|

Vasluiul, sub atacul tântarilor

PROBLEME… Dupã ploile aproape zilnice care au fost în ultima perioadã, acum, odatã cu cresterea temperaturilor, un nou pericol îi pândeste pe vasluieni. Tîntarii, care pot rãspândi prin întepãturi tot felul de boli, sunt tot mai numerosi si mai agresivi. În ultima sãptãmânã, de exemplu, cum ziua temperaturile au depãsit 30 de grade, oamenii au iesit sã se plimbe la rãcoarea serii. Relaxarea însã s-a transformat brusc în indispozitie din cauza acestor mici, dar extrem de enervante insecte.

Parcã niciodatã tîntarii n-au fost mai multi, mai mari si mai flãmânzi ca în vara asta. Vasluienii se plâng cã sunt terorizati la orice orã din zi sau din noapte de insecte, cu precãdere de tîntari. Dupã ploile abundente din ultimele sãptãmâni, vegetatia a explodat si odatã cu ea înmultirea insectelor. Locuitorii orasului se plâng si dau vina pe administratia localã. “În urmã cu mai multi ani, stropeau cu elicopterul si cred cã era cea mai eficientã metodã. În jumãtate de orã acopereau tot orasul si dupã pulverizare nu mai vedeai urmã de tântar. Tin minte cã anul trecut umblau cu niste masini prin oras si stropeau în special copacii si vegetatia. Anul ãsta lupta cu tântarii nu s-a mai dus nici din aer, nici de la sol, iar lucrul ãsta se vede. Seara, când iesim la plimbare, nu putem sta zece minute pe o bancã, sã ne odihnim, cã suntem întepati peste tot,” ne-a declarat un vasluian, care duminicã seara se plimba prin Parcul Copou. Supãrãtoare sunt întepãturile acestor insecte, care nu de multe ori provoacã o serie de alergii, mai ales la copii.

Uleiuri de lavandã si spray-uri împotriva tântarilor

Pentru a tine tântarii la depãrtare, vasluienii se dau cu spray-uri sau cu creme, însã fãrã un efect prea mare. “Pânã sãptãtâma trecutã am folosit un spray special pentru tântari, pe care îl dãdeam pe piele. Nu m-a ajutat foarte mult, asa cã am apelat la un truc mai vechi, pe care îl stiam de la mama mea: uleiul de lavandã. Auzisem cã tântarilor nu le place mirosul ãsta, asa cã am zis sã-l încerc. Într-adevãr, a avut un efect mai bun”, a mãrturisit o tânãrã mãmicã.

Lupta Primãriei cu tântarii, pierdutã din cauza ploilor

În acest an, operatorul de salubritate care se ocupã de dezinsectie în întreg orasul a demarat “lupta împotriva tîntarilor” joia trecutã, în intervalul orar 22:00-01:00, pe traseul Parcul Movas, Curtile Domnesti, Teatrul de Varã, Parcul Tineretului, Cimitirul Eternitatea si Parcul Copou. Insecticidul folosit a fost K-Othrine Profi EC 250, produs avizat de Comisia Nationalã pentru Produse Biocide. Între timp, insectele s-au înmultit în voie si orasul este invadat, tîntarii fiind prezenti în mod agasant în toate zonele Vasluiului.