|

Vasluienii, tot mai agasati de bubuiturile petardelor

PERICOL… Mai sunt douã sãptãmâni pânã la sãrbãtorile de iarnã, astfel cã unii au început deja sã foloseascã petarde deosebit de periculoase atât în mijlocul orasului, cât si prin cartierele mãrginase. În ultimele zile, zeci de vasluieni au fãcut sesizãri, inclusiv pe adresa de facebook a ziarului nostru, pentru a se plânge de atmosfera din oras. Acestia spun cã foarte multe petarde bubuie chiar în zona Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, fãrã ca niciun reprezentant al acestei institutii sã ia vreo mãsurã. “Am vãzut foarte multi tineri care se distreazã, aruncând cu petarde dupã fete. Cosmarul nostru începe seara, când ies elevii de la licee. Multi dintre ei au adevãrate bombe, când bubuie o petardã, de aia ne tremurã ferestrele. Am sunat si la politie, de mai multe ori, dar de fiecare datã ni s-a transmis cã se vor lua mãsuri. Nu stim când le vor lua pentru cã pe zi ce trece e din ce în ce mai rãu”, ne-a declarat o locatarã a blocului de lângã Muzeul Judetean.

În fiecare an, odatã cu apropierea sãrbãtorilor de iarnã, petarde zgomotoase, cumpãrate la negru si folosite ilegal, te agreseazã la tot pasul. Cel putin dupã lãsarea serii, cam la sfert de orã se aude si o bubuiturã rãsunãtoare. Nu doar cei cu probleme cardiace sunt afectati, chiar si  sãnãtos fiind, zgomotele neasteptate îti încordeazã nervii. În ultimele zile, municipiul Vaslui a devenit o adevãratã tarla a bubuiturilor. Domeniul public  se transformã, pentru ore în sir, într-un câmp de zgomote infernale. Cei care utilizeazã astfel de materiale pirotehnice spun cã pentru ei aprinderea petardelor este un “mic moment de divertisment”.

“Tarabele” comerciantilor s-au mutat în mediul online

În ziua de azi, pustii cumpãrã petarde mai putin de la coltul strãzii si mai mult de pe site-uri. Tarabele comerciantilor s-au mutat în online, acolo unde vigilenta politistilor nu e la fel ca pe strãzi. “Vreau sã iau 20 de petarde Achtung BIG, îmi poate spune si mie cineva unde le gãsesc la sigur?”, întreabã cineva, pe un forum “de specialitate”. La fel, un alt amator de senzatii tari îi roagã pe forumisti sã indice persoane de la care se pot cumpãra astfel de petarde pentru cã altfel “arsenalul de Revelion va fi foarte sãrac”. Pentru toti acesti pustani este firesc sã te distrezi cu bubuituri, sã te strãbatã un sentiment de bucurie când le auzi.

“Aleargã fetele cu petarde”

Despre aceastã distractie a tinerilor ne-a vorbit si o locatarã a unui bloc din centrul Vasluiului, care în ultimele zile a fãcut mai multe sesizãri la politie, dar si la redactia ziarului nostru. “Ceea ce nu înteleg eu e cum pot bubui aceste petarde chiar lângã sediul IPJ si nimeni de acolo sã nu facã nimic? Am sunat si la politie, de mai multe ori, dar de fiecare datã ni s-a transmis cã se vor lua mãsuri. Nu stim când le vor lua pentru cã pe zi ce trece e din ce în ce mai rãu. Cosmarul nostru începe seara, când ies elevii de la licee. Multi dintre ei au adevãrate bombe, când bubuie o petardã de aia ne tremurã ferestrele. Bãietii aleargã fetele prin centrul orasului, aruncând dupã ele cu petarde. Si în anii trecuti au mai fost aprinse petarde, dar bubuituri ca anul ãsta noi nu am mai auzit”, ne-a declarat femeia. În ultimii ani, cazurile de leziuni grave, oculare, provocate de petarde, au fost nenumãrate. Mai multi copii si adolescenti si-au pierdut vederea din cauza jocului iresponsabil cu petarde. Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive interzice toate aceste articole primejdioase, care pot produce, oricând, accidente, mutilãri fizice. Confectionarea, detinerea si comercializarea lor sunt sanctionate penal.