spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasluiul se apropie de capãtul funiei, în „criza gunoaielor”

- Advertisement -

ALERTÃ MAXIMÃ… Situatie din ce în ce mai încurcatã pentru autoritãtile din judetul Vaslui, în ceea ce numim acum „criza gunoaielor”. Ieri dimineatã, circula un zvon cã mai multe masini cu deseuri menajere plecate de la Vaslui nu ar mai fi fost primite la groapa de la Brãila, sub motivul cã nu mai pot primi gunoaie de la primãriile din judetul nostru. Zvonul nu este chiar nefondat, pentru cã, încã de la începutul sãptãmânii, s-a spus cã judetul Vaslui a mai primit doar o sãptãmânã de rãgaz de la autoritãtile din Brãila, pentru a transporta deseurile menajere la acea groapã ecologicã. În acest timp, sefii Consiliului Judetean, conducerea Prefecturii, primarii de municipii si orase urmau sã se punã de acord privind locatia în care ar urma sã se depoziteze cele peste 2.400 de tone de deseuri menajere, care provin lunar din tot judetul Vaslui. Cum sãptãmâna se încheie, iar autoritãtile din judet nu au gãsit un rãspuns la aceastã crizã, este de asteptat ca situatia sã escaladeze. Vom vedea în orase si municipii cu munti de gunoaie, în lunile urmãtoare? Rãmâne de vãzut.

„Nu cred cã masinile de la Vaslui nu au fost primite la Brãila, am discutat cu omologii de acolo, cu administratorul gropii de gunoi din Brãila si ni s-a mai acordat o perioadã de maxim 10 zile, timp în care vor fi primite maxim 800 de tone de deseu menajer din tot judetul Vaslui, câte 300 de tone de la Vaslui si Bârlad si 200 de tone de la Husi. Este o adresã primitã de la Prefectura Brãila, în cursul zilei de miercuri, deci nu vãd de ce nu ar fi primite masinile venite de la Vaslui”, ne-a spus, asearã, prefectul judetului, Eduard Popica. Vinerea trecutã, la Topul Firmelor, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, era multumit cã se gãsise o solutie la aceastã crizã. „Solutia pe care o vom adopta, în deplin acord cu autoritãtile implicate, este de a cãuta cât mai repede o locatie în judetul Vaslui, pe care s-o transformãm în groapã de gunoi temporarã. Acolo vom depune toate deseurile, estimãm noi cã vom folosi aceastã groapã temporarã în jur de 1 an de zile, pânã ce vom finaliza licitatia de la groapa de la Rosiesti”, spunea Buzatu.

Nu se poate face o groapã temporarã peste noapte, asa cum cred sefii judetului

Ori, lucrurile nu stau deloc asa de simplu cum le prezintã seful CJ Vaslui. Este nevoie sã se identifice un spatiu de 10-20 de hectare, un teren compact, pe care se vor face sãpãturi, pentru a crea groapa, se pun folii, care sã protejeze solul, o multime de detalii, despre care presedintele CJ Vaslui este constient cã nu le poate face într-o zi sau o sãptãmânã. Si atunci, care e solutia? Firmele de salubrizare din judet spun cã masinile de gunoi ar putea pleca, de sãptãmâna viitoare, la groapa ecologicã de la Buzãu, adicã la 200 de kilometri de judetul Vaslui, acolo unde operatorul care administreazã groapa percepe tarife mai mari ca la Brãila. Ca distantã, masinile ar parcurge aproape aceeasi distantã ca la Brãila, cu mentiunea cã ar circula pe drum european, deci în conditii mai bune fatã de drumurile judetene sau nationale actuale.

Vom plãti mai mult pe facturile de gunoi, din decembrie?

Toti sefii din administratia judeteanã privesc cu sperantã spre licitatia de la Rosiesti, care a desemnat un câstigãtor, care urmeazã sã fie confirmat de autoritãtile care au organizat licitatia. Ar putea trece, însã, încã sase luni sau mai mult de un an de zile, pânã se vor semna documentele cu firma câstigãtoare. Tocmai de aceea, situatia de acum este mai explozivã ca niciodatã, mai ales cã un cost mai mare la depozitarea gunoaielor, la Buzãu, de exemplu, ar putea conduce la modificarea preturilor si la beneficiarii serviciilor prestate de firmele de salubrizare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.