|

Vasluiul, sub amenintarea codului portocaliu de cãldurã. Deocamdatã, doar cod galben!

Urmeazã un week-end de foc pentru locuitorii judetului Vaslui. ANM a emis o avetizare cod galben si cod portocaliu de caniculã, val de cãldurã si disconfort termic, valabilã pentru 12 august, între orele 9.00-18.00. În cursul zilei de sâmbãtã (12 august), valul de cãldurã va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul si estul României, inclusiv la Vaslui, unde pe arii extinse indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge si depãsi pragul critic de 80 de unitãti.

În judetele Mehedinti si Dolj, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38-39 de grade. În Muntenia, nordul si estul Olteniei, sudul Banatului si în cea mai mare parte a Moldovei si Transilvaniei, disconfortul termice se va mentine ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 si 37 de grade. De asemenea, ANM a emis o altã avertizare cod galben si portocaliu de instabilitate atmosfericã accentuatã si cantitãti de apã însemnate, valabilã în intervalul 12 august, ora 18.00-13 august, ora 12.00. Începând din dupã-amiaza zilei de sâmbãtã (12 august), instabilitatea atmosfericã va deveni deosebit de accentuatã în jumãtatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torentiale, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie si cãderi de grindinã. În judetele Mehedinti, Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, precum si în zona de munte a judetelor Cluj, Alba si Gorj, îndeosebi pe parcursul noptii de sâmbãtã spre duminicã (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantitãti de apã de peste 50…60 l/mp si izolat 80…90 l/mp. În Maramures, nordul Crisanei, vestul Transilvaniei si în sudul si estul Olteniei, cantitãtile de apã vor depãsi 25…30 l/mp si pe arii restrânse 50 l/mp.

Abia de duminicã seara se mai rãceste vremea

În dupã-amiaza zilei de duminicã (13 august) si la începutul noptii de duminicã spre luni (13/14 august), manifestãri specifice instabilitãtii atmosferice vor apãrea si în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. În cea mai mare parte a Munteniei si local în Dobrogea si Moldova disconfortul termic va fi ridicat si se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade. Totodatã, ANM mentine avertizarea cod galben si cod portocaliu de caniculã, val de cãldurã si disconfort termic accentuat, valabilã pentru 11 august.