|

Vasluiul, la limita sãrãciei, iar Spitalele din Republica Moldova se modernizeazã cu banii Consiliului Judetean

SPRIJIN… Avem dispensare care stau sã se prãbuseascã, avem comune fãrã medici de familie, majoritatea scolilor din mediul rural nu au cabinete medicale, din cauza drumurilor de pãmânt, echipajele de pe ambulantã ajung la cazuri cu cãrutele trase de cai, dar cu toate astea Consiliul Judetean (CJ) Vaslui alocã sume impresionante pentru modernizarea sistemului sanitar din Republica Moldova. Cea mai recentã investitie a institutiei condusã de Dumitru Buzatu a fost la sectia de nasteri a Spitalului raional Anenii Noi. Cu banii alocati de CJ Vaslui s-a schimbat totul, de la tavan si pardosealã, pânã la instalatii, mobilier, geamuri si usi.

Colaborarea transfrontalierã între judetul Vaslui si raionul Anenii Noi nu este nouã si cu sigurantã nu se va opri aici. Si asta pentru cã autoritãtile vasluiene îsi propun sã sustinã si alte proiecte locale din Republica Moldova. “Singurul obiectiv finalizat în materie de spital din proiectele noastre mici, asa cum sunt ele, este cel de la Anenii Noi si urmeazã cel de la Strãseni pentru care am construit un acoperis nou. Noi ne propunem sã mergem pas cu pas în functie de veniturile pe care le avem, pânã la finalizarea renovãrii acestor unitãti spitalicesti”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele C.J. Vaslui pentru presa de peste Prut.

“Proiectele asigurã vizibilitatea C.J. Vaslui în Republica Moldova”

Pentru curiosii care se întreabã ce beneficii are Consiliul Judetean Vaslui de pe urma acestui parteneriat, rãspunsul este oferit de Octavian Zelinski, vicepresedintele Consiliului Raional Anenii Noi. “Ne bucurãm foarte mult cã am reusit sã implementãm aceste douã proiecte, ambele pe directie medicalã pentru a asigura conditii mai bune în primul rând pentru pacientii din raion, dar si pentru a asigura o vizibilitate a Consiliului Judetean Vaslui si a României în Republica Moldova pentru cã la intrarea în spital, pe ambulantã, pe toate obiectele si lucrãrile pe care le facem cu partenerii din România mentionãm donat de judetul Vaslui, a precizat reprezentantul Consiliului Raional. În anul 2018, cu ajutorul a 20.000 de euro, oferiti de Consiliul Judetean Vaslui, s-a refãcut intrarea în spitalul raional Anenii Noi si s-a cumpãrat o ambulantã, în 2018. Pentru lucrãrile de la maternitate, institutia condusã de Dumitru Buzatu a oferit 100.000 de euro. Sprijinul financiar a fost posibil dupã semnarea acordului de înfrãtire dintre raionul Anenii Noi si judetul Vaslui.