|

Vesmintele bisericesti – cum trebuie ales epitaful?

Broderiile ca arta decorativa au origini stravechi si se regasesc in prezent sub diferite forme, fiind un model raspandit pe o multitudine de tesaturi. In ceea ce priveste vesmintele bisericesti, acestea poarta amprenta stilului bizantin, iar insemnele simbolice sunt lucrate manual cu o atentie deosebita asupra detaliilor.

Fiecare vesmant simbolizeaza un insemn biblic standard stabilit de Marele Sinod. Este o munca ce vine la pachet cu o responsabilitate pe masura. Broderiile cu destinatie cultica au ajuns sa completeze stilul canonic inca din secolul IX, iar tehnica a fost transmisa din generatie in generatie. La Crilovic se confectioneaza vesminte bisericesti de multi ani incoace, fiind recunoscuti pe piata autohtona de catre slujitorii Sfintelor Altare.

Este cunoscut deja ca fiecare slujba necesita o pregatire spirituala aparte. Acest lucru inseamna multe ore de rugaciune si o perioada dedicata posturilor. Confectionarea vesmintelor bisericesti implica acelasi demers. Tesaturile sunt brodate cu indemanare intocmai pentru a indeplini misiunea deosebita de a sluji divinitatea.

Vesminte preotesti brodate gasesc cei care si-au dedicat viata si sufletul Bisericii in magazinul de renume Crilovic. Confectionarea urmeaza cu strictete dogmele si regulile biblice. Pentru a fi cat mai accesibil publicului larg, vesmintele sunt regasite si online pe vesminebisericesti.ro.

Adevarul este ca nu multi se incumeta sa isi asume responsabilitatea de a confectiona vesminte preotesti. Crilovic se remarca pe aceasta ramura spirituala si da dovada de profesionalism. Acesta confectioneaza tinute diverse speciale pentru preoti, arhierei precum si alte articole decorative pentru Biserica Ortodoxa.

In diferite momente ale vietii, crestinii se intorc cu fata spre Biserica si urmeaza o serie de reguli crestinesti. Acestea presupun post si rugaciune. In aceasta ordine de idei, cei de la Crilovic, dar si preotii isi asuma si isi dedica intrega viata divinitatii. Prin urmare, un crestin adevarat ar trebui sa urmeaze intocmai regulile biblice mereu si nu doar cand trece prin situatii dificile in viata.

Pornind de la botez si pana in momentul cand parasesc aceasta lume efemera, crestinii trebuie sa cunoasca esenta diverselor evenimente religioase si amanunte despre demersul diferitelor slujbe. Fiecare dintre aceste vesminte preotesti brodate poarta o anumita simbolistica sacra ce nu trebuie incalcata sub nicio forma.

In ceea ce priveste vesmintele preotesti, epitaful este imbracat la orice slujba. Fiecare broderie difera in functie de tipul rugaciunilor, daca sunt pentru multumire, iertare a pacatelor, in cadrul Marilor Praznice sau in amintirea Nasterii sau Invierii Domnului.

Cum trebuie ales epitaful?

Un crestin adevarat care participa la slujbele de duminica si de peste an stie deja ca fiecare vesmant are o simbolistica aparte. Mai sunt insa si acele articole bisericesti despre care nu se specifica foarte multe aspecte in detaliu, iar unul dintre acestea este epitaful.

In principiu, epitaful este un articol bisericesc sub forma rectangulara din matase sau catifea care are imprimata adesea scena Inmormantarii Domnului Nostru Iisus Hristos. Mai este denumit si Sfantul Epitaf si se foloseste in special la slujbele de inmormantare.

Este o tesatura care se aseaza pe o masa inalta, fiind suportul pentru pomenile bisericesti si alte articole din cadrul slujbelor.

Acest vesmant sfintit mai este utilizat si pentru invelirea cartilor de cult care ulterior sunt purtate pe umar. Un epitaf sfintit are rolul de a proteja obiectele si cartile importante cum este Sfanta Scriptura sau Sfanta Evanghelie. In Vinerea Mare, epitaful este scos din Sfantul Altar si astfel mai este denumit si Sfantul Aer. Simbolizeaza de asemenea vesmantul cu care a fost inmormantat Domnul Nostru Iisus Hristos si reprezinta inceputul si sfarsitul, mai exact Alfa si Omega.

Inmormantarea Domnului reprezinta impacarea omului cu Dumnezeu si eliberarea de pacatul primordial. Prin urmare, epitaful nu este o inventie recenta si confectionarea acestei tesaturi implica post, rugaciune si smerenie fata de Dumnezeu. Cei de la Crilovic recunosc in detaliu fiecare insemnatate a vesmintelor, obiectelor si tesaturilor bisericesti.

Cu o simbolistica ce practic reprezinta in esenta crestinismul, epitaful are un loc de cinste si este confectionat din materiale precum matasea, catifeaua, iar broderiile sunt minutioase si atent lucrate.

Cei interesati gasesc vesminte bisericesti diverse in magazinul Crilovic. Atentia orientata spre detalii, dar si intelegerea simbolurilor aparte ce sunt amprentate in fiecare articol se evidentiaza in fiecare detaliu. Inca un aspect ce merita mentionat este acela ca fiecare vesmant poarta o diversa simbolistica in functie de gradul ierarhic al fiecarui slujitor ce isi dedica viata si sufletul divinitatii supreme.