|

Vasluiul s-a umflat: oficial, resedinta judetului a trecut de 100.000 de locuitori!

STATISTICI…Orasul resedintã a trecut de cifra de 100.000 de locuitori, conform datelor de la Serviciul de Evidenta Persoanei. Mai precis, în municipiul Vaslui locuiesc 100.170 persoane, dintre care 42.510 sunt persoane de sex masculin, 42.052 sunt persoane de sex feminin, 8.258 copiii de sex masculin si 7.350 copiii de sex feminin. Este adevãrat, numãrul mare al locuitorilor este dat de zecile de mii de cetãteni moldoveni care vin în Vaslui pentru a-si lua un buletin sau pasaport, contra a 2-300 de euro de persoanã. Un fenomen care nu poate fi stãvilit de autoritãti, având în vedere cã guvernantii tolereazã aceastã situatie. Conform raportului Politiei Locale Vaslui, ponderea somerilor în municipiul Vaslui este 0.92%, respectiv de 549 someri, în timp ce în jur de 1.000 de cetãteni din satele din jur fac naveta zilnic în oras. Problema cu adevãrat alarmantã pentru autoritãti este cã, în ultimii trei ani, a crescut alarmant numãrul de infractiuni în oras.

Anul trecut, Politia municipiului Vaslui a înregistrat 4.377 infractiuni, cu 792 mai multe decât în anul precedent. Dintre acestea, 1.450 au fost infractiuni de naturã economicã si judiciarã, 688 infractiuni contra persoanei, 932 infractiuni contra patrimoniului, 138 infractiuni stradale si 32 de infractiuni în unitãti de învãtãmânt. “Pe raza municipiului, infractiunile comise nu se concentreazã pe raza doar a unui sector de sigurantã publicã sau într-o anumitã zonã de interes operativ, ponderea fiind reprezentatã de furt din locuinte, societãti comerciale, buzunare, autoturisme.

Fenomenul infractional stradal a înregistrat si el o usoarã crestere fatã de aceeasi perioadã a anului 2015. Factorul principal care favorizeazã acest fenomen îl constituie nivelul scãzut de trai al populatiei, în peste 40% din cazuri autorii provenind din familii fãrã venit, dezorganizate, lipsa educatiei si mai ales abandonul scolar, în rare cazuri aventurismul sau teribilismul, elemente care stau în atentia managerilor fiecãrei structuri”, se aratã în raportul Politiei Locale, prezentat în fata conducerii administrative a Vasluiului. În municipiul Vaslui existã un sistem de supraveghere video, alcãtuit din 54 camere video, din care 18 camere mobile si 36 camere fixe, acestea supravegheazã principalele artere de circulatie din oras, unitãtiile de învãtãmânt si pietele agroalimentare. Monitorizarea video a traficului rutier ajutã la cresterea gradului de sigurantã publicã, previne criminalitatea, descurajeazã infractorii si poate furniza probe în cazul încãlcãrii normelor legale, crede conducerea Politiei Locale. Totodatã, prin schimbul de informatii dintre Centrul de monitorizare video si Dispeceratul politiei locale a crescut operativitatea interventiei echipajelor din structurile specializate în zonele unde se produc accidente de circulatie, ambuteiaje, distrugeri de mobilier urban.