spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Veste bunã pentru profesorii care au fãcut facultatea la “X si 0”

- Advertisement -

DEFINITIVAT…Cadrele didactice vasluiene absolvente de facultãti care nu erau acreditate sau autorizate în momentul înscrierii la facultate pot sustine examenul de definitivare în învãtãmânt din anul 2016, potrivit unei modificãri a metodologiei. De asemenea, absolventii se pot înscrie la examenul de definitivat chiar dacã au depãsit vechimea prevãzutã de lege. Decizia vine în ajutorul românilor si implicit a vasluienilor, absolventi mai ales a unor facultãti din cadrul Universitãtii “Spiru Haret” (USH), care au dat în judecatã unitatea de învãtãmânt superior si Ministerul Educatiei pentru cã nu si-au primit diplomele si au câstigat procesele intentate. Rãmâne de vãzut dacã noii candidati vor face fatã examenului de definitivat pe care, an de an, îl picã cu brio zeci de dascãli vasluieni, desi unii au în spate si 5 ani de vechime la catedrã.

“Candidatii care depãsesc vechimea prevãzutã de lege pentru înscrierea la examenul national de definitivare în învãtãmânt din cauza restrictionãrii accesului la examen ca urmare a faptului că specializãrile/programele de studii absolvite nu au fost acreditate sau autorizate sã functioneze provizoriu în baza unei hotãrâri a Guvernului la data înscrierii la facultate se pot înscrie la examen începând cu sesiunea 2016. În aceastã situatie, în calculul vechimii efective la catedrã în conditiile prevãzute la art. 11 alin (1) si (2) din Metodologia de organizare si defãsurare a examenului national de definitivare în învãtãmânt, aprobatã prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.802/2014, nu se include perioada în care accesul la examen a fost restrictionat”, se aratã în documentul publicat vineri în Monitorul Oficial. În metodologie se explicã urmãtoarele: “Candidatii care au început activitatea didacticã în sistemul de învãtãmânt preuniversitar anterior anului scolar 2012-2013 se pot prezenta la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fãrã a depãsi 7 ani de predare efectivã la catedrã, cu statut de cadru didactic calificat. (2) Candidatii care desfãsoarã activitate didacticã în sistemul de învãtãmânt preuniversitar începând cu anul scolar 2012-2013 se pot prezenta la examen dupã efectuarea stagiului minim prevãzut la art. 9 alin. (1) lit. c) în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu”.

Modificãri legate de contestatii

Totodată, documentul stabileşte că modificarea notelor obţinute la contestaţii va fi mai dificilă. Astfel, dacă diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota finală de la evaluarea iniţială este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mică sau egală cu un punct, rămâne definitivă nota obţinută în urma contestaţiei. Totuşi, dacă diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea este corectată de o a treia comisie formată din evaluatorii de la primele două comisii, iar rezultatul acestei ultime corectări este definitiv şi reprezintă nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.