spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasluienii, premiati de Goscom pentru reciclarea deseurilor

- Advertisement -

MÃSURI… Societatea de gospodãrire municipalã a Vasluiului, Goscom SA, intentioneazã sã reia campania de premiere a celor mai corecti locatari din oras, care depoziteazã selectiv deseurile casnice la punctele de colectare. O astfel de campanie, prin care cei care au depozitat deseurile în containerele special amplasate în punctele gospodãresti, a mai avut loc în urmã cu doi ani, atunci când toti cei care depuneau deseurile în mod selectiv primeau, din partea reprezentantilor Goscom, câte o rolã de saci de gunoi.

Directorul Goscom SA Vaslui, Cãtãlin Bârleanu, spune cã firma de gospodãrire comunalã este preocupatã de realizarea acelui procent national de 35% de produse reciclabile, din totalul cantitãtilor de deseuri menajere. “Asigurãm pentru populatie, în continuare, recipienti specializati la punctele de colectare a deseurilor menajere. Sunt situatii în care aceste recipiente sunt distruse, însã Politia Localã ne ajutã în depistarea celor care distrug aceste bunuri. Per total, pe Vaslui avem o cotã de colectare selectivã de 35% din total deseuri”, spune Bârleanu. Directorul Goscom spune cã va relua campania din anii precedenti, în care functionarii societãtii de gospodãrire comunalã vor merge la punctele de colectare si vor premia pe acei locatari sau proprietari care fac selectarea gunoaielor menajere în mod corect.

Ce deseuri pot fi reciclate, prin grija consumatorilor din Vaslui

Principalul avantaj al reciclãrii este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apã, energie), precum si al nivelului emisiilor nocive în aer. Spre exemplu, în cazul hârtiei, materiile prime utilizate pentru fabricarea hârtiei sunt lemnul, celuloza, hârtia veche. Hârtia reciclatã permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90% din cantitatea de apã (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hârtie albã. De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hârtie, se eliminã clorul toxic, necesar producerii hârtiei albe. Sticla se produce folosind urmãtoarele materii prime: nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant) s.a. Reciclarea sticlei menajeazã mediul si economiseste în timp bogãtiile naturale, apa si electricitatea. Reciclarea presupune separarea si colectarea materialelor în vederea transformãrii lor în produse utile noi. O mare parte din aluminiul, sticla, hârtia sau otelul folosite astãzi în întreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla si otelul pot fi reciclate nu doar o datã, ci de nenumãrate ori. Reciclarea aluminiului si otelului utilizat la cutiile de bãuturi, a hârtiei si cartoanelor, a sticlei, precum si a anumitor mase plastice constituie peste tot în tãrile occidentale o industrie înfloritoare. De asemenea, reciclarea permite comunitãtilor sã reducã costurile de depozitare a deseurilor. Consumul de energie este si el influentat pozitiv de reciclare. Se pot recicla: recipiente din sticlã transparentã; recipiente din sticlã coloratã; hârtie; ziare/tipãrituri; cutii din aluminiu pentru bãuturi; plastic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.