spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Veste-bombã pentru cei 30.000 de bugetari din judetul Vaslui: salariile se vor plãti în functie de performantã, din 2018!

- Advertisement -

PROPUNERE… În doi ani de zile, zecile de mii de bugetari din judetul Vaslui vor fi plãtiti functie de eficienta la locurile lor de muncã, iar cei mai buni angajati de la stat vor fi rãsplãtiti de cãtre sefii directi cu salarii mai mari decât colegii lor mai lenesi. Se va pune în aplicare, în cel mai scurt timp, Strategia pentru dezvoltarea functiei publice pentru perioada 2016 – 2020, în baza cãreia unii dintre bugetari îsi vor pierde posturile actuale, dar numai dupã analize foarte clare. La acest moment, multe dintre institutiile deconcentrate din judetul Vaslui colcãie de persoane angajate politic, functionari care au rezultate foarte slabe si merg la serviciu doar ca sã le meargã vechimea, cu niste salarii mai mult sau mai putin atractive. De anul viitor, de exemplu, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, ar putea analiza activitatea subordonatilor sãi si pe cei mai buni si mai performanti ar putea sã-i premieze, sã le dea salarii mai bune, la fel cum s-ar putea întâmpla si în primãriile de la Bârlad sau Husi, în Prefecturã, Consiliul Judetean sau alte institutii deconcentrate. Cum se întâmplã ca, de multe ori, sã vedem tot felul de abuzuri în institutiile de stat, am putea asista la situatii în care persoanele angajate pe principiul nepotismului sã primeascã salarii mai mari, doar pentru cã sunt fiii nu stiu cãrui director sau sef de la judet, a unui important om politic sau din alte domenii.

“Este nevoie de o strategie pentru dezvoltarea functiei publice ca element esential pentru dezvoltarea statului român. În acest moment, cred cã modernizarea statului român este principalul target, principala misiune pe care si-a luat-o Guvernul în aceastã scurtã perioadã de mandat”, a spus Vasile Dâncu, dupã sedinta de Guvern de miercuri, în care s-a aprobat aceastã strategie. Se spune cã acest document guvernamental nu va presupune disponibilizãri, ci creeazã cadrul legal pentru analize si evaluãri pe fiecare functie. “Nu înseamnã disponibilizãri decât în momentul în care vom avea analize foarte clare pe fiecare domeniu, în momentul în care vom avea o evidentã foarte clarã a functionarilor publici. Mi se pare cã faptul cã nu am avut o evidentã ne-a fãcut sã exagerãm chiar si atunci când s-au luat mãsuri de austeritate. S-a spus atunci: Dãm afarã 15 sau 10% dintr-un domeniu, lucru care s-a exagerat si este total disfunctional pentru administratie. Vrem sã vedem unde este nevoie de mai multi oameni, acolo unde dispar anumite disfunctionalitãti. Noi stabilim acum cadrul legal pentru ca aceste analize sã înceapã si sã se dezvolte în strategii pentru diverse zone. Deci nu putem anunta acest lucru pentru cã nu este corect, este doar cadrul pentru a face mai eficientã administratia publicã”, a explicat Dâncu.

Esti un angajat bun, primesti un salariu mai mare. Asa sã fie, oare?

În privinta salarizãrii, conducãtorii institutiilor vor putea decide ca o parte din salariu sã fie dat pe baza performantei, a mai spus Dâncu. “Cred cã în momentul acesta administratia, mai ales administratia publicã localã, este vãduvitã de un salariu decent. Eu militez pentru a avea în administratia publicã o salarizare decentã. În fiecare an vor fi evaluãri, si nu evaluãri formale. Conducãtorii institutiilor vor avea, în proiectul acesta de strategie, puterea de a da o parte din salariu pe baza performantei. Vom stabili criterii pentru asta, dar nu putem vorbi acum, începând de acum de o schimbare a salarizãrii. O sã o facem în mod organizat odatã cu celelalte salarii”, a adãugat vicepremierul. Potrivit unui comunicat al Executivului, strategia include un set de actiuni, cu termene-tintã, pentru îmbunãtãtirea performantei profesionale, transparenta, prevenirea coruptiei, integritatea si independenta politicã în administratia publicã, pentru o perspectivã durabilã a carierei, pentru servicii publice mai bune si îmbunãtãtirea perceptiei cetãtenilor privind administratia. Va fi creat, pentru aceasta, un sistem informatic national de evidentã a ocupãrii în administratia publicã pentru toate categoriile de functii sau posturi. Cel târziu pânã la sfârsitul anului 2017, înregistrãrile în acest registru electronic trebuie sã acopere minimum 80% din totalul functiilor publice vizate de SDFP. Strategia mai prevede si recrutarea, promovarea, evaluarea si salarizarea – pe bazã de standarde de competentã si performantã. Termenul propus pentru stabilirea acestor standarde este sfârsitul anului 2019. Strategia aprobatã de Guvern îsi propune transparentã, echitate si predictibilitate în politicile salariale finantate din fonduri publice. Pânã în 2020, diferenta procentualã între salarii în platã pentru functii similare va fi de cel mult 30%, urmând sã fie stabilitã mai clar o relatie directã între venit si performanta individualã si cea organizationalã si sã fie eliminate sistemele specifice anumitor sectoare, mai aratã sursa citatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.