|

Vasluiul are buget de 30 milioane euro, în 2015

BANI…Ieri, consilierii locali au aprobat bugetul municipiului Vaslui pe acest an, desi au existat destul de multe acuze între Opozitie si Putere, ca si între colegii din Opozitie. Bugetul de venituri si cheltuieli al Vasluiului, în acest an, buget cu care primarul Vasile Pavãl îsi va putea realiza tot ceea ce si-a propus, este estimat la 134 milioane lei, adicã în jur de 30 de milioane de euro. Un buget cu 12 milioane lei mai mare fatã de cel de anul trecut, asta luând în calcul cã, în 2015, se vor finaliza marile proiecte cu finantare europeanã, care vor propulsa orasul în rândul oraselor complet modernizate.

Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a spus cã orasul are o serie de investitii importante în derulare, în acest an, iar veniturile sunt estimate sã ajungã la 134 milioane lei, cu 12 milioane mai mult fatã de anul trecut. În acest buget sunt trecute si cele 29 milioane lei, bani cu care se vor continua lucrãrile de modernizare din oras, fonduri europene de care firmele care au câstigat licitatii vor putea dispune pentru a face lucrãri de constructie sau asfaltare, dar si alte lucrãri de infrastructurã, conform proiectelor în derulare. Totusi, trebuie spus cã aplicarea variantei de echilibrare a bugetelor locale din 2015, cu raportarea la nivelul încasãrilor veniturilor locale din 2013, respectiv faptul cã resedinta de judet trebuia sã primeascã o sumã de 50 milioane lei la echilibrare, a pãgubit bugetul local cu aproape 1 milion de lei, sumã destul de mare pentru bugetul orasului. Finalul anului trecut a prins primãria Vaslui cu un excedent de 2,9 milioane lei, bani care au fost trecuti pe investitii în acest an, a mai spus Pavãl.

Zona de dezvoltare din bugetul de venituri si cheltuieli va însemna cheltuieli totale de 43 milioane lei, sumã din care se vor face majoritatea investitiilor în lucru în acest moment. Numai pe fondurile europene, în cadrul PIDU, vor veni în plus la buget, fatã de anul 2014, o sumã de 9 milioane lei, mai ales cã, pânã la finele acestui an, vor trebui terminate toate lucrãrile din cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbanã, în care sunt incluse asfaltãri în tot orasul. Vor continua modernizãrile în diverse cartiere si în 2015 – Avram Iancu, Zimbrului, Traian-Anghel Ruginã, Centru Est, zona Piatã Centralã – la care se vor adãuga modernizãrile si extinderile la reteaua de apã si canalizare, pe proiectul de 100 milioane de euro câstigat de Consiliul Judetean. Plus multe alte investitii, necesare orasului, cum este cazul extinderii iluminatului public în cartierul 13 Decembrie, modernizarea fostei centrale termice din zona Donici, modernizarea si sistematizarea zonei cuprinsã între centru si strada Husului – parcul din acea zonã – achizitia de troleibuze, etc. “Sunt convins cã banii de care vom dispune nu sunt suficienti, la nevoile pe care le are orasul, însã vom face lucrãrile în baza unui plan de prioritãti, în care ne vom implica extrem de serios, pentru a realiza tot ce ne-am propus. Putem pãstra ceea ce am fãcut si vom dezvolta ceea ce este necesar pentru functionarea municipiului”, a completat primarul Pavãl. Unii consilieri locali au spus cã veniturile primãriei sunt în scãdere si cã ar fi nevoie de gãsirea de solutii pentru crearea de noi locuri de muncã. S-a discutat si despre crearea unei piste de elicopter functionale, mai ales cã multe din urgentele Spitalului Judetean sunt preluate de elicopterele SMURD, de modernizarea zonei în care se organizeazã bâlciul anual. Fostul viceprimar al orasului, Sorin Radu, a cerut Executivului sã gãseascã solutii pentru a crea noi locuri de muncã, servicii care vor aduce noi bani la bugetul local. Un numãr de 16 amendamente, propuse de consilieri locali din toate partidele, vor fi expuse la sedinta din luna martie, când se vor prezenta si notele de fundamentare, precum si sursele de finantare.