|

Viceprimarul PSD de la Rosiesti, dat afarã pe motive de… Facebook!

INCREDIBIL… Lupta electoralã de la Bucuresti sporeste tensiunile si în teritoriu, acolo unde se petrec actiuni de pedepsire a unor alesi locali, considerati vinovati de rezultatul slab de la locale (cazul judetului Vaslui, unde PSD a pierdut în 4 orase si municipii, plus 35 de comune). Prima victimã a jocurilor politice din organizatia condusã de Dumitru Buzatu este viceprimarul comunei Rosiesti, Florin Turcanu. Fãrã sã bãnuiascã ce i se pregãteste, vicele a fost invitat la o sedintã de partid, joi seara, spunându-i-se cã se face o analizã a rezultatelor de la alegerile prezidentiale. La sedintã, la care a participat si secretarul general al PSD Vaslui, Ciprian Trifan, i s-a reprosat viceprimarului cã face jocurile PNL si cã va fi exclus din partid. În plus, i s-a adus ca argument o postare de pe Facebook, din ziua premergãtoare votului, în care acesta invita cetãtenii sã voteze cu Iohannis si nu cu Dãncilã, candidatul PSD. “Nu existã nimic, nicio postare, niciun mesaj, nimic. Le-am spus sã-mi arate pentru ce sunt pus la zid aiurea, dar au spus cã voi fi invitat la Vaslui si îmi vor arãta si proba. De 20 de ani sunt în PSD si iatã unde am ajuns. I-a fost fricã dlui primar Anea cã-i iau locul la locale, anul viitor, de asta m-a exclus. Voi contesta decizia biroului local, sper sã gãsesc întelegere, desi înteleg cã dl. Trifan a venit la Rosiesti cu mandat din partea dlui Buzatu, sã fiu exclus”, a spus viceprimarul Turcanu, extrem de supãrat.

Desi refuzã sã comenteze ce s-a petrecut la Rosiesti, conducerea judeteanã a PSD sustine cã vicele de acolo a fãcut jocurile liberalilor, de asta si rezultatele slabe pentru PSD, în primul tur al prezidentialelor. PSD a pierdut alegerile în cinci din cele sapte sate, inclusiv în satul Rediu, unde locuieste viceprimarul. Liderii PSD de la Vaslui au decis sã-l excludã pe Turcanu din partid, pe motiv cã sunt probe care demonstreazã faptul cã vicele face jocurile PNL. În replicã, Turcanu a tinut sã ne spunã cum au stat lucrurile si cum de s-a ajuns la excluderea sa. “Joi seara (e vorba de ziua de 14 noiembrie, n.r.), la ora 18 :00, am avut o sedintã a Comitetului comunal de partid care, dupã pãrerea mea, nu este statutarã, au votat pânã si minori, care nu sunt membri… Prezenti în salã nu au fost toti membri de partid. Sedinta a venit în urma rezultatelor din primul tur de scrutin la alegerile prezidentiale. Pe la prânz, m-a anuntat domnnul primar Anea despre sedintã, mi-a spus sã vin si eu, cã va veni si cineva de la Vaslui pentru o evaluare a rezultatelor. M-am prezentat la sedintã. Erau de fatã 24 de persoane, plus vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan. Din cele sapte sate componente ale comunei, în doar douã PSD a obtinut scor mai bun, în restul a câstigat PNL. Dar vedem cã si la nivel national tot asta este situatia. Mã gândeam cã vom face o analizã si ne vom mobiliza pentru turul al doilea. De fapt, sedinta a fost pentru ridicarea sprijinului meu politic. Problema nu este de acum, a început mai de mult, din primãvarã. În politicã sunt de 20 de ani, numai la PSD. Ca perceptie, în comunã, fãrã sã fiu lipsit de modestie, sunt bine vãzut. Primarul, la primul mandat fiind, îi este teamã cã voi candida din partea altui partid sau chiar din partea PSD, asa cã a început o sicanare fãtisã. Nu îmi mai spunea de sedintele din partid si aflam de ele doar dacã mã anunta domnul Trifan. Mai mult decât atât, primarul si-a gãsit un consilier local cu care mergea la sedintele de partid. Ceea ce nu mi se pare normal. De aici au început mai multe probleme”, explicã viceprimarul, care este de astãzi în concediu de odihnã (“dl. primar a spus cã nu am dreptul sã-mi iau concediu, dar nu am hârtie scrisã cã sunt exclus din partid, asa cã sunt viceprimar în continuare”, sustine omul).

“Pe Buzatu îl vedem la Rosiesti doar de zilele comunei…”

“Anul acesta, la Zilele comunei (chiar dacã spusesem, în campania electoralã, cã nu vom mai face zilele comunei, pentru a nu mai cheltui niste bani ,dar nu ne-am tinut de cuvânt, si nu datoritã mie) nu am participat, din cauza unor probleme de sãnãtate. Mi-a spus cã am plecat si cã nu stau sã-l ajut, chiar dacã fãcusem majoritatea treburilor care depindeau de mine. De aici, s-a ajuns la o rãcealã între mine si primar, fãrã sã bãnuiesc unde vom ajunge. Plus cã multe lucruri s-au schimbat dupã ce a fost ales actualul primar ca sef al organizatiei comunale, dupã alegerile europarlamentare. Mi s-a reprosat cã, la prezidentiale, la Rosiesti s-ar fi obtinut un scor mai bun dacã nu as fi cochetat cu alte partide. Eu locuiesc într-un sat mic, la Rediu, unde s-au obtinut 24 de voturi pentru PNL si 22 pentru PSD, si asta datoritã neimplicãrii mele, mi-au reprosat. Sau, mai grav, cã i-as fi ajutat si cã ar exista, spune primarul, un SMS pe telefon sau un mesaj pe Facebook, prin care eu îndemnam cetãtenii sã votez PNL la alegeri. I-am cerut sã-mi arate dovada dar mi-a spus cã a fost, dar s-a sters. De fapt, ar fi vorba de o postare, pe Facebook, un mesaj în care îndemnam cetãtenii sã voteze liberalii. A fost o singurã postare cu Viorica Dãncilã, cum cã ar fi mama lui Bulã, pe care am redirectionat-o, fãrã sã fac niciun fel de comentariu. S-au spart toate oalele în capul meu, pentru cã am pierdut alegerile. De fapt, adevãratul motiv sunt alegerile locale de peste câteva luni si, în comunã, eu sunt vãzut bine. Au fost consilieri care au spus cã sunt mai bun decât primarul actual. În situatia datã, când sunt dat afarã din partid, probabil cã voi candida la primãrie”, spune viceprimarul de la Rosiesti.

Va exista o rupturã în organizatia PSD Rosiesti, în urma acestei decizii scandaloase?

CONSECINTE…Turcanu sustine cã o parte dintre consilierii locali ar fi spus cã nu este normal si nu sunt motive sã-l excludã si cã a fãcut multe lucruri bune pentru comunitate. “Cei care au luat cuvântul au spus cã vina pierderii alegerilor este a tuturor si nu a cuiva anume. În salã a fost si Ciprian Trifan, care a spus cã el a venit sã încerce sã ne împace, dar am înteles cã excluderea mea a fost dictatã de presedintele Buzatu, chiar dacã eu pe el, la Rosiesti, îl vãd doar la Zilele comunei… Am de gând sã contest decizia, dupã ce voi primi hârtia scrisã. Mi-am depus concediu de odihnã începând de luni, chiar dacã a fost mai greu de obtinut si a trebuit sã cer sprijin partidului de la Vaslui”, a mai spus viceprimarul comunei Rosiesti. Conform normelor interne, excluderea acestuia va trebui analizatã la nivelul Comitetului politic judetean PSD si, dacã se aprobã, va trebui comunicatã celui în drept, în spetã vicele Turcanu. Pânã atunci, acesta rãmâne în aer, la propriu, pentru cã primarul nu-l mai doreste la primãrie, dar nici nu i se pot încãlca drepturile legale, câtã vreme nu este o hârtie scrisã cu excluderea sa.