spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Vasluiul si Iasul, parteneri pentru incluziune

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Prima parte a proiectului “Parteneri pentru incluziune!” a ajuns la final. Pânã acum, circa 425 tineri cu vârste cuprinse între 16-29 ani, din Vaslui si din Iasi, au primit servicii de asistentã psihosocialã prin intermediul programelor dezvoltate de cãtre sapte ONG-uri partenere. Vorbim de sprijin psihosocial pentru tineri cu tulburãri de comportament, adictii si boli cronice, de consiliere profesionalã, asistentã psihosocialã pentru prevenirea si combaterea abuzului, de dezvoltarea abilitãtilor parentale la tineri si dezvoltarea abilitãtilor de viatã si de mediere pe piata muncii.

Cincizeci de tineri din mediul rural al celor douã judete au participat la douã Scoli de Varã, acolo unde au avut ocazia de a-si forma si consolida abilitãti de relationare, auto-cunoastere si dezvoltare a abilitãtilor de viatã independentã. De asemenea, circa 10.000 de tineri au fost informati prin intermediul caravanelor si traseelor în comunitãtile rurale din Iasi si Vaslui.

Sexul, subiect tabu în majoritatea comunitãtilor rurale

“Noi am avut o perioadã, nu extrem de mare, ci de vreo 50 ani, în care subiectele sexuale au fost tabu. Nu s-a vorbit absolut deloc despre sex, iar mostenirea aceasta va mai continua, cred cã mai mult de 50 ani. Asta pentru cã oamenii au fost educati în spiritul acesta si foarte putini pãrinti discutã cu ai lor copii subiecte ce tin de sex. Aici discutãm de copii cu vârstã între 16-29 ani. A nu vorbi despre astfel de probleme la vârsta asta este foarte grav. Lipsa de informare sau chiar o informare gresitã, pentru cã acces la internet are foarte multã lume, dar depinde de ce fel de informare, combinatã cu adictiile, alcoolul si etnobotanicele, duc la violentã si la probleme de nestãpânit. Ar trebui sã punem accent în primul rând pe educatie non-formalã, pe activititãtile organizate mai ales de societatea civilã. Doar asa putem spera cã existã o solutie de remediere a problemelor”, este de pãrere Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

Proiectul va continua

Circa 100 de asistenti sociali si 100 de cadre didactice din mediul rural al celor douã judete au participat la cursuri de instruire cu scopul de a le creste compententele în lucrul cu tinerii. Cursurile au vizat teme precum “Educatie pentru sãnãtare”, “Prevenirea consumului de alcool”, “Educatie parentalã”, “Prevenirea traficului de persoane si a violentei domestice”, etc. ONG-urile si-au exprimat dorinta de a continua relatia de lucru cu asistentii sociali si cadrele didactice. Proiectul a beneficiat de o finantare de peste douã milioane de lei noi si a fost derulat de un consortiu de nouã institutii: Fundatia “Alãturi de Voi” România, în calitatea de promotor, parteneri fiind Directia Generalã pentru Asistentã Generalã si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, DGASPC Vaslui, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii, Fundatia COTE, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope România si Fundatia World Vision România, filialele Iasi si Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.