|

Victima unui furt acuzã: “decât plângere la politie, mai bine scris pe toacã, la bisericã”

Constantin Dumbravă

EXASPERARE… Furat de utilaje în valoare de peste 8.000 de lei, un bãrbat din localitatea Valea Mare, orasul Negresti, a trecut, ieri, pragul redactiei Vremea Nouã pentru a-i pârî pe politistii care se ocupã de caz cã trag mâta de coadã. Constantin Dumbravã este nemultumit cã dosarul privind sãvârsirea infractiunii de furt stã în sertarele Politiei Negresti, dupã mai bine de opt luni de la comiterea faptei. “Le-am spus si cine cred cã sunt hotii, si ce mi-au furat si când, dar nimeni nu face nimic. De opt luni, dosarul stã în sertarele Politiei Negresti. Desi domnul agent Botez mi-a spus cã nu mai are ce adãuga la el, nu se dã drumul mai departe. Nu înteleg de ce nu îl înainteazã la Parchet. Am zis cã pânã îmi face politia dreptate, am sã apelez la bisericã, sã scriu numele hotilor pe toacã. Le-am spus si lor lucrul ãsta si au început sã râdã. Mi-au zis cã de ei nu se prind blestemele astea. Am apelat si la Avocatul Poporului, zilele urmãtoare voi face plângere si la Ministerul Afacerilor Interne pentru cã Politia din Vaslui nu cautã sã facã dreptate”, ne-a declarat victima furtului. Reprezentantii IPJ Vaslui ne-au confirmat cã în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de furt calificat, iar urmãrirea penalã se face in rem, adicã cu privire la faptã si nu la persoane.

I-a primit în casã, pentru a-i face niste reparatii si s-a trezit fãrã utilaje si unelte în valoare de aproximativ 8.000 de lei. Este întâmplarea prin care a trecut, în 2019, Constantin Dumbravã din localitatea Valea Mare. Dupã ce a descoperit cã mesterii îl usurau de bunuri, bãrbatul a întrerupt colaborarea cu acestia si a sesizat politia, sperând cã i se va face dreptate. Au trecut opt luni de atunci si victima a rãmas doar cu speranta. “Am avut la lucru doi meseriasi din Valea Mare, Ion R. si Gheorghe R.. Pe lângã ãstia, au venit si alti bãieti sã-i ajute, neamuri de-ale lor. Mi-au renovat casa, mi-au schimbat acoperisul, mi-au construit un coridor. La final, mai trebuia sã facã doar izolatia exterioarã. Într-o vreme, veneau numai ei doi. Munceau câteva ore, apoi plecau. În timpul ãsta, din magazie îmi tot dispãreau unelte. Aveam acolo de toate, ce are un om la casa lui, o masinã de gãurit, un compactor, un aparat de sudurã, accesorii pentru motosapã, motosapã nou-noutã, luatã prin credit, bicicletã. Pe rând, le-au luat aproape pe toate. M-au lãsat fãrã compresor, fãrã picamer, fãrã masinã de gãurit, fãrã o pompã de apã, fãrã motocositoare, pistol de vopsit. Am calculat prejudiciul si mi-a dat o valoare de aproximativ 8.000 de lei. Am cerut control de la politia Negresti. Din luna noiembrie a anului trecut, de pe 14, nu s-a fãcut nimic. Am întrebat ultima datã, dupã ce a trecut pandemia asta, în ce stadiu este dosarul si mi s-a rãspuns cã e în lucru. Dar domnul agent Botez mi-a spus cã nu mai are ce adãuga la el si atunci eu nu înteleg de ce nu îl înainteazã la Parchet. Am fãcut solicitare la Inspectoratul de Politie Judetean, sã dea drumul la dosar în instantã dacã tot au terminat cercetãrile. În rãspunsul dat mi s-a zis cã încã se mai lucreazã, încã se mai fac cercetãri. Am apelat si la Avocatul Poporului, zilele urmãtoare voi face plângere si la Ministerul Afacerilor Interne pentru cã Politia din Vaslui nu cautã sã facã dreptate”, ne-a declarat bãrbatul.

500 de lei amendã pentru muzica datã tare

Victima furtului este revoltatã pe oamenii legii si din alte motive. “Pe hoti nu-i trage nimeni la rãspundere, dar pe noi, dacã ne prind fãrã vestã în timp ce mergem pe bicicletã, sau dacã avem un bec ars la semnalizare, ne amendeazã pe loc. Într-o zi cãram niste balastru din drum în curte si dãdusem drumul la casetofonul de la masinã. Sâmbãtã, la ora 13, în amiaza mare, a venit politia si m-a amedat cu 500 de lei pe motiv cã deranjez linistea si ordinea publicã. Asta cu toate cã, dacã ieseai în drum, la balastru, nu se mai auzea casetofonul. La noi s-au dat amenzi, au venit imediat sã aplice legea, dar pe hoti nu-i deranjeazã nimeni.”

Toaca si pastilele de nervi

Vãzând cã politia întârzie sã ia mãsuri împotriva hotilor, Constantin Dumbravã s-a îmbolnãvit de nervi, fiind nevoit sã urmeze un tratament cu pastile. “Eu, în viata mea nu am luat pastile câte iau în perioada asta. De ciudã, vã spun sincer cã am vrut sã mã sinucid. Noroc de sotia mea, cã m-a mai linistit. Nevasta munceste în strãinãtate, numai ea stie cât îi este de greu sã câstige bani printre strãini. Cu ce a câstigat acolo, ne-am cumpãrat acele scule si unelte, dar nu ca sã mi le fure altii. Mi-a spus cã banii se mai fac, sã nu mã mai consum atât. Dupã ce am vãzut cã politia nu face nimic, am vorbit cu hotii. Le-am spus cã mã duc la bisericã sã-i trec pe toacã. Altã solutie mai bunã nu aveam. Au început sã râdã apoi mi-au spus cã de ei nu se va prinde blestemul. Cu pãrere de rãu o spun, pentru cã aveam încredere în ei, dar dupã cum înainteazã dosarul la politie, cred cã mai multã dreptate îmi fãcea toaca de la bisericã”, a mai declarat Constantin Dumbravã.

Cercetãri in rem

Potrivit Loredanei Stavãr, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, în acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de furt calificat. Reprezentatul IPJ Vaslui ne-a declarat cã urmãrirea penalã se face in rem, adicã cu privire la faptã, autorii furtului fiind persoane necunoscute. Dupã finalizarea cercetãrilor, dosarul va fi înaintat la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui.