|

Vasluiul, în doliu: fost campion national la handbal, condus pe ultimul drum!

DRAMATIC… Si cerul plânge, astãzi, la Vaslui, când un tânãr care împlinise 39 de ani în urmã cu o lunã de zile, un om care nu a apucat sã îmbãtrâneascã alãturi de cei dragi, este condus pe ultimul drum! Ioan Alexandru Vochita, cel cãruia prietenii îi spuneau “John”, s-a stins din viatã în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, dupã o grea suferintã, produsã o boalã necrutãtoare. Cel plecat dintre noi atât de tânãr a studiat la Liceul cu Program Sportiv si a fost unul dintre cei mai buni handbalisti ai generatiei sale, îsi aminteste prof. Liviu Gugles, cel care i-a îndrumat pasii în handbal, din clasa a V-a si pânã în clasa a XII-a. Cortegiul funerar va pleca de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, iar “John” va fi condus pe ultimul drum de sute de vasluieni care l-au cunoscut de-a lungul anilor. În memoria celui care a fost Ioan Alexandru Vochita, sâmbãtã, la meciul de primã ligã dintre HC Vaslui si Dunãrea Galati va fi tinut un moment de reculegere.

Pagina de Facebook a tânãrului Ioan Alexandru Vochita este cernitã, la fel cum sunt sufletele celor care l-au cunoscut si pretuit pe “John”. În noaptea de sâmbãtã spre duminicã, tânãrul a murit la Iasi, într-un spital din capitala Moldovei, dupã o luptã grea cu o boalã necrutãtoare. Prietenii sãi, în stare de soc, i-au trimis multe mesaje pe pagina sa de Facebook. “Ai fost un suflet bun si mare pe pãmânt care a avut puterea sã lupte din greu cu viata asta cruntã! Nu te vom uita niciodatã si mereu vei fi în inimile noastre. Dumnezeu sa te odihneascã în pace, Ionut!”, “Ne este greu sã gãsim cuvintele potrivite acum, când un suflet cald si un prieten bun a plecat pentru totdeauna! O lumânare aprinsã si gândurile noastre sunt alãturi de tine, Ioan Alexandru Vochita! Dumnezeu sã te odihneascã în pace! Nu te vom uita niciodatã!”, “Sunt oare cuvinte sã exprime durerea din sufletul celui care pierde pe cineva drag?? Nu sunt! Îmi pare nespus de rãu! Dumnezeu sã te odihneasca în pace! Si sã le aline durerea celor dragi!”, “Ioane, e cam devreme pentru astfel de cãlãtorii. Ce sã mai zic, e atât de trist si de dureros încât nu gãsesc cuvintele potrivite sã scriu ceva. Îti multumesc pentru acele momente când ne vedeam si ne încurajam reciproc, pentru toate noptile din campaniile electorale, când trezeam tot orasul, si pentru puterea ta de a nu te da bãtut! Îmi pare atât de rãu cã ai plecat atât de tânãr si atât de devreme. Încã nu pot sã cred cã deja vorbesti cu sfintii… Dumnezeu sã te aibã în pazã, Ioane!” – sunt doar câteva din zecile de mesaje de pe pagina sa de socializare. Nãscut la 23 februarie 1977, “John” a împlinit 39 de ani în urmã cu fix o lunã de zile. Era un tânãr plin de viatã, care nu s-a dat bãtut nicio clipã în fata provocãrilor, îsi amintesc prietenii. Unul dintre prieteni i-a lãsat pe Facebook si o poezie: “Te-ai dus si ne-ai lãsat în urma ta/Nãdejdea revederii-n Paradis/Mereu vei fi cu noi si-om astepta/Sã ne-ntâlnim cu sufletul deschis. Ne-ndemni pe cei ce-n viatã am rãmas/Luptati uniti si în acelasi pas/Ziditi lui Dumnezeu altare sfinte/Pãsiti pe calea vietii înainte!!. Dumnezeu sã îti dea odihna vesnicã, suflet bun. Nu o sã te uitãm niciodatã, amintirea ta va rãmâne vesnic vie în sufletele noastre!”.

Prof. Liviu Gugles: “Am multe, multe amintiri frumoase cu Ionut”

Prof. Liviu Gugles, director tehnic la HC Vaslui, i-a îndrumat pasii lui Ioan Vochita încã de pe când acesta avea 10-11 ani. “L-am antrenat pe Ionut încã din clasa a V-a si pânã într-a XII-a. Cu el în echipã, am câstigat, în 1992, titlul de campion national juniori III, la Alexandria. Ionut a fost cel mai bun jucãtor al turneului. Din echipa care a câstigat titlul în acei ani fãceau parte Cãtãlin Striblea, ziarist, Sorin Aprodu, inginer, Sergiu Basarab, de la Iasi, Adrian Cãrare, acum profesor de sport, Cãtãlin Bolohan, fost director BCR, acum mutat în Austria, la banca-mamã. Îmi pare tare rãu cã a plecat atât de tânãr dintre noi. Sincere condoleante familiei si Dumnezeu sã-l ierte!”, a spus prof. Gugles. Acesta îsi aminteste si echipa care, în 1992, câstiga titlul national la Alexandria: Mocanu Cãtãlin, Basarab Sergiu, Leon Ciprian, Chirica Aurelian, Striblea Cãtãlin, Neagu Florin, Vochita Ionut, Bolohan Cãtãlin, Aprodu Sorin, Cãrare Adrian, Dobârceanu Ionut, Mungiu Cãtãlin, Radu Cãtãlin, Tosu Mihãitã. Aceeasi echipã, cu Ionut Vochita, a câstigat locul al treilea, doi ani mai târziu, în 1994, la Brãila, la campionatul national de juniori II.

Colegii de la HC Vaslui îi vor aduce un ultim omagiu lui Ionut, sâmbãtã, la meciul cu Cãlãrasiul

“Echipa HC Vaslui este alãturi de familia îndoliatã, în aceste momente grele pricinuite de disparitia lui Ionut. Ne pare rãu, tuturor, cã un bun prieten si un bun coleg a plecat dintre noi pentru totdeauna. Îl vom purta mereu în suflet si în amintirile noastre”, a spus Sorin Aprodu, director sportiv al Handbal Club Vaslui. Sâmbãtã, la meciul dintre HC Vaslui si Dunãrea Cãlãrasi, conducãtorii echipei de handbal de primã ligã vor sã tinã un moment de reculegere în memoria celui care a fost Ioan Alexandru Vochita, plecat la îngeri la doar 39 de ani.

Fotografie realizata in 1992, cand au reusit sa castige titlul de campion national juniori III, la Alexandria.