbate”. Deci, dacã mergeti de acasã la farmacie, într-o zi, iar peste douã-trei zile mai aveti nevoie de medicamente si mergeti la aceeasi farmacie, puteti folosi declaratia din zilele trecute, însã trebuie sã modificati data.

Dacã aveti peste 65 de ani si locuiti în altã parte a tãrii, vã puteti vizita rudele bolnave din judetul Vaslui

„Doresc sã aflu dacã, având 67 de ani, mã pot deplasa împreunã cu sotia, cu autoturismul proprietate personalã, la mama acesteia, a cãrei stare de sãnãtate este precarã, are 88 de ani, imobilizatã partial etc. Domiciliul acesteia este într-un sat din jud. Vaslui. Nu este vorba de „excursie”!”, se întreabã un locuitor dintr-o altã parte a tãrii, care intentioneazã sã ajungã la soacra sa, bolnavã. „Dupã cum se poate constata, situatiile cuprinse în normã la art.1 din Ordonanta Militarã 4 au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumitã importantã. Motivul deplasãrii trebuie sã fie unul justificat/sã nu sufere amânare. O situatie precum cea prezentatã de dumneavoastrã (îngrijire persoanã a cãrei sãnãtate este precarã, imobilizatã partial) ar putea fi justificatã, prin prezentarea unor dovezi care sã ateste cele mentionate de dumneavoastrã vis-a-vis de boala soacrei dumneavoastrã. Trebuie sã completati declaratii pe propria dvs., atât dvs., cât și sotia”, rãspund autoritãtile.

Iatã ce trebuie sã faceti, dacã pãrintii dvs, care locuiesc în judetul Vaslui, merg la tratamente în altã parte a tãrii!

„Tatãl meu este bolnav de cancer și face tratament de chimioterapie. Pot sã mã duc eu la Vaslui și sã îl aduc la București, iar dupã finalizarea terapiei sã îl duc acasã, urmând sã mã întorc singur în București la domiciliul meu? O sã am asupra mea: declaratia mea pe proprie rãspundere, buletinul meu, copie dupã buletinul lui, o adeverintã cã el trebuie sã facã tratamentul – toate în format electronic, fiindcã nu am unde sã le imprim. Sunt suficiente? Și încã o întrebare: pot efectua deplasarea în intervalul orar 22.00-06.00? Deoarece, în București trebuie sã fim la clinicã în jur de ora 7.30″, sunã întrebarea unui alt vasluian. Ministerul Afacerilor Interne sustine cã poate face acest drum, însã trebuie sã aibã asupra sa toate documentele precizate. „Puteti cãlãtori în intervalul orar 22.00-06.00, cu conditia sã aveti asupra dumneavoastrã documentele precizate. În declaratia pe proprie rãspundere trebuie bifat punctul 4 – „motive justificate, precum îngrijirea/ însotirea unui minor/copilului, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilitãti ori deces al unui membru de familie”. Vã informãm cã declaratia pe propria rãspundere trebuie semnatã, motiv pentru care, dacã nu aveti posibilitatea sã o imprimati, vã recomandãm sã o scrieti de mânã. Totodatã, este necesar sã completati declaratii pe proprie rãspundere, atât pentru a ajunge la destinatie, cât și retur. De asemenea, mentionãm cã și tatãl dumneavoastrã trebuie sã completeze declaratia pe propria rãspundere, bifând punctul 3 – „asistentã medicalã care nu poate fi amânatã și nici realizatã de la distantã” din declaratia pe propria rãspundere, iar la locul/locurile deplasãrii se vor mentiona locurile în care se deplaseazã, în ordinea în care intentionati sã vã desfãșurati traseul. Vã rugãm sã vã informati în mod continuu cu privire la mãsurile dispuse de autoritãti (situatia fiind în dinamicã) și sã vã luati toate mãsurile de prevenire dispuse”, este rãspunsul autoritãtilor. În consecintã: nu neglijati documentele pe care trebuie sã le aveti asupra dvs, altfel riscati amenzi foarte mari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.