spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Vasluiul, gazda Concursului National “Petru Poni”, echivalentul olimpiadei de chimie pentru filiera tehnologicã

- Advertisement -

START… Vasluiul gãzduieste zilele acestea etapa nationalã a Concursului de Chimie “Petru Poni”, echivalentul Olimpiadei de chimie pentru filiera tehnologicã. Vor participa 134 de elevi de liceu din 33 judete, 10 fiind din Vaslui. Festivitatea de deschidere va avea loc astãzi, de la ora 18:00, la Liceul “Mihail Kogãlniceanu”, urmând ca mâine sã aibã loc proba teoreticã, iar vineri, proba practicã. Ambele se vor desfãsura la Liceul “Stefan Procopiu”, institutia de învãtãmânt care s-a ocupat de organizarea competitiei, alãturi de Inspectoratul Scolar Judetean. Elevii au fost cazati la Cãminul II al liceului, iar profesorii însotitori la Cãminul I. Acestia vor lua masa la cantina liceului, iar în timpul liber vor vizita mai multe obiective turistice si culturale din Vaslui si Bârlad.

Judetul Vaslui va fi reprezentat de urmãtorii elevi: clasa a IX-a – Baciu Cristina de la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, profesor îndrumãtor Drãgoi Nicoleta; Adumitroaiei Maria-Alexandra de la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui, prof. Agafitei Elena Gabriela; clasa a X-a – Ciulei Lidia Magdalena si Cãrãusu Paula Gabriela, ambele de la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui, prof. Agafitei Elena Gabriela; Popa Maria Cãtãlina de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad, prof. Bobîrcã Mihaela Luminita; Rusu Adrian de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, prof. Dinu Mirela; clasa a XII-a – Latu Paul de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, prof. Dinu Mirela, Tãbãcaru Andrei de la Liceul “Stefan Procopiu”, prof. Vlad Ina-Clara, Saulea Daniela Grigorina de la Liceul Tehnologic “Al. I. Cuza” Bârlad, prof. Tîrcã Luminita Sofia si Dîlcu Emilia Doina, Mardare Bogdan de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, prof. Dascãlu Mihaela Cãtãlina.

Presedintele comisiei de evaluare, despre subiecte: “vrem sã îi încurce chimic, nu în limba românã”

“Ne bucurãm sã fim gazda unui concurs atât de frumos si de important dedicat elevilor de liceu de la filiera tehnologicã, pentru ei fiind practic echivalentul Olimpiadei de Chimie. Vineri va avea loc proba teoreticã, iar sâmbãtã, cea practicã. În total, vor participa 134 de elevi din 33 judete, 10 elevi fiind din Vaslui. Le urãm tuturor mult succes si sedere plãcutã la noi în oras“, a transmis inspectorul scolar Irina Dumitrascu. Presedintele comisiei este conf. univ. dr. Stefan Tomas de la Universitatea Politehnicã Bucuresti, care le-a transmis profesorilor membri ai comisiilor de evaluare sã formeze subiecte clare. “Noi vrem sã îi încurce chimic, nu în limba românã, adicã nu vrem sã ne pierdem în vorbe. Limba românã e frumoasã, se pot formula subiecte simple, dar noi avem tendinta de a vorbi pretios, iar pretios nu înseamnã stiintific, plus cã trebuie sã respectãm cerintele ministerului. Mie nu-mi plac, dar trebuie sã jucãm dupã reguli, adicã subiectele nu pot fi sub formã de întrebare (ex. câte persoane se aflã în încãpere?), ci trebuie sã fie cerinte – «precizati câte… ». Dar sunt convins cã vor iesi asa cum trebuie, a declarat conf. univ. dr. Stefan Tomas, care a mai adãugat cã e pentru a doua orã în Vaslui, un oras pe care îl considerã “foarte curat, mult mai curat decât acum câtiva ani”.

Concursul poartã numele unui pionier al scolii românesti de chimie: Petru Poni

Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Sãcãresti, comuna Cucuteni, judetul Iasi; d. 2 aprilie 1925, Iasi) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog si om politic român, pionier al scolii românesti de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iasi si membru titular al Academiei Române. A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale tãrii si chiar a descoperit douã minerale noi, denumite de el brostenitã si badenitã. A elaborat studii în legãturã cu actiunea acidului azotic de diverse concentratii asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din tarã si a fãcut observatii meteorologice în Moldova. El a publicat si primele manuale de fizicã si de chimie în limba românã. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetãrilor stiintifice si pregãtirii cadrelor de chimisti. A colaborat la înfiintarea unor societãti stiintifice în România: Societatea românã de stiinte (1890) si Societatea de stiinte (1900), si a fost membru al Societãtii de stiinte naturale din Moscova (1910). În anul 1903, omul de stiintã a fost decorat de cãtre împãratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph. Printre lucrãrile de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numãrã: „Cercetãri asupra mineralelor din masivul cristalin de la Brosteni” (1882), „Mineralele de la Bãdenii-Ungureni” (1885), „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogicã a României” (1900), prima monografie asupra mineralelor tãrii noastre, „Cercetãri asupra compozitiunii chimice a petroleurilor române” (1900).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.